version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

21 mai 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Preşedintele Mihai Ghimpu va efectua o vizită oficială la Roma

 

Chişinău, 21 mai 2010. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, va efectua o vizită oficială la Roma, în perioada 23-26 mai 2010, la invitaţia Preşedintelui Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Italiene.

 

Conform programului, după sosirea la Roma, în seara zilei de duminică, 23 mai, Preşedintele împreună cu delegaţia care îl însoţeşte vor avea o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii moldoveneşti din Italia.

 

Luni, 24 mai, Preşedintele Mihai Ghimpu va avea, la Vatican, întrevederi cu Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea şi cu Eminenţa Sa Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Sfântului Scaun.

 

Pentru aceeaşi zi este programată o întrevedere cu Gianfranco Fini, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Republicii Italiene.

 

Programul vizitei mai include o reuniune cu un grup de oameni de afaceri din Italia organizată cu suportul Academiei Europene pentru Relaţii Economice şi Culturale, întâlniri cu membrii Grupului de Prietenie cu Republica Moldova din cadrul Camerei Deputaţilor, cu Changchui He, vicedirectorul general FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU), cu Kanayo F. Nwanze, Preşedintele IFAD (Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă), cu Renata Polverini, Preşedintele Regiunii Lazio.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu, de asemenea, va acorda interviuri pentru postul de televiziune RAI 2 şi pentru ziarul „La nostra gazzetta”.

 

Din componenţa delegaţiei care îl va însoţi pe Preşedinte fac parte prim-vicepreşedintele Parlamentului Serafim Urechean, vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Stoianoglo, preşedintele fracţiunii PLDM Mihai Godea şi deputatul Gheorghe Brega, membru al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie.

 


 

Mihai Ghimpu: „Supremaţia legii trebuie să fie o călăuză în activitatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova

 

Chişinău, 21 mai 2010. Supremaţia legii trebuie să fie o călăuză în activitatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de funcţie sau statutul social. Şi acest deziderat trebuie să fie o axiomă şi în activitatea dumneavoastră cotidiană, care asiguraţi ordinea publică, pacea şi liniştea cetăţenilor.

 

Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul manifestărilor consacrate aniversării a cincisprezecea a formării Regimentului de patrulă şi santinelă "Scut".

 

Preşedintele ţării a menţionat că activitatea efectivului Regimentului "Scut" este una deloc uşoară, în condiţiile unei perioade de tranziţie, dar necesară societăţii. "Conducerea ţării, primăria municipiului Chişinău, cunoaşte problemele cu care vă confruntaţi, inclusiv la compartimentul asigurări sociale, şi va întreprinde toate măsurile pentru soluţionarea lor", a accentuat şeful statului. În acest context, Preşedintele ţării a mai adăugat că de cultura şi exemplul colaboratorilor Regimentului "Scut" depinde atît comportamentul celorlalţi cetăţeni, cît şi ordinea publică.

 

Referindu-se la evenimentele din aprilie 2009, Mihai Ghimpu şi-a cerut scuze în numele conducerii ţării, pentru acţiunile nechibzuite ale foştilor guvernanţi, care contrar prevederilor şi destinaţiei, a trimis efectivul unităţii în vîltoarea evenimentelor fără a le da anumite dispoziţii clare. "Aţi fost plasaţi în prima linie, cu toate că nu trebuia să vă aflaţi acolo, deoarece în asemenea situaţii Ministerul Afacerilor Interne are alte forţe, special antrenate pentru astfel de situaţii", a spus Preşedintele ţării, menţionînd că toate ordinele date de fosta conducere în timpul evenimentelor de atunci au fost ilegale, îndreptate contra cetăţenilor.

 

Mihai Ghimpu a dat asigurări că în viitor asemenea cazuri nu se vor mai întîmpla, iar toate acţiunile conducerii se vor încadra în prevederile legale, care există într-un stat democratic, unde libertăţile şi drepturile omului sînt respectate de toate instituţiile şi conducătorii acestora.

 

"Scopul nostru este de a moderniza Republica Moldova, de a face ca fiecare cetăţean al ţării să se simtă liber şi să beneficieze de condiţii normale de trai şi activitate", a conchis şeful statului, felicitînd efectivul Regimentului cu aniversarea a cincisprezecea a constituirii unităţii.

 

În cadrul activităţilor organizate cu prilejul zilei unităţii, efectivul Regimentului a prezentat un amplu program de exerciţii practice, inclusiv şi aplicaţii demonstrative a plutonului de cai, aflat în structura unităţii.

 


 

Businessul mic solicită ajutor din partea guvernării.

Mihai Ghimpu susţine oportunităţile de creştere economică

 

Chişinău, 21 mai 2010. - Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat joi la inaugurarea Conferinţei internaţionale, organizată de asociaţiile de business, cu genericul „Agenda  Naţională de Business 2010: de la provocările crizei spre noi oportunităţi de creştere economică”. Agenda întruneşte peste 30 de asociaţii active, care reprezintă cele mai diverse ramuri ale economiei.

 

Mihai Ghimpu a declarat că structurile de stat sunt interesate în dialogul cu asociaţiile de business: „Am avut chiar ieri consultări cu un grup de oameni de afaceri din Italia, în ajunul vizitei mele oficiale la Roma, şi am aflat multe lucruri despre barierele care există în dezvoltarea relaţiilor economice interstatale şi atragerea investiţiilor străine în Republica Moldova. Doar împreună putem realiza schimbări, de aceea vă rog să ne ajutaţi, în acest sens”.

 

Bazele Agendei Naţionale de Business au fost puse încă din 2007, când erau iniţiate primele contacte destinate să stabilească interesul manifestat de către comunitatea de business din Republica Moldova în vederea consolidării mediului de afaceri, fiind elaborat acest program de consolidare a iniţiativei private.

 

Potrivit declaraţiei organizatorilor, abia la sfârşitul anului 2009 a devenit posibilă stabilirea unui dialog între asociaţiile micului business şi autorităţile de stat, deoarece în perioada guvernării comuniste nici nu putea fi vorba de iniţiative private.

 

Agenda Naţională de Business este un instrument viu, o încercare de a proiecta o soluţie de colaborare, pentru o creştere economică a ţării, în concordanţă cu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, au declarat organizatorii Conferinţei.

 


Baronesa Emma Nicholson de Winterbourne a fost numită în funcţia de Înalt Reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova pentru integrare europeană, drepturile şi libertăţile fundamentale ale  omului

 

Chişinău, 21 mai – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind instituirea funcţiei onorifice de Înalt Reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova pentru integrare europeană, drepturile şi libertăţile fundamentale  ale  omului. Prin acelaşi decret, în funcţia respectivă a fost numită Baroana Emma Nicholson de Winterbourne.

 

În decret este menţionat că funcţia de Înalt Reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova pentru integrare europeană, drepturile şi libertăţile fundamentale  ale  omului este constituită avînd în vedere dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în contextul promovării obiectivului de integrare europeană  şi necesitatea iniţierii unei comunicări externe eficiente cu Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia.

 

În cadrul întrevederii cu Baronesa Emma Nicholson de Winterbourne, şeful statului a menţionat că numirea ei în funcţia respectivă este dictată atît de disponibilitatea ei de a susţine Republica Moldova în realizarea procesului  de integrare europeană şi garantare a protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, cît şi de experienţa şi activitatea desfăşurată de ea în acest domeniu în diferite state ale lumii.

 

La rîndul său, Baronesa Emma Nicholson de Winterbourne s-a arătat onorată de numirea în această funcţie, menţionînd că va depune toate eforturile pentru a ajuta Republica Moldova atît în procesul de aderare europeană, cît şi soluţionarea problemelor legate de respectarea drepturilor şi libertăţilor omului. „Eforturile conducerii actuale a Republicii Moldova, în procesul de integrare europeană şi modernizare a ţării, sunt înalt apreciate de partenerii occidentali şi demonstrează clar priorităţile ţării dumneavoastră de a intra în casa familiei europene. Şi aceste eforturi, sunt convinsă că vor da roade Republica Moldova peste o perioadă de timp va fi în această casă a popoarelor Uniunii Europene”, a accentuat Emma Nicholson.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova