version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english versionInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

5 iulie 2010

Comunicat de presă

Mihai Ghimpu a decorat un grup de cetăţeni cu distincţii de stat

 

Chişinău, 5 iulie - Sîntem diferiţi în profesii, dar unici în scopul nostru de a trăi într-un stat democratic şi prosper, integrat în marea familie europeană, a declarat astăzi Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu în cadrul ceremoniei de decernare a distincţiilor de stat unui grup de cetăţeni.

 

Adresîndu-se persoanelor, care în semn de înaltă apreciere a meritelor faţă de stat şi succese remarcabile în domeniile lor de activitate au fost decorate cu distincţii ale Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a accentuat că numai împreună, fiecare la locul său de muncă, vom reuşi să transformăm republica noastră într-o ţară democratică, liberă şi prosperă. "Numai consolidîndu-ne eforturile vom reuşi să realizăm acele programe de modernizare a Republicii Moldova, care au fost stipulate în programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, şi să atingem obiectivul nostru principal - integrarea europeană a ţării noastre", a menţionat şeful statului.

 

Ideea necesităţii de a consolida societatea moldovenească a fost susţinută şi de Ion Dediu, membru-corespondent al Academiei de Ştiinţe, decorat cu "Ordinul Republicii". În opinia lui, doar o societate consolidată poate să se renască naţional şi să-şi creeze un viitor liber şi luminos.

 

În opinia Zinaidei Ţărnă, şef de direcţie la Centrul de Cultură şi Artă "Ginta Latină", susţinerea de către societate a programului de guvernare al AIE şi politicilor promovate de actuala conducere a Republicii Moldova deja vorbeşte despre renaşterea societăţii noastre, despre dorinţa ei de a trăi într-o ţară liberă şi democratică, ce nu mai doreşte să suporte regimuri totalitare de orice natură.

 

În context, scriitoarea Claudia Partole, decorată cu medalia "Mihai Eminescu", a menţionat că după votul din iulie 2009, toţi cetăţenii Republicii Moldova merită să primească distincţii, deoarece nu s-au temut şi au votat libertatea şi prosperitatea, viitorul pentru această ţară, lăsînd în carul istoriei pentru totdeauna regimul care a împiedicat dezvoltarea statului.

 

Mihai Ghimpu a înmînat "Ordinul Republicii" tatălui regretatului Valeriu Boboc, care a fost decorat post-mortem în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru curajul manifestat în apărarea şi promovarea valorilor democratice, precum şi pentru spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă acest tînăr întru afirmarea libertăţii şi adevărului în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

 

În cadrul ceremoniei de astăzi cu distincţii de stat au fost decoraţi politicieni, oameni de ştiinţă şi de artă, muzicieni, muncitori, medici, militari, etc.

 


 

A fost semnat decretul privind eliberarea din serviciul militar cu termen redus şi trecerea în rezervă a militarilor

 

Chişinău, 5 iulie - Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretul privind eliberarea din serviciul militar cu termen redus şi trecerea în rezervă a militarilor durata serviciului cărora a expirat.

 

Potrivit decretului, în lunile august-septembrie 2010 urmează a fi eliberaţi din serviciul militar cu termen redus şi trecuţi în rezervă, militarii din rîndurile Armatei Naţionale şi Serviciului Grăniceri durata serviciului cărora a expirat.

 


 

Chişinău, 5 iulie Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretul privind eliberarea din serviciul militar în termen şi trecerea în rezervă a militarilor, durata serviciului militar al cărora a expirat, precum şi încorporarea cetăţenilor în serviciul militar în termen şi cu termen redus, în noiembrie-decembrie 2010.

 

Potrivit articolului unu din decret, se eliberează şi se trec în rezervă, în noiembrie-decembrie 2010, din rîndurile Armatei Naţionale, Serviciului Grăniceri şi Trupelor de Carabinieri  (trupelor interne), militarii în termen durata serviciului militar al cărora a expirat.

 

Conform articolului doi din acelaşi decret, se încorporează în serviciul militar în termen şi cu termen redus în rîndurile Armatei Naţionale, Serviciului Grăniceri şi Trupelor de Carabinieri (trupelor interne), în noiembrie-decembrie 2010, bărbaţii, cetăţeni ai Republicii Moldova, care au împlinit vîrsta de 18 ani şi nu beneficiază de dreptul de amînare  a încorporării sau de scutire de serviciul militar în termen şi cu termen redus.

 

În decret se mai stipulează că Guvernul Republicii Moldova urmează să stabilească numărul de recruţi pentru Armata Naţională, Serviciul Grăniceri şi Trupele de Carabinieri (trupele interne), să elaboreze măsuri organizatorice în vederea asigurării încorporării cetăţenilor în serviciul militar în termen şi cu termen redus, precum şi să efectueze controlul permanent şi riguros asupra îndeplinirii sarcinilor de încorporare a cetăţenilor în serviciul militar în termen şi cu termen redus.

 


Chişinău, 5 iulie 2010 O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova va participa, în perioada 6-10 iulie 2010, la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura la Oslo, Regatul Norvegiei.

 

Timp de cinci zile, Parlamentul Norvegiei (Stortinget) va fi gazda sesiunii a XIX-a a AP OSCE, care are ca tematică "Statul de drept: Combaterea criminalităţii transnaţionale şi corupţiei", subiect ce va fi dezbătut atât în cadrul lucrărilor sesiunii plenare, cât şi în cadrul comisiilor de specialitate. Potrivit agendei de lucru, urmează a fi discutate mai multe rezoluţii la acest capitol, precum şi o serie de subiecte de actualitate, cum ar fi schimbările climatice, procesul de pace în Orientul Mijlociu, securitatea nucleară, criminalitatea cibernetică şi situaţia în Kârgâzstan. În cadrul sesiunii AP OSCE va fi discutată şi rezoluţia privind Republica Moldova.

 

Un subiect important pe ordinea de zi a reuniunii este o sesiune specială în care Preşedintele în exerciţiu al OSCE Kanat Saudabayev, ministru al afacerilor externe al Republicii Kazahstan, se va adresa parlamentarilor şi va răspunde la întrebările acestora, potrivit regulamentului existent. În faţa participanţilor la sesiune vor ţine discursuri Joao Soares, Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Dag Terje Andersen, Preşedintele Parlamentului Norvegiei, Jonas Gahr Store, ministrul afacerilor externe al Norvegiei şi Marc Perrin de Brichambaut, Secretarul General al OSCE. La finalul sesiunii va fi adoptată Declaraţia de la Oslo.

 

Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare OSCE se va încheia cu procedura de alegere de către plenul Adunării a preşedintelui AP OSCE pentru următorul mandat.

 

La sesiunea anuală a OSCE sunt aşteptaţi să participe peste 300 de deputaţi din forurile legislative ale celor 56 de state membre ale OSCE.

 


 

Chişinău, 5 iulie Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a adresat un mesaj de compasiune Preşedintelui României Traian Băsescu în legătură cu  inundaţiile devastatoare, care au cauzat pierderi de vieţi omeneşti  şi distrugeri considerabile în statul vecin.

 

În mesaj se menţionează:

 

Excelenţă,

 

Am aflat cu profundă durere despre inundaţiile devastatoare, care s-au abătut  asupra României şi care au cauzat pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri considerabile.

 

În aceste clipe de grea cumpănă, Republica Moldova este alături de Dumneavoastră şi de poporul frate al României.

 

Vă rog să transmiteţi, Excelenţă, sentimentele noastre de profundă compasiune şi solidaritate familiilor îndoliate.

 


 

Mihai Ghimpu l-a felicitat pe Bronislaw Komorowski  cu alegerea în funcţia de Preşedinte al Poloniei

 

Chişinău, 5 iulie - Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de felicitare lui Bronislaw Komorowski  cu ocazia alegerii în funcţia de Preşedinte al Republicii Polone.

 

În mesaj se menţionează:

Excelenţă,

Am deosebita plăcere să Vă adresez cele mai sincere şi cordiale felicitări cu prilejul victoriei obţinute în scrutinul prezidenţial.

 

Sunt ferm convins că alegerea Dumneavoastră în calitate de Preşedinte al Republicii Polone va satisface pe deplin aşteptările cetăţenilor polonezi.

 

Doresc să profit de această ocazie pentru a sublinia interesul nostru constant pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor de prietenie şi cooperare cu Polonia în cele mai diverse domenii, spre binele ambelor ţări şi popoare, precum şi întru realizarea cu succes a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova.

 

Dorindu-Vă mult succes în îndeplinirea înaltelor atribuţii ce Vă revin, Vă rog să acceptaţi, Excelenţă, expresia deosebitei mele consideraţii.


 

Preşedintele Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu ambasadorul Chinei

 

Chişinău, 5 iulie - Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Chinei la Chişinău Shi Longzhuang cu ocazia finalizării misiunii diplomatului în ţara noastră.

 

În cadrul întrevederii şeful statului a menţionat că pentru Republica Moldova relaţiile de colaborare cu Republica Populară Chineză sînt foarte importante, exprimîndu-şi convingerea că acestea se vor dezvolta în continuare atît în plan politic, cît şi economic. "Republica Moldova are interes în dezvoltarea, diversificarea şi aprofundarea în continuare a relaţiilor reciproc avantajoase în toate domeniile, deoarece aceasta va permite realizarea unor proiecte comune în interesul popoarelor celor două state", a menţionat Mihai Ghimpu.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu i-a mulţumit lui Shi Longzhuang pentru lucrul realizat în calitate de ambasador, menţionînd contribuţia acestuia la oferirea de către China Republicii Moldova a unor ajutoare nerambursabile, prin intermediul cărora au fost soluţionate mai multe probleme în diferite domenii social-economice din ţara noastră.

 

La rîndul său, Shi Longzhuang a menţionat că Republica Populară Chineză construieşte relaţiile sale cu Republica Moldova pe principii de egalitate şi respect reciproc. "China şi în continuare va dezvolta relaţiile cu Republica Moldova în toate domeniile, fiind cointeresată în aprofundarea şi diversificarea lor", a menţionat diplomatul chinez.

 

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova