version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
русская версияInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

14 iunie 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Mihai Ghimpu s-a întîlnit la Atena cu reprezentanţii comunităţii cetăţenilor moldoveni stabiliţi în Grecia

14 iunie 2010. Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întîlnire la Atena cu reprezentanţii comunităţii cetăţenilor moldoveni stabiliţi în Grecia, în cadrul căreia au discutat o serie de aspecte legate de aflarea lor peste hotare.

Timp de mai bine de două ore Mihai Ghimpu a răspuns la întrebările cetăţenilor prezenţi la întîlnire. Majoritatea dintre ele s-au referit la necesitatea semnării unui acord între Guvernul Republicii Moldova şi cel al Greciei privind protecţia socială, ieftinirea preţurilor la biletele de avion şi eliminarea impedimentelor pe care le întîlnesc cetăţenii în vamă atunci cînd revin în Republica Moldova, necesitatea modificării Codului electoral pentru a fi create condiţii de votare pentru toţi cetăţenii moldoveni plecaţi peste hotare etc.

"Un stat nu poate exista fără cetăţenii săi, de aceea îi vom sprijini pe moldovenii plecaţi la muncă peste hotare şi îi vom ajuta să revină acasă, la familii. Îmi pare rău că trebuie să fie departe de casă pentru a rezista în această perioadă şi a le oferi copiilor lor un trai decent", a spus Preşedintele.

În acelaşi context, Preşedintele a menţionat că sînt implementate o serie de reforme democratice pentru crearea tuturor condiţiilor investiţionale şi a face Republica Moldova atractivă pentru cetăţenii noştri plecaţi la muncă peste hotare pentru ca aceştia să revină în ţară şi să investească în economia Moldovei. Integrarea europeană a Republicii Moldova şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor sînt principalele obiective ale conducerii Republicii Moldova, a mai menţionat Mihai Ghimpu, care a specificat că Moldova beneficiază de o susţinere fără precedent din partea instituţiilor europene în acest sens.

Cetăţenii noştri s-au arătat interesaţi şi de situaţia politică şi social-economică din Republica Moldova, în special ultimele evoluţii în aceste domenii. Preşedintele Mihai Ghimpu a menţionat că Alianţa pentru Integrare Europeană a identificat soluţia în vederea depăşirii blocajului constituţional existent şi astfel, în luna septembrie se va desfăşura referendumul, iar în noiembrie - alegeri anticipate.

Mihai Ghimpu a menţionat că treptat vor fi soluţionate toate problemele cu care se confruntă cetăţenii noştri aflaţi peste hotare, iar soluţionarea acestora depinde de conlucrarea structurilor de stat cu cetăţenii. "Trebuie să muncim împreună pentru a realiza ceea ce ne-am propus, pentru a racorda realităţile din Republica Moldova la standardele europene", a mai spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele Mihai Ghimpu a participat la Conferinţa Europeană a preşedinţilor de parlamentat care s-a desfăşurat în perioada 10-12 iunie 2010 în oraşul Limassol din Cipru. În cadrul acestei conferinţe Mihai Ghimpu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu mai mulţi oficiali europeni prezenţi la conferinţă, inclusiv cu Preşedintele APCE Mevlut Cavusoglu. Tradiţional, preşedintele s-a întîlnit cu comunitatea cetăţenilor moldoveni din Cipru, dar şi din Atena.

 


 

Mihai Ghimpu a organizat odihna la mare pentru circa 170 de copii

 

14 iunie 2010. 167 de copii de la patru internate din R. Moldova se vor odihni timp de şapte zile într-o tabără de vară din judeţul Tulcea, România. Deplasarea copiilor a fost organizată de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, în colaborare cu Departamentul pentru românii de pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Cei 167 de copii de la gimnaziile-internat nr. 2 din municipiul Chişinău, din satele Văscăuţi, raionul Floreşti, Căzăneşti, Teleneşti, precum şi de la Liceul-internat cu profil sportiv din capitală, au fost petrecuţi în seara zilei de 13 iunie de Preşedintele Mihai Ghimpu.

Dorindu-le odihnă plăcută copiilor, şeful statului a menţionat că cel mai important este că s-a reuşit, cu susţinerea autorităţilor române, organizarea acestei vacanţe, fiind realizat visul acestor tineri de a se odihni la mare. "Totul a pornit de la vizita mea la Gimnaziul-internat din satul Văscăuţi, acum o lună, unde majoritatea copiilor au spus că cel mai frumos cadou pentru ei ar fi o vacanţă la mare. Şi acest lucru ne-a reuşit cu susţinerea Preşedintelui Traian Băsescu, altor factori din conducerea României", a specificat Mihai Ghimpu.

Pe tot parcursul odihnei, copiii, care pentru prima dată au posibilitatea de a se odihni pe litoralul mării, vor fi supravegheaţi de 11 educatori şi un medic.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova