version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english versionInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

30 iunie 2010

Comunicat de presă

 

 

Chişinău, 30 iunie Aspectele colaborării bilaterale dintre Republica Moldova şi Bulgaria, iniţierea unor proiecte investiţionale atît în raionul Taraclia, cît şi în alte regiuni ale ţării noastre, diversificare relaţiilor economice dintre două state, precum şi alte probleme de interes reciproc, au fost discutate în cadrul întrevederii de astăzi a Preşedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, cu Simeon Deancov, viceprim-ministru, ministru al Finanţelor al Republicii Bulgaria, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău.

 

În opinia lui Mihai Ghimpu, relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Bulgaria se dezvoltă într-o dinamică pozitivă pe toate dimensiunile politică, economică, culturală, etc., fapt confirmat şi de creşterea, în primele patru luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară a anului 2009, cu circa trei la sută a volumului comerţului exterior dintre cele două ţări. În opinia interlocutorilor, un nou imbold în dezvoltarea relaţiilor comercial-economice şi tehnico-ştiinţifice urmează să-l dea şedinţa comisiei mixte interguvernamentale, care urmează să fie organizată în timpul apropiat.

 

În acest context, Mihai Ghimpu şi Simeon Deancov au discutat posibilitatea elaborării unor proiecte investiţionale, care urmează a fi implementate atît în raionul Taraclia, cît şi în alte regiuni ale Republicii Moldova. Referindu-se la proiectele din unitatea teritorial administrativă, populată de bulgari, viceprim-ministrul Guvernului de la Sofia a menţionat că la moment se examinează posibilitatea alocării unor investiţii pentru realizarea proiectelor de infrastructură.

 

Referindu-se la colaborarea în domeniul educaţiei, Mihai Ghimpu a adus mulţumiri autorităţilor de la Sofia pentru susţinerea cetăţenilor de etnie bulgară din Republica Moldova prin oferirea burselor de studii în instituţiile superioare de învăţămînt din Bulgaria, pentru anul de studii 2010-2011 numărul acestora constituind 104 burse. Aceste investiţii sunt unele din cele mai preţioase şi eficiente, deoarece permit tinerilor să obţină cunoştinţe profunde în diferite domenii, care ulterior, la revenirea lor în Republica Moldova, vor fi aplicate în folosul cetăţenilor statului nostru, a accentuat Mihai Ghimpu.

 

Şeful statului a mulţumit Bulgariei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în contextul concluziilor Consiliului de Asociere din 15 iunie 2010 privind iniţierea negocierilor la crearea zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător şi lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţeni moldoveni. În acest context a fost apreciată şi recenta decizie a Bulgariei de a simplifica regimul de vize, începînd cu 15 iunie a.c., fapt ce va contribui la creşterea numărului de turişti din Republica Moldova în ţara respectivă.

 

Simeon Deancov a menţionat că autorităţile Bulgariei susţin eforturile conducerii republicii Moldova în procesul de modernizare a ţării, inclusiv în procesul de integrare europeană, şi sunt dispuse să acorde tot sprijinul necesar în aceasta la toate nivelurile.

 

 

 

 

 

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova