version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
šóńńźą˙ āåšńč˙



Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar













24 mai 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întâlnire cu comunitatea cetăţenilor Republicii Moldova din Italia

Roma, 24 mai 2010. –Autorităţile din Republica Moldova sunt preocupate de protejarea intereselor tuturor cetăţenilor moldoveni plecaţi la muncă peste hotare, în prezent fiind căutate modalităţi pentru semnarea în cel mai scurt timp a acordului moldo-italian în materie de protecţie socială. Aceste declaraţii au fost făcute de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, la întâlnirea din seara zilei de ieri de la Roma cu comunitatea cetăţenilor moldoveni din Italia.

În acelaşi context, Preşedintele a menţionat că sunt implementate o serie de reforme democratice pentru crearea tuturor condiţiilor investiţionale şi pentru a face Republica Moldova atractivă pentru cetăţenii noştri, plecaţi la muncă peste hotare, pentru ca aceştia să revină în ţară şi să investească în economia Republicii Moldova. Cetăţenii noştri pot să lucreze la firme cu capital străin, dar acestea să fie în Republica Moldova, nu în Italia, Portugalia, Grecia etc., a mai spus Mihai Ghimpu.

Totodată, Preşedintele Mihai Ghimpu a răspuns mai bine de 3 ore la numeroase întrebări ale cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă sau la studii în Italia. Majoritatea dintre ele s-au referit la necesitatea semnării unui acord moldo-italian de protecţie socială, respectiv în domeniul muncii, necesitatea recunoaşterii şi echivalării actelor de studii, reducerea preţurilor la biletele de avion, diminuarea taxelor consulare, importanţa atragerii investiţiilor în economia Republicii Moldova, efectuarea unui control minuţios în organele de anchetă şi cele de poliţie ale Republicii Moldova pentru prevenirea actelor de corupţie. Mai mulţi cetăţeni s-au arătat deranjaţi de faptul că, în lipsa unui cadru juridic adecvat, şoferii celor circa 300 de maşini din Republica Moldova, care circulă săptămânal în Europa cu colete pentru cetăţenii moldoveni sunt amendaţi sistematic sau reţinuţi în vamă. A existat şi propunerea de a crea la Chişinău o agenţie de stat, care ar proteja interesele cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare, precum şi deschiderea unei misiuni consulare la Padova, regiune în care muncesc un număr considerabil de moldoveni.

Totodată, cetăţenii s-au arătat mulţumiţi de cursul european de dezvoltare al Republicii Moldova, declarând că vor susţine şi în continuare implementarea reformelor democratice în Republica Moldova, în condiţiile unei stabilităţi politice şi a transparenţei în activitatea structurilor de stat. „Republica Moldova ar trebui să devină o nouă Elveţie, în care cetăţenii să trăiască liber, democratic, în marea familie europeană”, a spus Ştefan Marinescu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, în prezent aflat la muncă în Italia.

Mihai Ghimpu a menţionat că treptat vor fi soluţionate toate problemele cu care se confruntă cetăţenii noştri aflaţi peste hotare, iar soluţionarea acestora depinde de conlucrarea structurilor de stat cu cetăţenii. „Trebuie să muncim împreună pentru a realiza ceea ce ne-am propus, pentru a racorda realităţile din Republica Moldova la standardele europene”, a mai spus Mihai Ghimpu.

În final, Preşedintele a primit în scris din partea cetăţenilor prezenţi la întâlnire un şir de solicitări şi adresări, şi a declarat că se va ocupa personal de acestea, iar o parte dintre ele fiind transmise factorilor de decizie din Parlament şi Guvern. 

Pe teritoriul Italiei sunt înregistrate 26 de asociaţii ale moldovenilor. 

Preşedintele Mihai Ghimpu se află într-o vizită de lucru la Roma în perioada 23-26 mai 2010, la invitaţia Preşedintelui Camerei Deputaţilor din Italia. Pe parcursul zilei de astăzi Preşedintele are planificate întrevederi bilaterale cu Preşedintele Camerei Deputaţilor Gianfranco Fini, precum şi cu Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea şi Eminenţa Sa Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Sfîntului Scaun.

 


 

Chişinău, 24 mai – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, a semnat decretul privind conferirea „Ordinului de Onoare” publicistului Eugen Holban (Republica Franceză).

 

În decret este menţionat că distincţia i-a fost conferită lui Eugen Holban în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la procesul de renaştere naţională, pentru merite în educarea tinerei generaţii în spiritul patriotismului şi susţinerea în permanenţă a acţiunilor social-umanitare în Republica Moldova.

 


 

Chişinău, 24 mai – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretul privind numirea lui Constantin Ţurcan în funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele dezvoltării sociale.

 


Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Papa Benedict al XVI-lea

Roma 24 mai 2010. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere tete-a-tete cu Papa Benedict al XVI-lea, Papa Bisericii Catolice, episcop al Romei şi şef al statului Vatican.

În timpul întrevederii au fost discutate subiecte precum rolul religiei şi a bisericii în menţinerea bunei înţelegeri între oameni indiferent de confesiunea religioasă a acestora, în menţinerea păcii şi stabilităţii în lume, precum şi la relaţiile de comunicare existente între biserica ortodoxă şi cea catolică în statele europene şi, în special, în Republica Moldova.

Potrivit Preşedintelui Mihai Ghimpu, rolul bisericii devine şi mai important în momentul în care „sunt situaţii când politicienii nu pot rezolva anumite probleme sensibile, atunci poate interveni biserica pentru a le soluţiona”. Preşedintele a precizat că împreună cu Papa s-au rugat pentru bunăstarea cetăţenilor din Republica Moldova, indiferent de ţara în care aceştia se află, dar şi pentru rezolvarea problemelor interne ale Republicii Moldova, în special depăşirea crizei constituţionale. „Numai cu credinţă în Dumnezeu putem face lucruri importante şi frumoase”, a menţionat Preşedintele.

În opinia Preşedintelui Mihai Ghimpu, în Republica Moldova, după instalarea regimului democratic, Biserica Catolică are toată susţinerea autorităţilor Republicii Moldova şi catolicii din Republica Moldova sunt în convieţuire armonioasă cu celelate confesiuni religioase. Preşedintele a precizat că Biserica Romano-catolică din Republica Moldova desfăşoară nu doar activităţi pastorale, dar şi de refacere a infrastructurii locale, de asistenţă socială şi sanitară, proiecte în domeniul educaţiei şi de protejare a păturilor socialmente vulnerabile.

Totodată, Preşedintele Mihai Ghimpu a adresat Papei de la Roma invitaţia oficială  de a vizita Republica Moldova.

„Mă simt mai puternic, mai plin de forţă şi energie”, a declarat Preşedintele după încheierea întrevederii. „Am simţit căldura şi binecuvântarea Domnului şi nu mă pot împăca cu gândul că părăsesc Vaticanul. Vaticanul împreună cu Papa de la Roma adună creştinii în jurul credinţei”, a mai menţionat Mihai Ghimpu.

După  întrevederea cu Papa Benedict al XVI-lea, Preşedintele a mai avut o întrevedere cu Cardinalul Tarcisio Bertone.

 


 

Mihai Ghimpu: ”Dialogul activ şi sincer cu Italia reprezintă o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova”

Roma, 24 mai 2010. – Dialogul activ şi sincer cu Italia reprezintă o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova şi mulţumim Italiei pentru susţinerea acordată în realizarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Italia este un prieten de încredere care ne va ajuta să depăşim criza social-economică. Aceste declaraţii au fost făcute de Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, la întrevederea cu Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Italiene Gianfranco Fini.

Preşedintele Mihai Ghimpu a mulţumit în numele cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă în Italia pentru susţinerea acordată acestora şi protejarea intereselor acestei comunităţi şi a transmis doleanţele lor exprimate la întrevederea de ieri, între care prioritar este semnarea acordului moldo-italian în domeniul securităţii sociale.

În context, Preşedintele Camerei Deputaţilor Gianfranco Fini a menţionat că numeroşii cetăţeni moldoveni, aflaţi la muncă în Italia, constituie o comunitate binevoitoare, care convieţuieşte în pace şi linişte, nu creează probleme autorităţilor italiene şi totodată asigură bunăstarea familiilor lor rămase acasă.

Preşedintele Mihai Ghimpu a solicitat părţii italiene sprijin pentru includerea în concluziile Consiliului de Asociere din 15 iunie 2010 de la Luxemburg a deciziilor de a iniţia negocierile privind crearea zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător şi de a lansa dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Totodată, Preşedintele a reiterat importanţa investiţiilor străine în relansarea economică a Republicii Moldova, făcând un apel către mediul de afaceri italian de a investi în economia noastră.

Gianfranco Fini a anunţat că în perioada imediat următoare va efectua o vizită în Republica Moldova însoţit de un grup de oameni de afaceri care intenţionează să studieze condiţiile economice şi cele legislative pentru eventuale investiţii în economia statului nostru.

În cadrul întrevederii a fost exprimată disponibilitatea ambelor părţi de a semna un acord de colaborare între Parlamentul Republicii Moldova şi Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Italiene.

Ulterior, Preşedintele Mihai Ghimpu împreună cu membrii delegaţiei care îl însoţesc în vizita oficială din Italia au avut un prânz de lucru cu Preşedintele Camerei Deputaţilor Gianfranco Fini.

 


 

24 mai 2010. O delegaţie a Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului, condusă de Igor Corman (PD), va efectua, în perioada 24-26 mai curent, o vizită în Republica Letonia, la invitaţia lui Andris Bērziņš, Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului Republicii Letonia.

 

La Riga, delegaţia parlamentară va avea întrevederi cu Solvita Āboltiņa, vicepreşedintele Saeima leton Andris Bērziņš, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, vicepreşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova Oļegs Deņisovs, precum şi cu Andris Pelšs, Consilierul Preşedintelui Republicii Letonia pentru afaceri externe şi Andris Razāns, Director politic al Ministerului afacerilor externe.

 

În cadrul întrevederilor va fi abordat un spectru larg al subiectelor legate de cooperarea interparlamentară bilaterală, în special, în contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova