version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english versionInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

10 iulie 2010

Chişinău - 10 iulie. Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, împreună cu preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, au efectuat astăzi o vizită de documentare în localităţile afectate de inundaţii, din nordul ţării.

În prima jumătate a zilei, şeful statului s-a aflat în satele Criva şi Drepcăuţi, raionul Briceni, unde s-a documentat cu procesul de întărire a digurilor şi barajelor de protecţie, precum şi cu măsurile întreprinse de autorităţile centrale şi locale, în vederea prevenirii pericolului inundaţiilor.

Aflîndu-se în teren, Mihai Ghimpu a indicat factorilor de decizie asupra necesităţii elaborării unui Program de Stat de lungă durată privind edificarea unor construcţii de protecţie împotriva inundaţiilor. În context, a fost abordată şi problema examinării posibilităţii gospodăriilor cetăţenilor, care locuiesc în zone inundate.

Mihai Ghimpu şi Marian Lupu au vizitat gospodăriile locuitorilor, afectate de inundaţii, asigurăndu-i că conducerea ţării va întreprinde toate măsurile pentru a-i ajuta.

Circa 10 locuitori ai satului Drepcăuţi, preponderent, pensionari, au primit ajutoare financiare din partea lui Mihai Ghimpu, pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie a locuinţelor, afectate de inundaţii.

În cadrul discuţiilor, majoritatea cetăţenilor au declarat că nu au fost ajutaţi cu nimic, ori au fost ajutaţi, pur simbolic, după inundaţiile din anul 2008. În acest sens, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu au declarat că aceste persoane vor fi ajutate de actuala conducere a ţării, în cadrul Programului de susţinere a sinistraţilor, care au avut de suferit din cauza inundaţiilor curente.

La barajul Costeşti-Stînca, Mihai Ghimpu şi Marian Lupu s-au documentat cu starea lucrurilor, precum şi cu măsurile, care se întreprind pentru menţinerea situaţiei sub control. Pentru moment, deversarea apei la barajul Costeşti-Stînca este în volum de 800 m.c./sec.

În partea a doua a zilei, şeful statului va întreprinde o vizită de documentare în raioanele de Sud şi Centru ale republicii, afectate de inundaţii.

 


 

 

Adunarea Parlamentară a OSCE susţine demersurile de evacuare a trupelor şi a armamentului rusesc din Transnistria

10.07.2010

Chişinău, 10 iulie 2010 O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova a participat, în perioada 6-10 iulie 2010, la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care s-a desfăşurat la Oslo, Regatul Norvegiei.

Parlamentul Norvegiei (Stortinget) a fost gazda sesiunii a XIX-a a AP OSCE, care a avut ca tematică "Statul de drept: Combaterea criminalităţii transnaţionale şi corupţiei", subiect dezbătut atât în cadrul lucrărilor sesiunii plenare, cât şi în cadrul comisiilor de specialitate. Potrivit agendei de lucru, au fost discutate şi adoptate mai multe acte importante, inclusiv rezoluţia privind Republica Moldova.

 

Potrivit rezoluţiei adoptate, Adunarea Parlamentară a OSCE solicită reluarea discuţiilor de soluţionare în formatul 5+2, cu participarea mediatorilor din Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii în calitate de observatori în stabilirea negocierilor, considerând că scopul principal în procesul de soluţionare al conflictului transnistrean constă în identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componenţa Republicii Moldova, în limitele hotarelor sale, recunoscute de comunitatea internaţională.

 

AP OSCE subliniază faptul că intensificarea dialogului dintre instituţiile şi organizaţiile publice de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum şi consolidarea contactelor directe ar ajuta la creşterea încrederii şi siguranţei, şi face un apel către Federaţia Rusă de a relua şi finaliza procesul de retragere a trupelor şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional, precum şi cu angajamentele asumate în cadrul OSCE.


Adunarea Parlamentară a OSCE reiterează disponibilitatea Grupului pentru Moldova al AP OSCE în vederea susţinerii păcii, stabilităţii şi statului de drept în ţară, inclusiv prin oferirea suportului în dialogul politic, în procesul de reglementare al conflictului transnistrean şi îndeamnă toţi participanţii la acest proces să întreprindă consultări cu scopul transformării mecanismului curent de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional (OSCE).

 

La sesiunea anuală a OSCE au participat peste 300 de deputaţi din forurile legislative ale celor 56 de state membre ale OSCE.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova