version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

21 iunie 2010

Comunicat de presă

 

Chişinău, 21 iunie 2010 – O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova   participă la lucrările sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfăşoară la Strasbourg în perioada 21-25 iunie 2010.

 

Din componenţa delegaţiei fac parte deputaţii Ana Guţu, Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi, Grigore Petrenco.

 

Potrivit agendei, printre subiectele care vor fi discutate în cadrul sesiunii de vară a APCE figurează situaţia tensionată din Orientul Apropiat, problemele islamofobiei şi situaţia romilor în Europa, precum şi procedurile legale aplicabile în cazul încălcării drepturilor omului în Caucazul de Nord.

 

De asemenea, vor mai fi examinate raportul privind evoluţiile înregistrate în combaterea pandemiei AH1N1, funcţionarea instituţiilor democratice în Azerbaidjan şi Kosovo, starea democraţiei în Europa, precum şi măsurile necesare pentru eliminarea stereotipurilor sexiste din mass-media.

 

Preşedintele Comitetului Miniştrilor Antonio Milososki, Ministrul Afacerilor Externe a "ex-Republicii Iugoslave Macedonia", va prezenta tradiţionalul raport al Comitetului Miniştrilor – instanţa de decizie a Consiliului Europei – şi va răspunde la întrebările deputaţilor.

 

Totodată, la sesiune vor prezenta comunicări Gjorgje Ivanov, Preşedintele „ex-Republicii Iugoslave Macedonia”, Preşedintele Croaţiei Ivo Iosipovic, Milo Dukanovic, prim-ministrul Republicii Muntenegru.

 


 

Mihai Ghimpu a efectuat o vizită de lucru în raioanele Rîşcani şi Drochia

 

21 iunie 2010. Numai în condiţiile unei stabilităţi politice putem realiza toate proiectele de reformare a Republicii Moldova, îndeplini principalele obiective stipulate în programul de guvernare al AIE - lichidarea sărăciei şi integrarea europeană, a declarat Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul întrevederilor de ieri cu locuitorii raioanelor Rîşcani şi Drochia.

 

Referindu-se la programele social-economice, implementate de conducerea Republicii Moldova, şeful statului a menţionat că acestea sînt, în primul rînd, îndreptate spre relansarea economiei naţionale, ajustării ei la standardele internaţionale. "Schimbările în multe domenii deja sînt văzute, dar nu trebuie să credem că toate pot fi realizate în cîteva zile sau luni. Avem nevoie şi de timp şi de susţinerea tuturor cetăţenilor", a accentuat Mihai Ghimpu.

 

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi problemele dezvoltării regionale, sectorului agrar, atragerii investiţiilor, asigurării cetăţenilor cu apă potabilă de calitate, menţinerii cadrelor tinere în teritoriu, crearea noilor locuri de muncă etc. Mihai Ghimpu a menţionat că toate aceste probleme sînt în vizorul conducerii statului şi deja se întreprind paşi concreţi în implementarea unor proiecte, care ar permite schimbarea situaţiei în diferite domenii. În context, şeful statului a vorbit despre proiectul "Prima casă", care va permite asigurarea cu spaţiu locativ al tinerelor familii, despre atragerea investiţiilor în agricultură, care vor permite crearea întreprinderilor de prelucrare a materiei prime de către producători etc.

 

Un subiect aparte al discuţiilor a fost situaţia politică din republică şi paşii întreprinşi de Alianţa pentru Integrare Europeană în direcţia depăşirii crizei constituţionale. Mihai Ghimpu a menţionat că în urma deciziei de desfăşurare a referendumului, susţinută şi de partenerii occidentali, se va reuşi aplicarea unor modificări în Constituţie, care vor elimina în viitor apariţia unor noi situaţii de criză, similare cu cea existentă.

 

În timpul aflării sale în oraşul Rîşcani, şeful statului a vizitat spitalul raional, unde s-a familiarizat cu condiţiile de activitate a cadrelor medicale, pe care le-a felicitat cu ocazia zilei profesionale, precum şi cu dotarea acestei instituţii cu aparataj şi medicamentele necesare pentru tratarea cetăţenilor.

 

În raionul Drochia, Mihai Ghimpu a fost oaspetele celor circa 200 de copii, care se odihnesc la tabăra "Poieniţa însorită", aducîndu-le în dar inventar sportiv şi dulciuri. În timpul aflării la tabăra de odihnă, şeful statului a participat la un program cultural, prezentat de copii şi s-a familiarizat cu condiţiile de trai ale acestora.

 


 

La 22 iunie vor fi comemorate victimele fascismului

 

Chişinău, 21 iunie – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, va participa marţi, 22 iunie, ora 8.00, la Complexul memorial „Eternitate”, la acţiunile consacrate Zilei comemorării victimelor fascismului.

 

Conform unui decret prezidenţial, în fiecare an, în ziua de 22 iunie, în toate localităţile republicii, întru cinstirea memoriei compatrioţilor căzuţi în lupta contra fascismului şi a milioanelor de oameni nevinovaţi ce şi-au pierdut viaţa în cea mai mare conflagraţie din istoria omenirii, sunt coborîte în bernă drapelele de stat, organizate depuneri de flori la mormintele, monumentele şi memorialele ostaşilor căzuţi, iar la ora 10.00, memoria celor căzuţi în război este cinstită prin păstrarea unui moment de reculegere.

 

În Ziua comemorării victimelor fascismului, autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor se recomandă de a renunţa la desfăşurarea acţiunilor distractive în masă, iar redacţiilor ziarelor, posturilor de radio şi televiziune să ţină cont de specificul zilei de 22 iunie, la editarea şi formarea programelor din această zi.

 

Ziua comemorării victimelor fascismului este marcată în Republica Moldova din anul 2002.

 


 

Preşedintele Mihai Ghimpu a semnat decretele privind numirea noilor ambasadori

 

Chişinău, 21 iunie – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretele privind numirea noilor ambasadori ai Republicii Moldova în 10 state.

 

Potrivit decretelor semnate, Iurie Reniţă a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România; Aureliu Ciocoi în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova   în Republica Federală Germania; Valeriu Chiveri în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova   în Republica Austria; Igor Klipii în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Lituania; Anatol Urecheanu în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză.

 

De asemenea, prin decrete prezidenţiale Ion Stăvilă a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Ucraina; Oleg Serebrean în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Franceză; Gheorghe Hioară în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Belarus; Emil Druc în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei, şi Ştefan Gorda în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Cehă.

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova