version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

25 iunie 2010

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte Interimar al Republicii Moldova, a apreciat realizările proiectului twinning în aprilie-iunie 2010 şi a salutat, în calitate de membru al Comitetului de Coordonare (organul executiv al proiectului) in

Presedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu delegatia Grupului AP OSCE pentru Moldova, aflat într-o vizita de lucru la Chisinau

Chisinau, 25 iunie 2010 - Presedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Presedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu delegatia Grupului AP OSCE pentru Moldova, aflat într-o vizita de lucru la Chisinau. Discutiile au vizat familiarizarea membrilor delegatiei AP OSCE cu privire la evolutia evenimentelor politice, economice si sociale din Republica Moldova.

Un subiect aparte discutat în cadrul întrevederii a fost cel al reglementarii pe cale pasnica a conflictului transnistrean. Apreciem sprijinul OSCE în procesul de solutionare a conflictului transnistrean în baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, precum si pentru retragerea neconditionata a trupelor ruse si armamentului de pe teritoriul tarii, a mentionat Mihai Ghimpu, facând referire si la decretul semnat ieri care prevede acest lucru. În procesul de reglementare a problemei transnistrene, actiunile autoritatilor din Republica Moldova sunt axate pe câteva directii principale: participarea la activitatile în formatul „5+2”, promovarea dialogului deschis si constructiv între Chisinau si Tiraspol, precum si a masurilor de consolidare a încrederii între cetatenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În context, Mihai Ghimpu a salutat Memorandumul adoptat la 5 iunie 2010 de Cancelarul federal al Germaniei A. Merkel si Presedintele Federatiei Ruse D. Medvedev si a exprimat speranta ca respectiva initiativa va deschide perspective promitatoare în reglementarea conflictului transnistrean.

Presedintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a mentionat ca în cadrul reuniunii de vara a AP OSCE, care se va desfasura la Oslo în perioada 6-10 iulie 2010, va fi discutata si adoptata „Rezolutia privind Republica Moldova”, înaintata de Grupul AP OSCE pentru Moldova.

Grupul Adunarii Parlamentare a OSCE pentru Moldova se afla într-o vizita de lucru în Republica Moldova în perioada 24-26 iunie. Scopul vizitei este de a se familiariza cu stadiul actual al evolutiei evenimentelor politice, sociale si economice din tara, diverse aspecte ale reglementarii problemei transnistrene si desfasurarea alegerilor din toamna în Republica Moldova.

Grupul Adunarii Parlamentare a OSCE pentru Moldova a fost creat în anul 2000, având mandatul de a contribui la promovarea pacii, stabilitatii si suprematiei legii în Republica Moldova, precum si asigurarea integritatii teritoriale a statului prin promovarea dialogului între parti si organizatii, care reprezinta diferite segmente ale populatiei Republicii Moldova. Solutionarea conflictului transnistrean reprezinta o prioritate pentru Grupul AP OSCE pentru Moldova.

 


 

Extinderea pentru următoarele trei luni a Proiectului Twinning „Susţinerea Parlamentului Republicii Moldova”, finanţat de Comisia Europeană în Republica Moldova

 

Chişinău, 25 iunie 2010 – Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a apreciat realizările proiectului twinning în aprilie-iunie 2010 şi a salutat, în calitate de membru al Comitetului de coordonare (organul executiv al proiectului), aprobarea de către Uniunea Europeană a extinderii proiectului „Susţinerea Parlamentului Republicii Moldova” pentru următoarele trei luni.

 

În opinia Preşedintelui Mihai Ghimpu, acest proiect susţine strategia alianţei de guvernare, Alianţa pentru Integrare Europeană, şi contribuie la consolidarea capacităţilor Parlamentului în vederea realizării parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Preşedintele s-a arătat convins că extinderea proiectului twinning pentru următoarele trei luni va face posibilă transpunerea acquis-ului comunitar în legislaţia naţională, precum şi desfăşurarea unor şir de activităţi care vizează redactarea juridică şi punerea în aplicare a legilor, în concordanţă cu practicile şi normele Uniunii Europene.

 

Experţii din cadrul proiectului vor asista la elaborarea unui manual UE, în special pentru deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova.

 

În perioada aprilie-iunie 2010, în cadrul Proiectului Twinning au fost desfăşurate un şir de seminare de instruire şi ateliere de lucru referitoare la controlul constituţionalităţii în statele membre UE, sistemul de vize Schengen, cooperarea judiciară şi poliţia UE etc. pentru deputaţi şi funcţionari publici din cadrul Parlamentului şi Guvernului. De asemenea, a fost organizată o vizită de studiu în Parlamentul Estoniei, mai multe reuniuni bilaterale în cadrul Parlamentului şi Guvernului pentru a oferi recomandări de evaluare finală în toate componentele proiectului. Aceste recomandări au vizat crearea unei unităţi noi UE în cadrul Aparatului Parlamentului, necesitatea de a stabili o comisie permanentă separată care se va ocupa exclusiv de relaţiile cu UE etc.

 

Finanţat de Comisia Europeană în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, proiectul a demarat acum 2 ani şi constă în schimbul de experienţă între instituţiile publice din Moldova şi instituţiile omoloage din statele membre ale UE, iar obiectivul acestuia îl reprezintă consolidarea capacităţile resurselor umane din Parlamentul Republicii Moldova, managementul afacerilor europene, aspecte ce ţin de evaluarea impactului de reglementare şi consolidarea funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului.

 

Comitetul de coordonare este format din liderul de proiect din partea Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului, partenerii din statele membre, respectiv Adunările Naţionale ale Franţei şi Ungariei, un reprezentant al Delegaţiei Uniunii Europene şi un oficial din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

 


 

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Guido Westerwelle, ministru al Afacerilor Externe şi vicecancelar al Republicii Federale Germania

 

Chişinău, 25 iunie 2010 – La începutul întrevederii, Preşedintele Mihai Ghimpu l-a informat pe diplomatul german despre concluziile raportului Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist din R. Moldova, prezentând date despre persoanele deportate în Siberia. Îmi permiteţi să vă înmânez lista germanilor care locuiau pe teritoriul Moldovei în 1940 şi care au fost deportaţi de regimul stalinist – numele lor, numerele de dosare şi alte date importante care ar ajuta guvernul Germaniei să le facă dreptate celor dispăruţi, iar  rudele acestora să cunoască adevărul istoric, a spus Preşedintele Mihai Ghimpu.

 

Discuţiile s-au referit şi la diverse aspecte care vizează relaţiile moldo-germane. Conştientizăm faptul că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova reprezintă o procedură firească de dialog cu întreaga comunitate europeană. În acest context, aduc sincere mulţumiri Germaniei pentru includerea în concluziile Consiliului de Asociere din 15 iunie 2010, de la Luxemburg, a deciziilor privind iniţierea negocierilor privind crearea zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător şi lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, a declarat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova.

 

Potrivit Preşedintelui există două obiective majore pentru Republica Moldova: opţiunea integrării europene şi soluţionarea cât mai grabnică, pe cale paşnică, a conflictului transnistrean. Recent, a fost semnat decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 Zi a ocupaţiei sovietice şi totodată a fost solicitat Federaţiei Ruse, în calitate de succesor de drept a Uniunii Sovietice, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova. Oportună, în acest sens, ar fi substituirea forţelor  pacificatoare ale Federaţiei Ruse printr-un contingent civil al misiunilor internaţionale, inclusiv ruseşti. Pledăm pentru demilitarizarea integrală a regiunii din stânga Nistrului, desfiinţarea armatei autoproclamatei republici, care este mai performantă decât cea a Republicii Moldova şi reprezintă un pericol real pentru securitatea statului. Un instrument politic viabil, în acest sens, ar fi formatul „5+2”, care din păcate nu funcţionează din cauza liderului de la Tiraspol, chiar dacă a primit drepturi egale în noua formulă de dialog, a menţionat Preşedintele.

 

Tot în cadrul întrevederii, Mihai Ghimpu s-a referit şi la relaţiile economice bilaterale cu Germania, specificând rezultatele înregistrate în ultimul timp şi necesitatea dezvoltării politicii investiţionale în Republica Moldova pentru a apropia economia noastră de cea europeană, fapt ce ar facilita integrarea firească în UE.

 

Guido Westerwelle a adus sincere mulţumiri Preşedintelui Mihai Ghimpu pentru lista germanilor deportaţi acum 70 de ani şi remarcat transparenţa şi consecutivitatea în politica noii coaliţii de guvernare. Vicecancelarul federal a reiterat poziţia favorabilă a Germaniei faţă de statutul de drept al Republicii Moldova, pledând pentru o stabilitate politică în continuare şi dezvoltarea relaţiilor economice.

 

Totodată, Guido Westerwelle a remarcat iniţiativa cancelarului federal al Germaniei Angela Merkel, respectiv Memorandumul semnat la 15 iunie curent, care stipulează crearea unui comitet Rusia-UE pe probleme de politică externă şi de securitate la nivel ministerial, care să se ocupe în special de rezolvarea conflictului transnistrean. Utilizăm influenţa noastră asupra guvernului rus pentru a da un nou impuls soluţionării conflictului din partea stângă a Nistrului, a declarat Westerwelle.

 


 

Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu delegaţia Grupului AP OSCE pentru Moldova, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău

 

Chişinău, 25 iunie 2010 - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu delegaţia Grupului AP OSCE pentru Moldova, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău. Discuţiile au vizat  familiarizarea membrilor delegaţiei AP OSCE cu privire la evoluţia evenimentelor politice, economice şi sociale din Republica Moldova.

 

Un subiect aparte discutat în cadrul întrevederii a fost cel al reglementării pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Apreciem sprijinul OSCE în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi pentru retragerea necondiţionată a trupelor ruse şi armamentului de pe teritoriul ţării, a menţionat Mihai Ghimpu, făcând referire şi la decretul semnat ieri care prevede acest lucru. În procesul de reglementare a problemei transnistrene, acţiunile autorităţilor din Republica Moldova sunt axate pe câteva direcţii principale: participarea la activităţile în formatul „5+2”, promovarea dialogului deschis şi constructiv între Chişinău şi Tiraspol, precum şi a măsurilor de consolidare a încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

În context, Mihai Ghimpu a salutat Memorandumul adoptat la 5 iunie 2010 de Cancelarul federal al Germaniei A. Merkel şi Preşedintele Federaţiei Ruse D. Medvedev şi a exprimat speranţa că respectiva iniţiativă va deschide perspective promiţătoare în reglementarea conflictului transnistrean.

 

Preşedintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a menţionat că în cadrul reuniunii de vară a AP OSCE, care se va desfăşura la Oslo în perioada 6-10 iulie 2010, va fi discutată şi adoptată „Rezoluţia privind Republica Moldova”, înaintată de Grupul AP OSCE pentru Moldova.

 

Grupul Adunării Parlamentare a OSCE pentru Moldova se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 24-26 iunie. Scopul vizitei este de a se familiariza cu stadiul actual al evoluţiei evenimentelor politice, sociale şi economice din ţară, diverse aspecte ale reglementării problemei transnistrene şi desfăşurarea alegerilor din toamnă în Republica Moldova.

 

Grupul Adunării Parlamentare a OSCE pentru Moldova a fost creat în anul 2000, având mandatul de a contribui la promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova, precum şi asigurarea integrităţii teritoriale a statului prin promovarea dialogului între părţi şi organizaţii, care reprezintă diferite segmente ale populaţiei Republicii Moldova. Soluţionarea conflictului transnistrean reprezintă o prioritate pentru Grupul AP OSCE pentru Moldova.

 


 

Preşedintele Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Andrei Ciupov, manager regional al AIEA

 

Chişinău, 25 iunie - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a avut o întrevedere de lucru cu Andrei Ciupov, managerul regional al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

 

În cadrul întrevederii au fost discutate posibilităţile implementării unor noi metode ultramoderne de investigare a diverselor patologii în domeniul sănătăţii.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a susţinut iniţiativa lansată de managerul regional AIEA de a construi un Centru ultramodern de investigaţii ale diferitelor patologii la faza iniţială, în special ale creierului şi cancerului, care au la bază tomografia computerizată prin emisie de pozitroni.

 

Şeful statului a menţionat că conducerea Republicii Moldova va susţine toate proiectele inovatorii în domeniul ocrotirii sănătăţii, care vor permite prevenirea sau tratarea eficientă a diferitelor maladii la cetăţeni. "Toate reformele în domeniul respectiv, implementate de conducerea republicii, sînt îndreptate spre crearea unui sistem eficient de ocrotire a sănătăţii cetăţenilor. Din acest considerent acceptăm orice idei inovatorii în această direcţie şi sîntem gata să le susţinem", a accentuat Mihai Ghimpu.

 

Andrei Ciupov a specificat că, în cazul susţinerii politice a unui asemenea proiect, centrul respectiv poate fi construit în doi-trei ani, perioadă în care vor fi pregătiţi şi specialiştii care vor activa în instituţia respectivă. Potrivit estimărilor specialiştilor, suma proiectului este de circa 10 milioane dolari SUA, dintre care 50 la sută constituie cheltuielile pentru procurarea utilajului necesar.

 

Managerul regional AIEA a accentuat că instituţia pe care o reprezintă va susţine un asemenea proiect şi pornind de la faptul că Republica Moldova, ca stat membru al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, respectă toate cerinţele înaintate de organizaţia respectivă în domeniul utilizării şi păstrării substanţelor radioactive.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova