version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
русская версияInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

9 mai 2010

Comunicat de presă

Preşedintele ţării a participat la un şir de manifestări, organizate cu prilejul zilei de 9 Mai

 

Chişinău, 9 mai 2010. Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a participat astăzi la un şir de acţiuni, organizate cu prilejul aniversării a 65-a a Victoriei asupra fascismului.

 

În dimineaţa zilei, Preşedintele Mihai Ghimpu a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, după care a participat la mitingul consacrat Zilei de 9 Mai, care s-a desfăşurat la Complexul Memorial "Eternitate".

 

Adresîndu-se celor cîteva mii de locuitori ai ţării, prezenţi la Complexul "Eternitate", şeful statului a accentuat că nici un război nu a început la ordinul unui ostaş sau cetăţean, toate conflictele militare fiind un produs al dorinţei unor conducători de a cuceri noi teritorii sau de a instaura o dictatură. "Dar dorinţa de a trăi în pace şi liber a unit popoarele şi le-a permis să obţină victoria. Victoria, care aparţine tuturor, şi celor care au luptat cu arma în mînă, şi celor care au muncit în spatele frontului", a menţionat Mihai Ghimpu.

 

În opinia lui Mihai Ghimpu, de rezultatele acestei victorii Republica Moldova nu a putut să se bucure din plin, deoarece după sfîrşitul războiului au început deportările în masă ale cetăţenilor, care locuiau pe aceste teritorii, urmăririle celor care nu erau de acord cu politicile promovate, inclusiv a persoanelor, participanţi activi la lupta contra fascismului. "Nici astăzi Republica Moldova nu se poate pe deplin bucura de rezultatele acestei victorii, deoarece o parte din teritoriul ei nu este controlat de autorităţile constituţionale ale statului", a spus Preşedintele ţării.

 

Mihai Ghimpu a mai menţionat că sec. XX a fost unul al războaielor, iar sec. XXI trebuie să devină unul al păcii. "Şi aceasta se datorează şi dumneavoastră, buneilor şi părinţilor noştri, care aţi reuşit să învingeţi fascismul, asigurîndu-ne pacea şi liniştea", a specificat şeful statului.

 

Pe parcursul zilei de astăzi Preşedintele Mihai Ghimpu a mai participat la un şir de manifestări, organizate cu prilejul zilei de 9 Mai în municipiul Chişinău şi raioanele ţării.

 


 

Preşedintele ţării a decorat un grup de veterani, participanţi la cel de-al doilea război mondial

 

Chişinău, 9 mai 2010. Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a decorat cu medaliile jubiliare "Crucea Comemorativă. Războiul al Doilea Mondial" şi "65 ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei 1941 - 1945", un grup de veterani din diferite raioane ale ţării.

 

Adresîndu-se celor 45 de veterani, Mihai Ghimpu a accentuat că noua guvernare va trata egal şi cu respect pe toţi participanţii la cel de-al doilea război mondial, deoarece toţi au luptat pentru libertate şi victorie asupra fascismului, îndeplinindu-şi obligaţiunea de ostaş. "Acum, după 65 de ani de la victoria asupra fascismului, noi nu trebuie să facem politică pe seama veteranilor, dar să le creăm lor, tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, condiţii normale de viaţă şi activitate", a menţionat şeful ştatului.

 

Preşedintele a accentuat că tratarea diferită a participanţilor la cel de-al doilea război mondial de fosta guvernare a dus la dispersarea societăţii, divizarea ei în diferite tabere. "Această divizare nu numai că s-a răsfrînt negativ asupra unor veterani, dar a influenţat negativ asupra procesului de conciliere a societăţii. Alianţa pentru Integrare Europeană a depus, depune şi va depune şi în continuare toate eforturile pentru concilierea societăţii moldoveneşti, deoarece numai în aceste condiţii putem construi un stat democratic, în care se respectă libertăţile şi drepturile fiecărui cetăţean", a spus Mihai Ghimpu.

 

Preşedintele ţării a mai menţionat că în pofida faptului că în 1992 a fost adoptată legea privind egalarea în drepturi a tuturor participanţilor la cel de-al doilea război mondial, aplicarea ei în practică a început numai în anul curent. "Eu mă închin în faţa fiecărui veteran, care a trecut prin calvarul războiului, şi vă promit că conducerea ţării va depune toate eforturile ca în continuare să beneficiaţi de stima şi respectul pe care îl meritaţi", a conchis Mihai Ghimpu.

 

Despre necesitatea concilierii societăţii au vorbit şi veteranii, care au luptat contra fascismului în armatele sovietică şi română. În opinia lor, numai o societate unită este capabilă să realizeze programele de dezvoltare a ţării, de creare a unor condiţii normale de trai pentru toţi cetăţenii.

 


 

Preşedintele Mihai Ghimpu a participat la activităţile prilejuite de Ziua victoriei asupra fascismului, desfăşurate la Ialoveni

 

Chişinău, 9 mai 2010. Pe parcursul multor decenii unii au speculat pe seama victoriei dumneavoastră, creîndu-şi capital politic, dar această victorie vă aparţine în totalitate şi noi, cei care trăim astăzi în pace, ne închinăm în faţa dumneavoastră.

 

Declaraţia a fost făcută astăzi, la Ialoveni, de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul unui miting consacrat Zilei victoriei asupra fascismului.

 

În opinia lui Mihai Ghimpu, cel de-al doilea război mondial a fost o confruntare a două ideologii, care tindeau spre dominaţie mondială, în urma căreia au avut de suferit zeci de milioane de oameni din diferite ţări.

 

Şeful statului a mai menţionat că generaţiile de azi trebuie să tragă concluzii din rezultatele războiului doi mondial, pentru a preveni unele eventuale confruntări militare. "Istoria omenirii ne-a demonstrat nu o singură dată că numai în pace şi convieţuire frăţească statele se pot dezvolta multilateral, pot crea condiţii optime de trai şi activitate pentru cetăţenii lor", a specificat Mihai Ghimpu.

 

Preşedintele Moldovei a accentuat că toate eforturile Alianţei pentru Integrare Europeană sînt îndreptate anume spre atingerea acestor scopuri, spre integrarea ţării noastre în marea familie a statelor europene, unde drepturile şi libertăţile omului sînt mai presus de orice interes politic sau de alt gen.

 

În cadrul mitingului Preşedintele Mihai Ghimpu a depus flori la monumentul soldaţilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial şi a decorat un grup de veterani cu medaliile jubiliare "Crucea Comemorativă. Războiul al Doilea Mondial" şi "65 ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei 1941 - 1945".

 

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova