version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english versionInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

22 mai 2010

Proiect

Preşedintele Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de compasiune

Preşedintelui Indiei

 

Chişinău, 22 mai 2010. - Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de compasiune Preşedintelui Indiei Doamnei Pratibha PATIL în legătură cu bilanţul tragic al accidentului aviatic din apropierea aeroportului internaţional indian Mangalore.

 

În mesaj se menţionează:

 

Cu durere mare am aflat vestea despre tragicul accident aviatic din apropierea aeroportului internaţional indian Mangalore, în urma căruia şi-au pierdut viata circa 160 de persoane.

 

În aceste clipe de tristeţe, Vă rog să primiţi sincerele mele condoleanţe şi să transmiteţi familiilor îndoliate sentimente de profundă compasiune şi solidaritate.

 


 

Preşedintele Mihai Ghimpu a efectuat o vizită de lucru
în raioanele Ungheni şi Călăraşi

Chişinău, 22 mai 2010. Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu poate fi doar un obiectiv declarativ al Alianţei pentru Integrare Europeană deoarece primii paşi spre realizarea acestui parcurs, prin implementarea reformelor democratice şi ajustarea cadrului legislativ la standardele şi principiile europene, au fost deja făcuţi. Aceste declaraţii au fost făcute de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova la întâlnirile de astăzi pe care le-a avut cu locuitorii raioanelor Ungheni şi Călăraşi în cadrul vizitei de lucru în teritoriu.

Preşedintele a menţionat că Republica Moldova nu va obţine sprijinul statelor europene dacă nu va implementa reforme, prioritare fiind cele din domeniile economic şi social pentru a asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Totodată, Mihai Ghimpu a subliniat necesitatea dezvoltării unor programe sociale în interesul tuturor categoriilor de cetăţeni.

Potrivit Preşedintelui Mihai Ghimpu, reieşind din condiţiile existente, în Republica Moldova este nevoie de o reformă a mentalităţii cetăţenilor, astfel încât aceştia să nu fie împărţiţi în ai noştri şi ai voştri. Preşedintele a precizat că acum mai mult ca niciodată, când Republica Moldova beneficiază de un sprijin fără precedent din partea comunităţii internaţionale, trebuie create condiţii pentru atragerea investiţiilor străine în economia Republicii Moldova şi, de asemenea, realizate reforme pentru ca cetăţenii noştri plecaţi la muncă peste hotare să revină acasă, unde să-i aştepte un nivel de trai decent.

În discuţiile sale cu cetăţenii Preşedintele s-a referit şi la criza constituţională cu care se confruntă Republica Moldova, care poate trece în criză politică, iar aceasta, la rândul ei, poate aprofunda criza economică.

În final, Preşedintele Mihai Ghimpu a răspuns la numeroase întrebări adresate de locuitorii celor două raioane. Aceştia s-au plâns preşedintelui pe faptul că au salarii şi pensii mici, solicitând majorarea acestora, au amintit despre necesitatea desfăşurării reformei agrare, despre situaţia existentă în sistemul judecătoresc, importanţa descentralizării puterii pentru a oferi autonomie administraţiei publice locale, precum şi despre dificultăţile pe care le întâlnesc tinerii. Printre cele mai stringente probleme enunţate de locuitorii celor două raioane sunt gazificarea localităţilor, reparaţia drumurilor, accesul limitat la sursele de apă potabilă, lipsa apeductului şi a sistemului de canalizare în localităţile rurale, precum şi construcţia unei staţii de epurare în raionul Călăraşi.

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova