version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
русская версияInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

4 mai 2010

Comunicat de presă

Mihai Ghimpu a efectuat o vizită în raionul Floreşti

 

Chişinău, 4 mai - Într-o perioadă relativ scurtă, Alianţa pentru Integrarea Europeană a reuşit să implementeze mai multe proiecte de reformare şi modernizare a ţării, lucru apreciat şi de Misiunea FMI, care a vizitat ţara noastră. Declaraţii în acest sens a făcut luni Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul vizitei de lucru în raionul Floreşti.

 

În opinia şefului interimar al statului, pentru realizarea programelor de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova este necesar, în primul rînd, să fie relansată economia naţională, deoarece numai în condiţiile unei economii funcţionale pot fi aplicate în practică proiectele în domeniile social, medicină, educaţie etc. "Dar pentru aceasta este nevoie de stabilitate politică şi transparenţă în activitatea noastră. Numai în aceste condiţii în ţară vor veni investiţii, vor fi lansate programe ample de dezvoltare a diferitelor ramuri al economiei", a accentuat Preşedintele ţării.

 

Mihai Ghimpu a specificat că, pentru atingerea obiectivelor propuse de Alianţa pentru Integrarea Europeană, este necesară şi o conciliere a societăţii, deoarece schimbarea poate să se producă numai în cazul în care toată populaţia, indiferent de simpatiile politice sau de alt gen, se va implica activ la realizarea programelor de modernizare a statului. În acest context, şeful interimar al statului a vorbit despre unele proiecte, a căror implementare va permite îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de activitate ale cetăţenilor, relansarea economiei etc.

 

Mihai Ghimpu a expus şi viziunile Alianţei vizavi de depăşirea crizei constituţionale. În opinia Preşedintelui, nesoluţionarea acestei probleme poate provoca o criză politică, ce va stopa, în final, implementarea proiectelor de reformare şi modernizare a statului. "Conducerea Republicii Moldova este interesată de elaborarea şi implementarea unor modificări eficiente în Constituţie, care ar permite evitarea pe viitor a unor crize constituţionale, similare cu cea existentă", a accentuat Mihai Ghimpu.

 

În cadrul dialogului cu locuitorii raionului Floreşti au fost discutate şi problemele cetăţenilor de la faţa locului, în majoritatea cazurilor fiind abordate cele ce ţin de sectorul agrar şi dezvoltarea infrastructurii de la sat. Susţinînd proiectele de reformare, implementate de actuala guvernare, locuitorii raionului Floreşti au insistat ca autorităţile centrale să fie mai insistente în realizarea acestor programe. În opinia floreştenilor, numai în acest caz Republica Moldova poate obţine performanţe în dezvoltarea social-economică, precum şi în procesul de integrare europeană.

 


 

Chişinău, 4 mai 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, efectuează în perioada 4-5 mai 2010 o vizită de lucru la Consiliul Europei.

 

În vizita sa la Strasbourg Mihai Ghimpu va fi însoţit de preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi Ion Pleşca, de vicepreşedintele acestei comisii Aurel Băieşu, precum şi de ministrul justiţiei Alexandru Tănase.

 

Pe parcursul zilei de 5 mai membrii delegaţiei vor avea întrevederi cu Thorbjorn Jagland, Secretar General al Consiliului Europei, Mateo Sorinas, Secretar General al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu Gianni Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneţia, şi Thomas Hammarberg, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.

 

Delegaţia Republicii Moldova va discuta cu oficialii europeni referitor la soluţiile propuse pentru depăşirea crizei constituţionale, respectiv pe marginea modificării articolului 78 din Constituţie în vederea alegerii preşedintelui, prezentând punctul de vedere comun al Alianţei pentru Integrare Europeană.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova