version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
русская версияInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

20 mai 2010

Comunicat de presă

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu membrii Asociaţiei întreprinzătorilor italieni

 

Chişinău, 20 mai 2010. Relansarea economiei naţionale constituie unul din punctele cheie al programului Alianţei pentru Integrare Europeană în procesul de modernizare a Republicii Moldova şi un rol important în acest proces le revine investiţiilor străine, care nu numai că vor crea locuri noi de muncă, dar vor aduce şi tehnologiile moderne în ţara noastră.

 

Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul întrevederii cu membrii Asociaţiei întreprinzătorilor italieni din ţara noastră.

 

În cursul dialogului Mihai Ghimpu a apreciat activitatea întreprinzătorilor italieni în Moldova, şi a menţionat că investiţiile lor sînt importante pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare moldo-italiene, precum şi pentru modernizarea economiei Republicii Moldova în diferite domenii.

 

În context, şeful statului a remarcat aportul celor 430 de întreprinderi cu capital italian, ce activează în Republica Moldova, care au investit în economia naţională peste 2,5 mlrd de lei, ceea ce reprezintă 10,6% din suma totală a investiţiilor străine în ţara noastră.

 

"Noi dorim ca Republica Moldova să se dezvolte sub toate aspectele, dar pentru aceasta avem nevoie de o economie funcţională şi dezvoltată. Pornind de la acest considerent vom depune toate eforturile pentru crearea unui climat investiţional favorabil întreprinzătorilor străini, ca ei să fie cointeresaţi să vină în ţara noastră cu noi proiecte şi programe", a accentuat Mihai Ghimpu.

 

În cadrul întrevederii, membrii Asociaţiei întreprinzătorilor italieni în Moldova, care reprezentau sectoarele agrar, financiar, alimentar, tehnic, etc., au înaintat un şir de propuneri privind dezvoltarea domeniilor în care activează, venind cu programe investiţionale, precum şi unele probleme cu care se confruntă în activitatea lor în ţara noastră. În majoritatea cazurilor întreprinzătorii italieni au indicat asupra modificării legislaţiei vamale, deoarece taxele percepute în prezent nu favorizează introducerea în ţară a utilajelor, care ar permite dezvoltarea unor sfere economice.

 

În acelaşi timp, oamenii de afaceri din Italia au apreciat programul de dezvoltare a Republicii Moldova, înaintat de Alianţa pentru Integrare Europeană, şi au menţionat că este unul inovator şi care va permite modernizarea economiei naţionale conform standardelor internaţionale. În context, întreprinzătorii şi-au arătat disponibilitatea să continue investiţiile în Republica Moldova, inclusiv prin atragerea unor noi agenţi economici din Italia.

 

În opinia membrilor Asociaţiei întreprinzătorilor italieni în Moldova, în scopul atragerii unor noi investitori în ţara noastră, ar fi binevenit un program de stat de promovare a Republicii Moldova peste hotarele ei, care va constitui şi o invitaţie pentru mediul de afaceri din Occident.

 

Preşedintele ţării a dat asigurări întreprinzătorilor că toate propunerile înaintate, precum şi problemele expuse, vor fi analizate şi adoptate decizii reale pe fiecare caz în parte.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova