version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

19 mai 2010

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere

cu reprezentanţii Consiliului Europei

 

Chişinău, 19 mai 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut în seara zilei de ieri o întrevedere cu Bjorn Berge, Reprezentant Special, Directorul Oficiului Personal al Secretarului General al Consiliului Europei şi Thomas Markert, Secretar-adjunct al Comisiei de la Veneţia.

 

Implementarea reformelor democratice în Republica Moldova, diverse aspecte ale situaţiei social-economice din republică şi găsirea unui consens în vederea depăşirii crizei constituţionale, respectiv modificarea articolului 78 din Constituţie au fost subiectele abordate în cadrul întrevederii. Totodată, părţile au făcut un schimb de opinii vizavi de opţiunile pentru depăşirea situaţiei existente respectând prevederile Constituţiei în vigoare şi în conformitate cu normele europene şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

 

Potrivit Preşedintelui Mihai Ghimpu, situaţia din Republica Moldova la acest capitol este în continuă evoluţie, fiind iniţiat dialogul între forţele politice pentru găsirea unui consens în depăşirea crizei constituţionale. Mihai Ghimpu i-a informat pe oficialii europeni că există două proiecte, unul propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, iar celălalt prezentat de comunişti, în vederea modificării articolului 78 din Constituţie, ambele fiind avizate pozitiv de Curtea Constituţională. Totodată, Curtea Constituţională, fiind sesizată de un grup de deputaţi, a menţionat în avizul său că modificarea Constituţiei se poate face atât în Parlament, cât şi în cadrul unui referendum.

 

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, la rândul lor, au salutat reformele iniţiate de Alianţa de guvernare, precum şi iniţierea dialogului pentru identificarea unui compromis în soluţionarea crizei constituţionale. Apreciem eforturile Alianţei pentru Integrare Europeană înregistrate în mai puţin de un an de guvernare, iar reformele desfăşurate au toată simpatia din partea Consiliului Europei şi a statelor europene, au menţionat oficialii europeni. Totodată, ei au chemat forţele politice din Republica Moldova să găsească consens pentru depăşirea situaţiei create, subliniind necesitatea unui dialog constructiv.

 


Comunicat de presă

 

Mihai Ghimpu: ”Republica Moldova renaşte, inclusiv şi în domeniul sportului”

 

Chişinău, 19 mai – Apreciind rezultatele echipelor moldave din ultimii ani, Federaţia Europeană de Rugby încredinţează tot mai des organizarea campionatelor continentale la acest gen de sport în Republica Moldova. Aceasta demonstrează că ţara noastră renaşte, inclusiv şi în domeniul sportului.

 

Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, la deschiderea oficială a Campionatului European U 18 la rugby.

 

În opinia şefului statului, orice competiţie sportivă este o demonstrare a unor valori umane incontestabile, cum sunt tenacitatea, perseverenţa şi forţa. „Dar mai important  este faptul că în cadrul oricărei competiţii sportive, pe lîngă victoria repurtată de o echipă, cîştigă prietenia. Şi temelia acestei prietenii o veţi pune-o în cadrul acestui turneu, iar orice înfrîngere, să ştiţi, este urmată de victorii”, a specificat Preşedintele ţării.

 

Mihai Ghimpu a mai menţionat că rugby-ul este un sport frumos, pentru adevăraţi bărbaţi, şi este salutabil faptul că în ultima perioadă de timp tot mai mulţi tineri din Republica Moldova practică această disciplină. Şeful statului a dorit succes în acest turneu echipei naţionale, exprimîndu-şi convingerea că tinerii aflaţi sub culorile tricolorului vor repurta victoria în acest campionat. Drept răspuns la îndemnul şefului statului, echipa Republicii Moldova a învins, în meciul de inaugurare, selecţionata Norvegiei cu scorul de 90 la 0.

 

George Barganaci, reprezentantul Federaţiei Europene de Rugby, a declarat că este impresionat de dezvoltarea acestui gen de sport în Republica Moldova, fapt, care se datorează, susţinerii federaţiei de profil din partea conducerii statului la cel mai înalt nivel. „Sunt convins că acest sport va deveni unul din cele mai populare în ţara dumneavoastră, iar Republica Moldova va fi permanent în topul celor mai valorice echipe de rugby”, a accentuat oficialul FER.

 

Campionatul european la rugby, rezervat sportivilor de pînă la 18 ani, se desfăşoară în ţara noastră în perioada 18 – 23 mai, cu participarea echipelor  Republicii Moldova, Norvegiei, Israelului şi Croaţiei.

 


Dezbateri publice a raportului de activitate a Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru anul 2009

 

Chişinău, 19 mai 2010. - Exprim disponibilitatea comisiei parlamentare de a colabora fructuos şi în viitor cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului, deoarece activitatea CCA reprezintă un subiect sensibil şi dorim o transparenţă totală în acest sens, a declarat Corina Fusu, preşedinta Comisiei Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media în cadrul dezbaterilor publice organizate astăzi pe marginea audierii parlamentare a raportului de activitate a Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru anul 2009.

 

În îndeplinirea misiunii sale în interesul public, Consiliul Coordonator al Audiovizualului are obligaţia de a face publice rapoartele trimestriale privind modul în care îşi exercita atribuţiile şi un raport anual, în Parlament. După prezentarea raportului Consiliului Coordonator al Audiovizualului de către preşedintele Gheorghe Gorincioi, comisia parlamentară de profil urmează să prezinte un aviz asupra legalităţii activităţilor consiliului, asupra corectitudinii şi transparenţei operaţiunilor financiare.

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova