version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










9 декабря 2008

În cadrul vizitei de lucru la instituţiile europene Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a avut astăzi la Bruxelles, Regatul Belgiei, întrevederi cu Jacek Saryusz-Wolski, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, şi cu Marianne Mikko, Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul parlamentar de cooperare Republica Moldova –Uniunea Europeană.

În cadrul dialogului au fost abordate subiecte ce ţin de alegerile parlamentare din 2009, starea actuală şi perspectivele soluţionării problemei transnistrene, relaţiile bilaterale cu statele vecine, precum şi evoluţiile recente în relaţiile RM – UE.

Marian Lupu a relevat noul instrument de colaborare, Parteneriatul Estic, lansat la 3 decembrie curent de Comisia Europeană, ce se referă la 6 state - Azarbaijan, Armenia, Belarus, Georgia, Ucraina si Moldova,  în vederea avansării spre o noua etapă de cooperare.

Oficialii europeni s-au referit la facilităţile de care pot beneficia statele în cadrul acestei forme de cooperare: libera circulaţie, zona de comerţ liber, dublarea volumului de asistenţă financiară, securitatea energetică, integrarea graduală în economia UE ş.a.

Preşedintele Parlamentului a salutat posibilitatea avansării în dialogul cu UE, pledînd pentru o abordare diferenţiată faţă de statele părţi ale acestui grup, în vederea semnării unui acord de asociere cu UE in viitorul apropiat, accentuînd importanţa facilitării regimului de vize şi asigurării libertăţii de circulaţie a cetăţenilor.


Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut la Strasbourg, pe 8 decembrie, o întrevedere cu Jean-Paul Costa, Preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului

Marian LUPU a relatat despre preocuparea autorităţilor Republicii Moldova privind implementarea reformelor democratice si a apreciat ca in ultimul timp au fost înregistrate progrese în ajustarea legislaţiei naţionale la standardele europene, inclusiv in domeniul drepturilor omului. Spicherul moldovean s-a referit în mod special la reformele in domeniul justiţiei menite să asigure independenţa sistemului judecătoresc.

Interlocutorii au menţionat necesitatea consolidării cadrului normativ in vederea asigurării drepturilor omului. Oficialul instituţiei europene a apreciat disponibilitatea Republicii Moldova de a executa  hotărîrile CEDO, fapt ce constituie o dovada a voinţei autorităţilor naţionale de a asigura respectarea drepturilor si libertăţilor fundamentale ale omului.

Jean-Paul COSTA a salutat ideea instituirii mecanismului de aplicare a recursului individual la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, menţionînd ca asemenea mecanisme funcţionează intr-un sir de state-membre ale UE, astfel sporindu-se eficacitatea activităţii Curţii Europene pentru Drepturile Omului. 


Comunicat din 8 decembrie 2008

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut, pe 8 decembrie, la Strasbourg, o intrevedere cu Gianni Buquicchio, Secretar General al Comisiei pentru Democraţie prin Drept al Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia).

În debutul întrevederii Marian Lupu a salutat parteneriatul constructiv cu instituţiile europene si a apreciat asistenţa acordată autorităţilor Republicii Moldova din partea Comisiei de la Veneţia în vederea ajustării legislaţiei naţionale la normele democratice europene prin avizele la proectele de legi supuse expertizării.

Părţile au discutat despre derularea reformelor democratice în Republica Moldova. Marian LUPU s-a referit la progresele înregistrate in realizarea Programului legislativ, menţionînd finalizarea acestuia prin adoptarea în prima lectură a Codului Învăţămîntului.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, subiecte ce ţin de perspectivele soluţionării conflictului transnistrean, apreciind formatul de negocieri „5+2” drept mecanism optim de reglementare a diferendului.

La solicitarea Preşedintelui Parlamentului s-a convenit asupra organizării unui proiect comun de asistenţă pentru Adunarea Populară a Găgăuziei în vederea ajustării legislaţiei interne a autonomiei la cadrul legislativ naţional  si la standardele europene.

Oficialul european a dat asigurări că şi în continuare Comisia de la Veneţia va acorda asistenţă autorităţilor din Republica Moldova în vederea implementării reformelor democratice. 

Presedintele Marian Lupu a avut o intrevedere cu dl Jean-Paul Costa, Presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului

Marian Lupu a exprimat preocuparea autoritatilor RM cu privire la implementarea reformelor democratice in domenii de interes sporit si a apreciat ca in ultimul timp au fost inregistrate progrese considerabile, in special referindu-se la procesul de ajustare a legislatiei nationale la standardele europene, inclusiv in domeniul drepturilor omului, la evoluarea institutiilor democratice, cit si la reformele in domeniul justitiei ce tin de asigurarea independentei sistemului judecatoresc si consolidarea capacitatii de administrarea s.a.

De asemenea, in cadrul discutiilor s-a incercat identificarea unor solutii atit pentru scaderea numarului de adresari impotriva RM la CEDO, cit si pentru consolidarea cadrului normativ in vederea asigurarii drepturilor omului. Oficialul Curtii a apreciat disponibilitatea RM in vederea implementarii hotaririlor Curtii, fapt ce reprezinta o dovada a vointei autoritatilor nationale de a asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Un alt subiect abordat in cadrul dialogului a fost oportunitatea consolidarii mecanismelor nationale de aparare a drepturilor omului. In acest context, Jean-Paul Costa a salutat ideea instituirii mecanismului de aplicare a recursului individual la Curtea Constitutionala a RM, mentionind ca asemenea mecanisme functioneaza intr-un sir de state-membre ale UE, astfel sporind eficientizarea activitatii Curtii Europene pentru Drepturile Omului. 


Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut, în cadrul vizitei la Strasbourg,  o întrevedere cu Terry DAVIS, Secretar General al Consiliului Europei

Principalele subiecte abordate în cadrul dialogului s-au referit la cooperarea constructivă a Republicii Moldova cu Consiliul Europei, evoluţiile pozitive înregistrate în implementarea Rezoluţiei APCE 1572 din 2007, perspectivele soluţionării problemei transnistrene, precum si mecanismele de colaborare în vederea onorării depline a angajamentelor si obligaţiilor ţării noastre faţă de CoE.

Preşedintele Marian LUPU a relatat despre progresul înregistrat de Republica Moldova în realizarea completă a Programului calendaristic al acţiunilor legislative, inclusiv adoptarea in prima lectură a Codului Învăţămîntului, ultima prevedere a documentului.  In acest context Preşedintele Legislativului a dat o înaltă apreciere susţinerii acordate de CoE in vederea promovării reformelor democratice în Republica Moldova în asemenea domenii importante, cum ar fi reforma sistemului judecătoresc,  consolidarea autonomiei locale, avansarea cadrului juridic naţional privind partidele politice, reglementarea juridică a activităţii mass-media, a cadrului legislativ electoral. Marian LUPU si-a exprimat gratitudinea pentru contribuţia personală a Secretarului General al CoE întru avansarea Republicii Moldova pe calea promovării reformelor democratice, salutînd participarea oficialului european la deschiderea Institutului Naţional de Justiţie la Chişinău. 

Cu referire la perspectivele soluţionării conflictului transnistrean, Marian LUPU a accentuat importanta negocierilor în formatul „5+2", precum si a intensificării dialogului la diverse niveluri. În acest context se înscrie recenta vizită de studiu la Consiliul Europei a reprezentanţilor mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului.

In cadrul discuţiilor a fost abordat şi subiectul alegerilor parlamentare din 2009. Interlocutorii au apreciat pozitiv Conferinţa internaţională „Responsabilitatea democratică a mass-media in campaniile electorale", organizată de Parlamentul Republicii Moldova si Reprezentanţa Permanentă a CoE la Chişinău, la care au participat reprezentanţi ai partidelor politice, mijloacelor mass-media si ai societăţii civile. S-a pus în evidenţă importanţa desfăşurării alegerilor parlamentare din 2009 in conformitate cu normele democratice europene, în vederea avansării relaţiilor ţării noastre cu UE, precum şi trecerii Republicii Moldova de la etapa de monitorizare spre dialogul de postmonitorizare cu Consiliul Europei. 

 

9 decembrie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова