version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóññêàÿ âåđñèÿ



Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar













13 mai 2010

Comunicat de presă

Mihai Ghimpu a avut o întîlnire cu locuitorii oraşului Sîngera din mun. Chişinău

Chişinău, 13 mai - Pentru atingerea obiectivului principal, propus de AIE, integrarea europeană, avem nevoie de o colaborare cît mai eficientă între toate structurile puterii şi societatea civilă. Declaraţia a fost făcută de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul întîlnirii cu locuitorii oraşului Sîngera din municipiul Chişinău.

 

Potrivit şefului statului, această unitate şi susţinere reciprocă este necesară în procesul de implementare a reformelor iniţiate de Alianţa pentru Integrare Europeană, fără realizarea cărora Republica Moldova nu poate să înainteze în procesul său de dezvoltare. "Datorită programului reformator al AIE, Republica Moldova are o deschidere totală din partea partenerilor occidentali şi ar fi o greşeală să nu folosim la maxim această oportunitate de a relansa ţara pentru un viitor mai bun pentru cetăţenii noştri", a accentuat Mihai Ghimpu. În context, şeful statului a mai menţionat că pentru realizarea acestor programe reformatorii a apărut o nouă clasă politică, ce lucrează în interesul poporului şi nu al său personal.

 

Preşedintele ţării a menţionat că pentru atingerea obiectivelor trasate, este necesar, în primul rînd, de o relansare a economiei naţionale, creare a unui climat investiţional atractiv pentru potenţialii parteneri, precum şi de o consecutivitate în acţiuni. "Numai în asemenea condiţii vom putea vorbi despre ridicarea nivelului de trai al cetăţenilor, creşterea salariilor şi pensiilor, realizarea proiectelor sociale, etc.", a spus Mihai Ghimpu.

 

Însă, în opinia şefului statului, realizarea programelor reformatorii al AIE este frînată, într-o anumită măsură, de criza constituţională cu care se confruntă Republica Moldova, deoarece nimeni nu va risca să facă investiţii serioase într-un stat unde nu este stabilitate politică. "Şi în aceste condiţii AIE depune toate eforturile pentru depăşirea acestei situaţii, înaintînd proiecte reale, bazate pe interesul naţional al ţării, dar nu pe unul îngust al unei sau altei formaţiuni politice", a specificat Preşedintele Ghimpu.

 

În cadrul unui schimb de opinii, locuitorii oraşului Sîngera s-au expus asupra găsirii unei soluţii optime de depăşire a crizei constituţionale, şi au accentuat că în condiţiile crizei mondiale, organizarea unor noi scrutine, care necesită surse financiare esenţiale, nu este raţională.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu s-a familiarizat cu situaţia social-economică din oraşul Sîngera, a luat cunoştinţă de proiectele aflate în faza de pregătire, dar şi de cele în curs de desfăşurare în vederea modernizării localităţii. Şeful statului a răspuns la întrebări adresate de locuitorii din Sîngera, majoritatea vizînd problemele sociale şi de infrastructură.

 


 

Un lector de la AMTAP a fost distins cu titlul onorific "Maestru în Artă"

 

Chişinău, 13 mai - Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a semnat decretul privind conferirea titlului onorific "Maestru în Artă" lui Anatolie Cazac, lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

 

În decret se menţionează că titlul a fost conferit pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul culturii, contribuţie la pregătirea cadrelor de înaltă calificare şi activitate metodico-didactică intensă.

 


 

Chişinău, 13 mai 2010. – În legătură cu împlinirea a 20 de ani de la fondarea Revistei „Natura” Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a adresat colaboratorilor redacţiei un mesaj de felicitare, în care se arată: „Vă aduc cele mai sincere felicitări şi urări de bine cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondarea Revistei Dumneavoastră.

 

În aceste două decenii Revista „Natura”, graţie eforturilor depuse de Dumneavoastră, a depăşit limitele unei publicaţii de Ecologie, Cultură şi Turism. Ea s-a afirmat ca o publicaţie cu vastă tematică, ca o revistă de amplă rezonanţă socială. Ea aduce în casele iubitorilor de natură din Republica Moldova şi dincolo de hotarele ei frumuseţea comorilor noastre naturale, cultivă generaţiilor de cititori dragostea pentru tot ce este frumos.

 

Având o ţinută estetică impecabilă, Revista Dumneavoastră contribuie la promovarea valorilor noastre naturale şi spirituale. Elocvente sunt rubricile Spiritualitate, Lupta cu uitarea, Drumuri de dor, Vetre strămoşeşti, Focul din vatră, Medicină naturistă şi altele.

 

Este remarcabilă şi ţinuta civică a celor ce scriu la „Natura”. Se impun în acest sens editorialele directorului Alecu Reniţă, care este cunoscut şi apreciat nu numai ca un ecologist de seamă, dar şi ca un fruntaş al procesului de deşteptare şi renaştere naţională din Republica Moldova.

 

La acest ceas aniversar, doresc Revistei „Natura”, prietenilor şi cititorilor ei multă sănătate şi mult succes în opera Dumneavoastră nobilă”, se spune în mesajul Preşedintelui Mihai Ghimpu adresat colaboratorilor Revistei „Natura”.

 


 

Chişinău, 13 mai - Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a semnat astăzi decretul privind conferirea distincţiilor de stat la doi antrenori-profesori de judo, transmite MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al Preşedinţiei.

 

Potrivit decretului, pentru merite în promovarea culturii fizice şi sportului, contribuţie la pregătirea unor sportivi de performanţă şi realizări deosebite în cadrul unor competiţii internaţionale la judo, Constantin Meriacre, antrenor-profesor la "DAX Club Moldova", a fost decorat cu ordinul "Gloria Muncii", iar Victor Bivol, antrenor-profesor la acelaşi club - cu medalia "Meritul Civic".

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova