version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english versionInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

11 iunie 2010

Preşedintele Parlamentului Moldovei a avut o întrevedere cu Preşedintele Senatului Poloniei

 

Limassol, 11 iunie 2010. Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Senatului Republicii Polonia, Bogdan Borusewicz, în cadrul participării la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament, care se desfăşoară în Cipru în perioada 10-12 iunie curent.

 

Apreciem dinamica pozitivă a dialogului politic bilateral şi reafirmăm interesul constant al Republicii Moldova pentru extinderea şi diversificarea relaţiilor moldo-poloneze şi, respectiv, valorificarea deplină a potenţialului de cooperare bilaterală, a menţionat Preşedintele Mihai Ghimpu. Totodată, spicherul a adresat mulţumiri părţii poloneze pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în realizarea parcursului de integrare europeană şi pentru asistenţa financiară acordată în acoperirea deficitului bugetar, solicitînd sprijin şi în continuare pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi integrarea statului nostru în marea familie europeană.

 

Mihai Ghimpu a menţionat că Republica Moldova este interesată în special de intensificarea şi diversificarea relaţiilor comercial-economice cu Polonia, specificînd importanţa atragerii investiţiilor oamenilor de afaceri polonezi în economia ţării noastre, pornind de la regimurile comerciale preferenţiale de care beneficiază Republica Moldova, precum şi de la mediul atractiv creat, prin intermediul reformelor care se implementează. Referindu-se la acest aspect, Preşedintele a specificat că Polonia se situează pe locul 9 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale, iar potenţialul economic al celor două state nu este pe deplin valorificat, dovadă fiind datele statistice care definesc volumul de import-export.

 

Preşedintele Senatului Republicii Polonia, Bogdan Borusewicz, a accentuat că cetăţenii Republicii Moldova au beneficiat şi vor beneficia şi în continuare de susţinerea Poloniei. Vom susţine Republica Moldova în realizarea reformelor, pentru a deveni un stat cu adevărat democratic în atingerea obiectivului de integrare europeană, a mai specificat oficialul.

 

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a adresat Preşedintelui Senatului Poloniei invitaţia oficială de a vizita Republica Moldova.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu participă, în perioada 10-12 iunie curent, la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament de la Limassol, în Cipru. În cadrul acestei vizite, dînsul are planificate o serie de întrevederi cu mai mulţi oficiali prezenţi la conferinţă.

 


 

Spicherul Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Republicii Cipru, Marios Garoyian

 

Limassol, 11 iunie 2010. Contăm pe sprijinul Ciprului în realizarea a două deziderate foarte importante pentru Republica Moldova - sprijin politic în cadrul Uniunii Europene pentru demararea, la 15 iunie a.c., în cadrul Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană, a dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi a comerţului liber, precum şi asistenţă în realizarea pe plan intern a condiţiilor tehnice înaintate de Comisia Europeană".

 

Aceste solicitări au fost lansate de Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, la întrevederea cu Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Republicii Cipru, Marios Garoyian, la Limassol.

 

Totodată, Mihai Ghimpu a accentuat importanţa consolidării dialogului dintre cele două state, dar şi necesitatea intensificării relaţiilor bilaterale la toate nivelurile şi în diferite domenii. În aceeaşi ordine de idei, Mihai Ghimpu a menţionat că crearea grupurilor de prietenie Republica Moldova - Cipru la nivel de parlamente va permite o mai bună comunicare bilaterală, un obiectiv esenţial al acestora fiind şi găsirea soluţiilor pentru problemele comune existente în cele două state.

 

Preşedintele a lansat invitaţia către oamenii de afaceri ciprioţi să investească în economia Republicii Moldova, în condiţiile în care în Republica Moldova sînt iniţiate reforme pentru ca economia şi climatul investiţional să fie atractive pentru investitori.

 

Marios Garoyian a subliniat că Republica Cipru se angajează să susţină liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi, în cel mai apropiat timp, autorităţile cipriote vor elabora un plan de programe comune pentru a prezenta Republica Moldova şi oportunităţile existente investitorilor ciprioţi. Totodată, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Republicii Cipru a menţionat că are un interes aparte pentru evoluţia evenimentelor din Republica Moldova şi urmăreşte atent situaţia, un motiv în plus fiind şi faptul că soţia sa este cetăţean al Republicii Moldova. Referindu-se la criza constituţională prin care trece Republica Moldova, Preşedintele a salutat faptul că a fost identificată soluţia de depăşire a acesteia.

 

În cadrul întrevederii, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Republicii Cipru, Marios Garoyian, a adresat Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, invitaţia de a efectua o vizită oficială în Republica Cipru.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu participă, în perioada 10-12 iunie, la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament la Limassol, Cipru. În cadrul acestei vizite, dînsul are planificate o serie de întrevederi cu mai mulţi oficiali prezenţi la conferinţă.

 


 

Spicherul Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Mevlut Cavusoglu, Preşedintele APCE

 

Limassol, 11 iunie 2010. Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a avut astăzi, la Limassol, o întrevedere cu Mevlut Cavusoglu, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

 

În cadrul acestei întrevederi, Mihai Ghimpu a precizat că anul 2010 este unul emblematic pentru relaţiile Republica Moldova - APCE din considerentul că în iulie va fi marcată aniversarea a 15-a a aderării ţării noastre la Consiliul Europei. Preşedintele a menţionat faptul că, cu această ocazie, la Chişinău va fi organizat un amplu program de acţiuni, adresînd în context Preşedintelui APCE invitaţia oficială de a participa la evenimentele planificate.

 

Totodată, Mihai Ghimpu a exprimat recunoştinţă Consiliului Europei şi personal lui Mevlut Cavusoglu şi lui Thorbjorn Jagland, secretar general al CoE, pentru implicarea în procesul de identificare a soluţiei în cazul blocajului constituţional din Republica Moldova, respectiv, organizarea referendumului şi a alegerilor anticipate în toamna acestui an.

 

În altă ordine de idei, referindu-se la cursul reformelor în Republica Moldova, Mihai Ghimpu a accentuat că, pentru onorarea angajamentelor faţă de instituţiile europene, a fost elaborat un plan de acţiuni care presupune un program de activităţi în cele mai diverse domenii, dar în primul rînd cele vizate de rezoluţiile şi recomandările APCE, Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi Congresului Puterilor Locale şi Regionale. De asemenea, potrivit Preşedintelui, obiectivul central al autorităţilor Republicii Moldova în cooperarea cu Consiliul Europei este încheierea monitorizării Republicii Moldova şi trecerea la etapa de post-monitorizare. În acest sens, Alianţa pentru Integrare Europeană îşi propune promovarea unor reforme eficiente pe plan naţional în domeniile independenţei justiţiei şi a mass-media, autonomiei locale etc.

 

Mihai Ghimpu a mai precizat că autorităţile Republicii Moldova sînt conştiente de faptul că examenul principal în promovarea cu succes a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova va fi susţinut, în primul rînd, la Strasbourg.

 

Mevlut Cavusoglu a reiterat importanţa concentrării atenţiei autorităţilor asupra implementării cu succes a reformelor, dar şi a necesităţii alegerii preşedintelui şi depăşirii blocajului constituţional.

 

 

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova