version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english versionInitiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar

6 mai 2010

Comunicat de presă

Chişinău, 6 mai Sunt convins că Republica Moldova va aduce aportul său la dezvoltarea şi implementarea telecomunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale, deoarece dispune nu numai de o bază materială modernă, dar şi de specialişti profesionişti în domeniu.

 

Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul întrevederii cu Hamadoun Toure, secretarul general al Uniunii Internaţionale în Telecomunicaţii.

 

Mihai Ghimpu a mai menţionat că conducerea Republicii Moldova va depune toate eforturile pentru dezvoltarea în continuare a telecomunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale pe întreg teritoriul ţării, deoarece domeniul respectiv este foarte important în contextul dezvoltării ţării în viitor.

 

În acest context şeful statului a adus mulţumiri Uniunii Internaţionale în Telecomunicaţii pentru implementarea, în comun cu Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, a unui proiect de formare a 20 de centre de acces public la Internet în zonele rurale, precum şi pentru cele două laboratoare de calculatoare, deschise recent la Universitatea Tehnică din Moldova şi în satul Vîsaoca din raionul Soroca. Este foarte important ceea ce faceţi în comun cu ministerul nostru de profil, deoarece aceasta contribuie la dezvoltarea multilaterală a cetăţenilor ţării, la crearea unor condiţii moderne de acces la informaţii, de comunicare, etc., a accentuat Mihai Ghimpu.

 

Hamadoun Toure a apreciat înalt eforturile conducerii Republicii Moldova în dezvoltarea telecomunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale, inclusiv de ultimă oră, menţionînd că organizaţia, pe care o reprezintă, colaborează foarte activ şi eficient doar cu partenerii în care are încredere şi sunt consecvenţi în acţiunile sale. Republica Moldova este unul din aceşti parteneri cu care intenţionăm să implementăm noi proiecte în domeniul tehnologiilor informaţionale şi telecomunicaţiilor. Ne-am convins că aveţi un potenţial uman foarte mare, profesionist, care poate fi foarte util pentru implementarea programelor de dezvoltare a Republicii Moldova, a accentuat secretarul general al Uniunii Internaţionale în Telecomunicaţii.

 

Preşedintele ţării la felicitat pe Hamadoun Toure cu titlul Doctor Honoris Causa, conferit secretarului general al Uniunii Internaţionale în Telecomunicaţii de Universitatea Tehnică din Moldova.


Chişinău, 6 mai 2010. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a susţinut un briefing, la întoarcerea sa de la Strasbourg, privind bilanţul vizitei de lucru la Consiliul Europei. Mihai Ghimpu a efectuat o vizită de lucru de două zile la Consiliul Europei. În vizita sa la Strasbourg Mihai Ghimpu a fost însoţit de preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi Ion Pleşca, de vicepreşedintele acestei comisii Aurel Băieşu, precum şi de ministrul justiţiei Alexandru Tănase.


Vă prezentăm declaraţiile de presă ale Preşedintelui Mihai Ghimpu.

 

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova:

Bună ziua! Stimaţi colegi, pot să vă spun că vizita la Strasbourg a fost necesară şi consider că a fost o vizită bună, promiţătoare. Am avut întâlniri cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio, Secretarul General al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Secretarul General al Consiliului Europei şi cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Cu toţi am discutat referitor la situaţia politică din Republica Moldova, inclusiv criza constituţională. Am găsit susţinere din partea Secretarului General al Consiliului Europei, care s-a oferit în calitate de mediator în soluţionarea crizei constituţionale şi consider că este un lucru foarte bun.

În discuţiile cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia am ajuns la concluzia că în cazul în care Parlamentul nu ia nicio decizie vizavi de cele două proiecte înaintate de fracţiunea PCRM şi Alianţa pentru Integrare Europeană, noi revenim la discuţii pentru a căuta calea de depăşire a crizei constituţionale, care se transformă încet într-o criză constituţională-politică.

 

Întrebare: Domnule Preşedinte, care sunt paşii următori şi ce va fi mai întâi dizolvarea Parlamentului sau modificaţi articolul 78 din Constituţie?

 

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova: Staţi o clipă, nu vă grăbiţi cu dizolvarea parlamentului. Nu am discutat acest subiect dizolvarea. Discuţiile vor continua, deoarece am înţeles că lucrurile încă nu sunt cunoscute, înţelese. Nu există o decizie fermă, pentru că nu a avut loc şedinţa Comisiei de la Veneţia. Este un punct de vedere. Acum, Comisia parlamentară pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, condusă de deputatul Ion Pleşca, trebuie să se convoace şi să găsescă consensul cu fracţiunea comuniştilor, adică din două proiecte poate facem unul sau se votează în Parlament unul din cele două propuse. În cazul în care nu se votează şi nu se găseşte soluţia, atunci revenim la discuţii cu Comisia de la Veneţia. Şi doar atunci vom putea spune dacă vor avea loc sau nu alegeri anticipate.

 

Întrebare: Dar proiectele pot fi examinate abia peste o jumătate de an?

 

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova: Noi vorbim despre o decizie din partea comisiei parlamentare de profil. Dacă comisia nu vine cu o propunere în faţa Parlamentului, de ce atunci să mai aşteptăm o jumătate de an? Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Totul depinde acum de această comisie parlamentară, care are misiunea să înainteze Parlamentului un proiect de modificare a articolului 78 din Constituţie.

Mulţumesc. La revedere.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova