version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english versionInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

12 iunie 2010

Limassol, 12 iunie 2010 Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a participat la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament, care s-a desfăşurat în perioada 10-12 iunie 2010, în Limassol, Republica Cipru.

Principalele subiecte discutate în cele două zile de conferinţă au vizat drepturile şi responsabilităţile opoziţiei în cadrul parlamentului, precum şi rolul instituţiilor parlamentare în respectarea drepturilor dundamentale ale omului la nivel internaţional şi implementarea principiului non-discriminării. La conferinţă au fost prezenţi cu recomandări pentru statele participante în vederea perfecţionării cadrului legislativ Mevlut Cavuşoglu, Preşedinte al APCoE şi Thomas Hammarberg, comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei.

În cadrul acestei conferinţe Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a rostit un discurs privind respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în Republica Moldova, realizarea acestui obiectiv fiind o preocupare continuă a autorităţilor, deoarece Republica Moldova s-a angajat să-şi armonizeze legislaţia naţională la normele şi principiile dreptului internaţional, inclusiv în materie de nediscriminare.

 

Potrivit Preşedintelui, pentru Republica Moldova, subiectul eliminării tuturor formelor de discriminare a căpătat o nouă dimensiune odată cu ratificarea de către Parlament a instrumentelor internaţionale în domeniul drepturilor omului, relevantă fiind preluarea dreptului internaţional în uzul şi practica internă. Mecanismul pentru care se optează este Planul de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 20102013, care reprezintă un instrument naţional de reproducere a politicii statului privind fortificarea protecţiei drepturilor omului şi care are drept finalitate producerea unor schimbări pozitive, a spus Preşedintele.

 

În acelaşi context, Mihai Ghimpu a precizat că Republica Moldova depune eforturi pentru prevenirea şi interzicerea discriminării directe şi indirecte, pentru instituţionalizarea unor mecanisme eficiente privind prevenirea şi eliminarea tuturor formelor de discriminare. În prezent, Guvernul este la faza finală de elaborare proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea discriminării. Ţin să menţionez că acest proiect este pregătit abia astăzi pentru că timp de 8 ani am avut o guvernare comunistă, a mai spus Preşedintele.

 

Totodată, Mihai Ghimpu a subliniat şi faptul că Republica Moldova tinde spre crearea acelor mecanisme şi pârghii de implementare a unui sistem naţional de promovare şi respectare a drepturilor omului care să se bazeze, în special, pe instrumente juridice internaţionale. Cunoaşterea şi înţelegerea acestor concepte se pot realiza şi prin informarea şi educarea continuă a cetăţenilor din toate mediile sociale. În aceste condiții, Republica Moldova pledează pentru organizarea unor campanii de conştientizare privind problematica discriminării şi consecinţele acesteia în toate domeniile de aplicabilitate a legislaţiei; pentru organizarea şi desfăşurarea, la nivel naţional, regional şi local, a programelor şi a proiectelor destinate abordării situaţiei unor categorii vulnerabile la fenomenul discriminării, cu accent pe efecte şi măsuri necesare prevenirii discriminării.

În acelaşi context, Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că va veni o zi când aceste drepturile fundamentale ale omului vor fi respectate şi în Transnistria. Suntem conştienţi că trebuie să muncim pentru ca drepturile şi libertăţile omului să fie respectate, pentru binele cetăţenilor noştri, a mai spus Mihai Ghimpu.

La Conferinţa Europeană a preşedinţilor de Parlament au participat circa 350 de participanţi din 47 de state, inclusiv preşedinţi de parlamente din satele membre ale Consiliului Europei, precum şi din cele cu statut de observator a APCE.

 


 

Limassol, 12 iunie 2010 Reformele democratice, care au început să fie implementate, strategiile aplicate în diferite domenii, precum şi sprijinul instituţiilor internaţionale, va permite Republicii Moldova să-şi revină din criza financiar-economică şi să pornească pe calea relansării economiei.

Aceste afirmaţii au fost făcute de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Limassol cu un grup de cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi în Cipru.

Potrivit Preşedintelui, în această situaţie, este important şi atragerea investiţiilor străine în economia Republicii Moldova, acest lucru fiind posibil în condiţiile unei stabilităţi politice, de transparenţă şi supremaţie a legii în ţara noastră în vederea creării unui climat investiţional atractiv.

Grupul de cetăţeni stabiliţi în Cipru şi prezenţi la întâlnire au menţionat că deşi duc o viaţă liniştită şi nu le lipseşte practic nimic, totuşi le este dor de casă şi de familiile lor rămase în ţară. În acelaşi timp, fiind cetăţeni străini în Cipru, se confruntă cu o serie de probleme, rugând autorităţile de la Chişinău să se implice în soluţionarea acestora. Între acestea cea mai acută este lipsa unei misiuni diplomatice în Cipru, ccea ce din start exclude posibilitatea obţinerii sau perfectării documentelor de către cetăţenii Republicii Moldova, ei fiind nevoiţi să se deplaseze la misiunea diplomatică a Republicii Moldova din Israel pentru eliberarea actelor. S-a mai menţionat şi despre înlesnirea procedurii de obţinere a vizelor pentru rudele cetăţenilor moldoveni stabiliţi în Cipru care vin la aceştia în vizită, necesitatea recunoaşterii permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova de către autorităţile cipriote, posibilitatea ieftinirii biletelor de avion, importanţa deschiderii secţiilor de votare în Cipru etc.

În acelaşi context, Preşedintele a subliniat că în prezent sunt în faza de pregătire proiectele de acorduri cu privire la protecţia socială a cetăţenilor moldoveni care vor fi încheiate cât de curând cu diverse state unde cetăţenii moldoveni sunt în număr mai mare, fapt ce va permite soluţionarea unor şir de probleme actuale şi stringente ale acestora. Mihai Ghimpu a precizat că, revenind la Chişinău, împreună cu factorii de decizie, vor identifica cele mai adecvate soluţii pentru a soluţiona problemele enunţate în cel mai scurt timp. Totodată, Preşedintele a promis să analizeze personal şi o serie de propuneri venite din partea cetăţenilor moldoveni în vederea democratizării societăţii în Republica Moldova.

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova