version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

4 iulie 2010

Chişinău, 4 iulie 2010 – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Peşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat la inaugurarea Răstignirii în memoria victimelor ocupaţiei sovietice din satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti.

Pe crucea înaltă de câţiva metri sunt inscripţionate numele celor 40 de cetăţeni din satul Sărătenii Vechi deportaţi în Siberia şi care şi-au găsit acolo sfârşitul.

După ce au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, iar Blagocinul de Teleneşti a oficiat slujba de sfinţire a Răstignirii, Preşedintele Mihai Ghimpu împreună cu conducerea raionului Teleneşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, precum şi locuitorii satului Sărătenii Vechi au participat la mitingul de doliu în amintirea tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în timpul ocupaţiei sovietice.

Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că inaugurarea Răstignirii de la Sărătenii Vechi este o iniţiativă civică remarcabilă fiind prima de acest gen din republică, sfinţită la scurt timp după semnarea decretului cu privire la declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice. În context, Preşedintele a amintit că este de datoria urmaşilor să-i cinstească pe înaintaşii lor, în special a celor care au fost deportaţi în Siberia şi acolo şi-au găsit sfârşitul împreună cu familiile lor. „Aşa cum un copil nu-şi poate găsi liniştea până nu merge la mormântul mamei sale, tot aşa şi un popor nu va fi împlinit dacă va călca pe osemintele fiilor săi răstigniţi de ideologia sovietică”, a mai spus Preşedintele. Mihai Ghimpu i-a îndemnat pe cetăţeni să cinstească memoria tutoror celor care şi-au pierdut viaţa pentru faptul că s-au împotrivit politicii de „eliberare” şi de construire a regimului comunist. „Datorită acestor cetăţeni am ajuns astăzi să respirăm libertate şi de aceea trebuie să contruim un viitor ţinând cont de trecutul nostru, să separăm adevărul de minciună”, a remarcat Mihai Ghimpu.

Boris Vasiliev, fost profesor la şcoala din satul Sărătenii Vechi, deportat în Siberia de două ori împreună cu familia şi căruia îi aparţine ideea de a ridica Răstignirea,  a subliniat că au fost omorâţi în Siberia împreună cu familiile lor toată floarea satului, gospodari, creştini adevăraţi. „Basarabia a fost însângerată în anii 40, atunci când a fost ocupată şi acest adevăr lumea îl ştie de mult. Acest adevăr va dăinui în memoria urmaşilor noştri, iar copiii vor avea unde să aprindă o lumânare atunci când vor găsi pe această cruce numele buneilor lor”, a mai spus B. Vasiliev.

Primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă a menţionat că în fiecare sat din Republica Moldova ar trebui înălţată câte o răstignire în memoria victimelor ocupaţiei sovietice deoarece din fiecare localitate din republică au fost deportaţi cetăţeni în Siberia.

 


 

Chişinău, 4 iulie 2010 – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat la deschiderea Festivalului folcloric republican al tradiţiilor şi obiceiurilor populare „La umbra stejarului”.

Evenimentul este organizat tradiţional în satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti, localitate în care creşte un stejar secular, supranumit „Stejarul lui Ştefan cel Mare”, care are peste 700 de ani, iar circumferinţa tulpinii este de circa 2,87 metri.

În deschiderea Festivalului, Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că cetăţenii Republicii Moldova se pot mândri cu tradiţiile şi obiceiurile noastre populare, pe care le transmit din generaţie în generaţie cu sfinţenie, au cântece şi dansuri deosebite, care reflectă atât bucuriile, cât şi necazurile acestui popor, şi pe care fiecare cetăţean al Republicii Moldova este obligat să le cunoască şi să le cinstească.

În context, Preşedintele a mulţumit organizatorilor şi participanţilor la festival pentru grija şi atenţia de care dau dovadă în păstrarea, dezvoltarea şi transmiterea obiceiurilor şi tradiţiilor populare, rămase moştenire de la strămoşii noştri. „Suntem urmaşii lui Ştefan cel Mare, de aceea trebuie să păstrăm cu grijă tradiţiile rămase moştenire. Avem o datorie faţă de înaintaşii noştri, faţă de cei care ne-au lăsat această moştenire valoroasă – să o transmitem cu cinste mai departe şi să respectăm testamentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt – de a trăi în pace şi armonie cu toată lumea”.

Ulterior, Preşedintele a asistat la un spectacol folcloric prezentat de colectivele artistice participante la festival şi a vizitat expoziţia meşterilor populari din raionul Şoldăneşti.

 

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova