version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

8 iulie 2010

Comunicat de presă

Chişinău, 8 iulie 2010 Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului Republicii Moldova, în cooperare cu Oficiul Consiliului Europei în R.Moldova, a organizat astăzi o masă rotundă.

 

În cadrul şedinţei lărgite a comisiei parlamentare, care are ca tematică „Abuzul sexual asupra copiilor”, a fost pusă în discuţie chestiunea sensibilă, actuală atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru întreaga comunitate europeană. În această ordine de idei, tematica mesei rotunde se înscrie în strategia Consiliului Europei pentru anii 2009-2010 „Prestaţie, Protecţie şi Participare pentru copii în Europa”, parte componentă a campaniei „Să construim o Europă pentru şi cu copii”, care vizează eradicarea tuturor formelor de violenţă în adresa copiilor.

 

La şedinţă au fost invitaţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi celor neguvernamentale de profil, care au pus în dezbatere recomandările pentru politicile Republicii Moldova în domeniul eradicării acestui fenomen sensibil care, în opinia organizatorilor, este prea puţin mediatizat. În acest context, s-a remarcat că Republica Moldova a semnat la 25 octombrie 2007 Convenţia Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, fiind unul dintre primele state membre care şi-a manifestat voinţa politică de a contribui la diminuarea riscurilor pentru minori.

 

În acelaşi context, preşedintele comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Liliana Palihovici, a declarat că contează şi în continuare pe sprijinul Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, pentru a stabili, în comun, un „caiet de sarcini” pentru Parlament în vederea ratificării Convenţiei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, intrat în vigoare la 1 iulie 2010, prin crearea instrumentelor şi suportului informaţional, care ar servi aplicării prevederilor acestui instrument juridic fundamental. Totodată, organizatorii mesei rotunde speră că în luna octombrie, curent, va fi lansată o campanie paneuropeană pentru a preveni violenţa şi a stabili un „termen limită” în privinţa violenţei sexuale împotriva copiilor.

 

La şedinţă au mai participat dna Birute Abraitiene, reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei în Republica Moldova şi Ulvi Akhundlu, managerul programului comun privind susţinerea democraţiei în Republica Moldova, care au declarat că vor oferi suport şi asistenţă Legislativului de la Chişinău în vederea ratificării acestui document important, expertizării cadrului juridic naţional şi elaborării politicilor de implementare.

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova