version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

31 mai 2010

Comunicat de presă

 

 

 

Un şef de direcţie la Consiliul municipal Chişinău a fost decorat cu Ordinul "Gloria Muncii"

 

Chişinău, 31 mai - Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat astăzi decretul privind conferirea Ordinului "Gloria Muncii" lui Vladimir Nirca, şef de direcţie la Consiliul municipal Chişinău.

 

În decret este menţionat că distincţia a fost acordată lui Vladimir Nirca pentru merite în dezvoltarea comerţului şi alimentaţiei publice, contribuţie la perfecţionarea serviciilor prestate populaţiei şi activitate organizatorică prodigioasă.

 


 

Preşedintele Mihai Ghimpu a oferit calculatoare în dar Gimnaziului-internat nr. 2 din Chişinău

                                                                                

Chişinău, 31 mai 2010. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat la careul solemn cu ocazia încheierii anului şcolar 2009-2010, desfăşurat la Gimnaziul-internat nr. 2 din municipiul Chişinău.

 

Preşedintele i-a felicitat pe elevi cu ocazia sărbătorii ultimului sunet, dorindu-le o vacanţă plăcută, iar absolvenţilor respectivei instituţii de învăţământ succes la examene şi să facă o alegere corectă în viaţă. Mihai Ghimpu a menţionat că absolvenţii şi în continuare trebuie să rămână prieteni buni cu cartea, izvor nesecat  de cunoştinţe. Totodată, Preşedintele a exprimat gratitudine corpului didactic pentru munca depusă în educarea acestei generaţii de tineri, precizând că discipolii lor, indiferent de calea pe care o vor alege în viaţă, vor valorifica cunoştinţele acumulate în anii de liceu şi îşi vor aminti peste ani de grija şi atenţia profesorilor, de colegii de liceu, de banca în care au stat.

 

„Părinţii şi profesorii au fost până acum alături de voi şi v-au oferit tot sprijinul şi atenţia de care aţi avut nevoie, iar acum a venit timpul să valorificaţi eforturile depuse de ei şi să fiţi cei mai exemplari în viaţă. Viitorul depinde de voi”, a menţionat Preşedintele Mihai Ghimpu în mesajul său.

 

Mihai Ghimpu a dat asigurări că autorităţile statului vor menţine şi în continuare printre priorităţi în agenda de guvernare grija şi atenţia faţă de copii şi tineri, creând condiţiile necesare pentru a asigura un viitor european generaţiei tinere.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu le-a adus în dar elevilor de la Gimnaziul-internat 20 de calculatoare, exprimându-şi speranţa că acest cadou le va fi util şi îi va ajuta să pătrundă mai uşor în lumea cunoştinţelor.

 

Preşedintele, de asemenea, s-a familiarizat cu condiţiile de activitate ale acestei instituţii de învăţământ, a discutat cu elevii şi profesorii.

 


 

Preşedintele Mihai Ghimpu a participat la sărbătoarea ultimului sunet la liceul din Băcioi

 

Chişinău, 31 mai 2010. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a participat astăzi la sărbătoarea ultimului sunet desfăşurată la Liceul Teoretic „Grigore Vieru” din comuna Băcioi, municipiul Chişinău.

Preşedintele a felicitat elevii, profesorii şi părinţii cu ocazia încheierii anului de studii 2009-2010, dorind elevilor o vacanţă frumoasă, iar celor 130 de absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ tradiţionala urare de drum bun în viaţă şi afirmarea lor pe deplin, inclusiv pe plan profesional.

„Vouă vă revine misiunea de a păstra şi a perpetua valorile naţionale readuse de părinţi şi bunici în casele noastre şi transmise vouă de către profesori în anii de liceu”, a fost mesajul adresat de Preşedintele Mihai Ghimpu absolvenţilor. „În anii voştri de liceu aţi avut posibilitatea să învăţaţi literatura şi istoria adevărată şi sunt mândru că acest lucru a fost posibil şi graţie eforturilor depuse de noi pe parcursul anilor, dar mai ales de  poetul nostru naţional Grigore Vieru, al cărui nume îl poartă şi liceul pe care îl absolviţi”, a mai menţionat Preşedintele.

Totodată, Mihai Ghimpu i-a îndemnat pe absolvenţi să-şi urmeze cu mult curaj şi perseverenţă drumul în viaţă, indiferent de faptul că vor urma o facultate ori se vor angaja în câmpul muncii, precizând că succesul le aparţine celor puternici şi curajoşi. Preşedintele a specificat că schimbarea în bine în Republica Moldova depinde de fiecare cetăţean în parte şi doar prin eforturi comune vom putea făuri viitorul nostru european. Tânăra generaţie merită să aibă un viitor mai bun, un viitor demn de aspiraţiile sale, a spus Preşedintele, accentuând că autorităţile statului depun eforturi susţinute pentru a ridica nivelul calităţii studiilor şi a competitivităţii cadrelor didactice atât pe plan naţional, cât şi internaţional. 

Directorul interimar al liceului Natalia Eftodi a făcut un bilanţ al anului şcolar 2009-2010, referindu-se la succesele elevilor şi la performanţele corpului didactic, oferind acestora diplome de merit şi premii.

Preşedintele Mihai Ghimpu a vizitat şi grădiniţa-creşă din localitate, recent renovată, interesându-se de condiţiile de activitate a acesteia. Mihai Ghimpu i-a felicitat anticipat cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor şi a anunţat că fiecare dintre ei  va primi în această zi dulciuri şi jucării.

 


 

 

Preşedintele Mihai Ghimpu a semnat două decrete cu privire la promulgarea unor modificări şi completări la unele legi

 

Chişinău, 31 mai - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat astăzi două decrete cu privire la promulgarea unor modificări şi completări la unele legi, adoptate anterior.

 

Printr-un decret semnat de şeful statului, a fost promulgată Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 151-XVI din 8 iunie 2006 privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederaţiei Elveţiene, Regatului Norvegiei,

 

Republicii Islanda şi Japoniei.

 

Prin alt decret al Preşedintelui interimar al Republicii Moldova privind promulgarea Legii nr. 81 din 7 mai 2010 pentru modificarea articolului 22 din Legea nr. 294-XVI din 21 decembrie 2007 privind partidele politice.

 


 

Mihai Ghimpu: „Lichidarea sărăciei şi integrarea europeană sunt principalele obiective ale Alianţei pentru Integrarea Europeană”

 

Chişinău, 31 mai. Lichidarea sărăciei şi integrarea europeană sînt principalele obiective ale Alianţei pentru Integrare Europeană în perioada următoare de timp, a declarat Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul întîlnirilor de ieri cu locuitorii raioanelor Făleşti şi Glodeni.

 

Pentru atingerea acestor şi altor obiective, a menţionat Mihai Ghimpu, este necesară o modernizare substanţială a tuturor domeniilor social-economice şi politice a ţării, deoarece starea lor actuală nu permite implementarea reformelor elaborate de AIE. "În primul rînd, trebuie relansată economia naţională, fiindcă numai în condiţiile unei economii funcţionale vom reuşi să depăşim atît criza în care ne aflăm, cît şi să majorăm salariile şi pensiile, să creăm noi locuri de muncă, să realizăm programele sociale pentru cetăţeni etc.", a specificat şeful statului.

 

Mihai Ghimpu a accentuat că o atenţie deosebită în procesul de reformare va fi acordat sectorului agrar, unde sînt necesare cele mai multe investiţii. "Scopul final al acestei modernizări trebuie să fie crearea industriei de prelucrare a materiei prime în localităţile rurale, ca producătorul, prin prelucrarea producţiei crescute, să beneficieze de toate avantajele muncii sale, dar nu intermediarii, care obţin profit în urma comercializării la preţuri mari a producţiei luate de la ţărani la un preţ foarte mic", a spus Preşedintele ţării.

 

În cadrul discuţiilor cu cetăţenii, şeful statului s-a referit şi la problema dezvoltării regionale, specificînd că autorităţile centrale pledează pentru decentralizarea puterii, oferind mai multă autonomie administraţiilor locale, care, cunoscînd situaţia din teritoriu, vor valorifica mai eficient mijloacele venite de la investitori sau alte fonduri. "O atenţie deosebită va fi acordată infrastructurii drumurilor, deoarece fără aceasta nu vom reuşi nici relansarea economiei, nici atragerea investiţiilor în ţară", a subliniat Mihai Ghimpu.

 

Şeful statului a discutat cu cetăţenii şi despre criza constituţională, prin care trece Republica Moldova, menţionînd că nesoluţionarea ei poate provoca o criză politică, care, în final, va aprofunda criza economică. "Alianţa pentru Integrare Europeană a propus diferite variante de soluţionare a crizei constituţionale, dar acestea nu au fost susţinute de opoziţie. În aceste condiţii vom fi nevoiţi să apelăm la cetăţeni, care prin intermediul unui referendum vor răspunde care trebuie să fie calea depăşirii acestei crize", a subliniat Mihai Ghimpu, menţionînd că acesta poate fi organizat în toamna anului curent.

 

În cadrul discuţiilor cu locuitorii celor două raioane, Preşedintele Mihai Ghimpu a răspuns la toate întrebările, inclusiv la cele adresate de angajaţii Fabricii de zahăr din Glodeni, care au abordat în faţa şefului statului problemele restanţelor la salarii, susţinerii din partea autorităţilor în litigiul lor cu proprietarii întreprinderii etc. În final, după discuţiile cu Mihai Ghimpu, muncitorii Fabricii de zahăr au căzut de acord ca o parte din producţia stocată la depozite să fie comercializată, iar sursele obţinute să fie redirecţionate pentru achitarea restanţelor.

 


Mihai Ghimpu: „Avem nevoie de obiecte sportive atît pentru sportul de performanţă, cît şi pentru odihna cetăţenilor”

 

Chişinău, 31 mai – Noi avem nevoie de cît mai multe obiecte sportive cu o infrastructură bine pusă la punct atît pentru sportul de performanţă, cît şi pentru odihna cetăţenilor, a declarat astăzi Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, prezent la inaugurarea, după reconstrucţie, a ştrandului municipal din strada Tăbăcăria Veche.

 

În acest context, şeful statului a menţionat că în pofida problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, lucrările de renovare sau construcţie a unor noi obiecte sportive va continua, deoarece aceasta înseamnă nu numai locuri noi de muncă, dar şi crearea unor condiţii normale pentru odihna cetăţenilor.

 

Mihai Ghimpu a apreciat efortul Ministerului Tineretului şi Sportului, care în comun cu întreprinderea Sundicom SRL, director general Vasile Staver, au renovat într-un termen de circa trei luni ştrandul municipal, construit în anii 1933-1934 de omul de afaceri Nicolae Bivol.

 

Ministrul Ion Cebanu i-a prezentat Preşedintelui ţării planul de dezvoltare a complexului respectiv, menţionînd că la etapa a doua este preconizată restabilirea bazinului cu lungimea de 50 metri în scopul creării unor condiţii oportune pentru sportivii de performanţă.

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova