version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

14 mai 2010

Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu reprezentanţii grupului de consilieri ai Uniunii Europene în Republica Moldova

 

Chişinău, 14 mai 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Rupinder Singh, coordonatorul echipei de consilieri ai Uniunii Europene în Republica Moldova, şi Guntars Krasts, consilier pe probleme de integrare europeană, fost prim-ministru al Letoniei.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a salutat constituirea grupului de consilieri ai UE în Republica Moldova, mulţumindu-le experţilor europeni pentru sprijinul acordat statului nostru în realizarea parcursului de dezvoltare democratică şi durabilă. În acelaşi context, Preşedintele a subliniat faptul că prezenţa acestei misiuni în Republica Moldova este necesară deoarece va aduce consultanţă importantă în domeniul asistenţei pentru integrare europeană a Republicii Moldova, în condiţiile în care acesta este obiectivul prioritar al Alianţei pentru Integrare Europeană.

 

Mihai Ghimpu a reiterat necesitatea desfăşurării reformelor democratice în Republica Moldova pentru a realiza angajamentele asumate în faţa cetăţenilor în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii lor.

 

Rupinder Singh, coordonatorul echipei de consilieri ai Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat că scopul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova este de a acorda suportul necesar factorilor de decizie prin consilierea politică la nivel înalt în implementarea reformelor şi în realizarea obiectivului de integrare europeană. Totodată, Rupinder Singh şi-a exprimat convingerea că respectivul program va constitui un sprijin pentru instituţiile publice în procesul de implementare a reformelor, menţionând că echipa de experţi va susţine Republica Moldova pentru îndeplinirea angajamentelor sale în vederea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. 

 

Guntars Krasts, fostul prim-ministru al Letoniei, consilier pe probleme de integrare europeană în cadrul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice, va oferi consultanţă Parlamentului Republicii Moldova.

 

Grupul de consilieri ai Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova, format din 10 experţi internaţionali, a fost prezentat oficial la sfârşitul lunii aprilie a.c. Experţii UE vor consulta mai multe instituţii ale statului în implementarea reformelor democratice şi accelerarea asocierii şi integrării economice dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Acest proiect este finanţat de Comisia Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).


 

Chişinău, 14 mai – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a avut o întrevedere cu Stefan Fülle, Comisar european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, aflat într-o vizită oficială în ţara noastră în perioada 14 – 15 mai curent.

 

În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au discutat un larg spectru de probleme ce ţin de procesul de integrarea europeană a Republicii Moldova, colaborarea ţării noastre cu Uniunea Europeană, implementarea reformelor, iniţiate de Alianţa pentru Integrarea Europeană, problema transnistreană, precum şi depăşirea crizei constituţionale, cu care se confruntă Republica Moldova.

 

Referindu-se la obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a accentuat că Alianţa pentru Integrarea Europeană a iniţiat un amplu program de reformare a ţării, care are drept scop modernizarea tuturor domeniilor şi aducerea lor la standardele occidentale. „Integrarea europeană trebuie să se producă, în primul rînd, la noi acasă, apoi la Bruxelles. Dar pentru aceasta trebuie realizată schimbarea la toate compartimentele vieţii social-politice şi economice”, a specificat şeful statului, menţionînd că AIE este ferm pornită de a realiza toate programele iniţiate în această direcţie.

 

Stefan Fülle a apreciat eforturile autorităţilor de la Chişinău în direcţia realizării reformelor şi a procesului de integrare europeană, menţionînd că acestea sunt susţinute de Uniunea Europeană, care este disponibilă să acorde şi în continuare asistenţa necesară la toate compartimentele. În acest context, Comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate a accentuat că pînă în prezent a fost realizat un program foarte bun în relaţiile R. Moldova – Uniunea Europeană şi există toate premizele pentru dezvoltarea lui în continuare.

 

Vorbind despre problema transnistrenă, Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că Republica Moldova doreşte soluţionarea acesteia pe cale paşnică în cadrul unui dialog politic cu participarea activă a mediatorilor internaţionali. Şi în acest proces, a specificat şeful statului, poziţia UE este foarte importantă, deoarece numai cu implicarea mai activă a mediatorilor occidentali poate fi relansat dialogul politic în formatul 5+2.  „Sunt convins că reuşita reformelor iniţiate de AIE ne va permite mai uşor şi eficient să soluţionăm şi problema transnistreană”, a accentuat Mihai Ghimpu.

 

Stefan Fülle a menţionat că comunitatea europeană va depune toate eforturile pentru deblocarea dialogului politic în soluţionarea diferendului transnistrean, specificînd că tema respectivă este discutată permanent de oficialii europeni în cadrul întrevederilor atît cu reprezentanţii diferitor structuri internaţionale, cît şi cu participanţii la formatul 5+2.

 

„Dar toate reformele, care au fost iniţiate de AIE pe parcursul ultimului timp, pot fi realizate doar în condiţiile unei stabilităţi politice. Din acest considerent mizăm foarte mult pe sprijinul Uniunii Europene în depăşirea crizei constituţionale cu care ne confruntăm la moment, deoarece aceasta nu ne permite să mergem înainte”, a spus Mihai Ghimpu.  În acest context, Comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate a dat asigurări că UE va susţine Republica Moldova în procesul de depăşire a crizei constituţionale, iar tema respectivă va fi unul din punctele de bază în discuţiile cu liderii politici de la Chişinău în timpul acestei vizite.

 


 

Chişinău, 14 mai – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a semnat decretul privind conferirea titlului onorific „Artist al Poporului” interpretei de muzică uşoară Anastasia Lazariuc.

 

În decret se menţionează că titlul este conferit în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru succese remarcabile în activitatea de creaţie şi contribuţie la promovarea valorilor culturale

 

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova