Alocutiunea Dlui Marian LUPU, Presedintele Parlamentului RM la lansarea Proiectului "Diminuarea nivelului coruptiei prin implicarea societatii civile in procesul de creatie legislativa", 7 iulie 2006
Onorata asistenta,
Imi face o deosebita placere sa fiu invitat la lansarea unui proiect care are menirea nu doar sa intareasca legatura de cooperare dintre Parlament si societatea civila, sa perfectioneze calitatea actelor legislative, dar mai important tinde sa diminueze prin eforturi comune nivelul coruptiei in societatea democratica in dezvoltare din Republica Moldova.
O fraza mai veche spune ca acolo unde se inradacineaza o boala mai mare, cea mai mica abia daca este simtita, iata de ce importanta combaterii fenomenului coruptiei este vitala si pe deplin justificata in staruintele noastre comune de a edifica o bunastare sociala in statul nostru.
Combaterea coruptiei nu este doar o masura menita sa contribuie la prosperitate economica, sa asigure stabilitate politica si sa realizeze echitatea sociala, ci este mai intii de toate o problema morala care vine sa reflecte asupra sanatatii spirituale a unei societati. Flagelul coruptiei este o maladie care poate afecta toate aspectele vietii unei persoane, chiar daca aceasta nu se implica personal in actiuni de coruptie. Prin urmare, este in interesul fiecaruia din noi de a lua o atitudine ferma fata de aceasta plaga a societatii in care locuim.
Am toata certitudinea ca masurile de combatere a acestui fenomen se pot solda cu succes doar fiind intreprinse eforturi conjugate, atit din partea institutiilor statului, cit si a reprezentantilor societatii civile. Astazi, toti cei prezenti aici la lansarea proiectului Diminuarea nivelului coruptiei prin implicarea societatii civile in procesul de creatie legislativa, suntem martori si coparticipanti ai unui efort comun al Parlamentului si reprezentantilor sectorului neguvernamental in tentativa de a face fata acestei sfidari.
Desi la prima vedere, in comparatie cu realizarea unor actiuni practice eficiente si crearea unor institutii viabile de combatere a coruptiei, reflectarea luptei anticoruptie in legislatia nationala este poate cel mai usor lucru de realizat, cu toate acestea trebuie sa constientizam faptul ca deseori anume imperfectibilitatea actelor legislative duce fatis la stimularea si protejarea actelor de coruptie. Anume pe acest motiv legiuitorul poarta o raspundere sporita in necesitatea de a eradica lacunele legislative in vederea diminuarii coruptiei. In acest sens, crearea unui mecanism, prin care legiuitorii vor putea beneficia de expertize privind coruptibilitatea proiectelor de acte legislative, efectuate de catre experti ai sectorului neguvernamental, este o actiune care nu numai va facilita munca legislativa, ci in primul rind va diminua pericolul unor erori legislative si va spori calitatea actelor legislative.
Drept exemplu in contextul masurilor deja intreprinse poate servi sarcina pusa in fata Guvernului de a elabora un mecanism de expertiza anticoruptie. Acest element va fi unul obligatoriu in sistemul legislativ si fiecare proiect de lege va fi trecut prin acest filtru.
Sint sigur ca eficienta luptei anticoruptie depinde nu numai de crearea unor mecanisme de combatere "represiva" post factum dupa savirsirea actului de coruptie. Este important de a pune in actiune mecanisme "preventive" menite sa investigheze cauzele acestui fenomen si sa anticipeze pe aceasta cale eventuale acte de coruptie. Pedepsirea unei persoane pentru un act de coruptie nu elimina factorii si motivele unei astfel de actiuni, pe care motiv consider ca trebuie intreprinse masuri energice pentru a elimina vulnerabilitatea functiilor atit din sectorul public cit si privat pentru a putea combate ferm fenomenul coruptiei.
Este absolut necesar sa facem tot posibilul pentru a nu permite etichetarea Republicii Moldova in termeni legati de coruptie si sa actionam in comun in sensul eliminarii stereotipurilor deja existente si consolidarii credibilitatii interne si externe a tarii. In acest sens, sper ca proiectul "Diminuarea nivelului coruptiei prin implicarea societatii civile in procesul de creatie legislativa" sa fie doar una dintre viitoarele multiple actiuni comune intreprinse de autoritatile statului si reprezentanti ai societatii civile in domeniul combaterii coruptiei si se va solda cu efecte practice si concrete.
|