Discursul Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova, dl Marian LUPU, in Cadrul Primei Conferinte Internationale "Forul European Alpbach - Calea Democratica spre Integrarea Europeana" 9 iulie 2007, Chisinau, Moldova
Doamnelor si Domnilor,
Onorata asistenta,
Este o deosebita onoare sa gazduim, pentru prima data, in Republica Moldova lucrarile Conferintei Internationale "Forul European Alpbach - Calea Democratica spre Integrarea Europeana". In acest context, permiteti-mi sa salut, in mod particular, oaspetele nostru de onoare, Presedintele Forului European Alpbach Dr. Erhard Busek, care pe parcursul perioadei de 7 ani, incepind cu anul 2000 conduce cu abilitate si succes acest important for european, adunind si transformind conglomeratul informational de interes major din diferite domenii de dezvoltare, intr-o arena a dezbaterilor fructuoase intre reprezentantii sferei academice, politice si de afaceri ai intregii Europe.
De asemenea, vreau sa salut participarea la Conferinta a tuturor reprezentantilor structurilor guvernamentale, ai societatii civile si ai corpului diplomatic care au manifestat un viu interes fata de problemele ce urmeaza a fi puse in discutie pe parcursul conferintei de astazi.
Asadar, ce este Forul European Albach si care sint tangentele lui la procesul democratic de integrare in familia europeana a tarilor din Europa de Sud-Est si rolul acestuia in sustinerea demersurilor de integrare europeana a acestor state.
In fiecare an Forul European Alpbach aduna sub egida sa elita europeana ce reprezinta diferite domenii de interes comun, incepind cu oameni de stiinta, economisti, oameni de afaceri si incheind cu reprezentanti ai artelor, culturii precum si ai grupurilor de tineret studios, pentru a discuta intr-o ambianta placuta si degajata problemele curente ale Europei contemporane. Calitatea distinctiva a acestui for este cea care determina formatul abordarii subiectelor puse in discutie, ce elimina toate barierele conventionale intre natiuni si disciplinele academice. Principiul de baza al tuturor discutiilor purtate este cel al libertatii intelectuale si tolerantei fata de exprimarea diferitor puncte de vedere.
Luind nastere dupa incheierea celui de al 2-lea Razboi Mondial, Forul Albach a devenit cu adevarat un izvor incontestabil pentru "reconstructia spirituala" a Europei postbelice. Restabilirea libertatii si independentei Austriei, in acea perioada, a generat conditii propice pentru infiintarea in localitatea montana Alpbach a unui For Intelectual International, care ulterior, in anul 1949 a fost redenumit, capatind numele actual - Forul European Alpbach.
Prezenta Conferinta, organizata de catre Parlamentul Republicii Moldova in parteneriat cu reprezentantii societatii civile, se incadreaza perfect atit in privinta tematicii propuse cit si ca eveniment preparatoriu pentru forul anual din Austria, preconizat traditional pentru luna August, si unde sunt puse, de obicei, in discutie subiectele ce tin de complexitatea relatiilor multidimensionale dintre tarile europene si tarile vecine precum si raporturile Europei cu alte regiuni ale lumii. Ca principiu, Forul European Alpbach asigura ca nici o problema sau regiune sa nu fie omisa din discutiile controversate, orientate pe diferite dimensiuni de importanta majora. Astfel, initiativele aparute pe parcursul ultimilor ani asigura liderii din diferite domenii cu suport decizional, implicind numeroase rezultate ale cercetarilor stiintifice in cadrul subiectelor abordate.
Forul din anul acesta, fiind cel de-al 63-lea la numar, va fi ghidat de tema "Aparitia" (Emergence). Evenimentul va stimula discutii nu numai la tematica inovatiilor, dar si la compartimentul dezvoltarilor spontane ce apar fara interventia deliberata a factorului uman.
In aceasta ordine de idei, actiunea de astazi vine, de asemenea, sa suplineasca, prin subiectele ce vor fi abordate, acele tendinte si procese evolutive ce au loc pe parcursul ultimului timp la noi in tara, precum si sinergia acestora in contextul dezvoltarii regionale si europene. Conferinta constituie un bun prilej pentru sustinerea procesului de integrare europeana a tarii noastre. Calea integrarii europene a Republicii Moldova este una ireversibila. Aspiratiile de integrare europeana ale tarii noastre sunt fundamentate nu doar pe decizia clasei politice de la Chisinau, ci, in primul rand, pe dezideratul intregii societati civile. Parlamentul Republicii Moldova a demarat o serie de actiuni complementare pentru sustinerea pragmatica a declaratiilor de integrare europeana in vederea realizarii reformelor politice si democratice in domeniile fundamentale ce vizeaza respectarea drepturilor omului, consolidarea institutiilor democratice, independenta sistemului judiciar, etc.
Acestea fiind spuse, urmind exemplul si formatul Forului European Alpbach, invit toti participantii acestei Conferinte, incepind de la liderii politici si pina la studenti, sa participe activ la discutiile ce vor fi lansate pe marginea subiectelor abordate ce poarta interes comun si prioritar.
Sunt convins ca evenimentul de astazi va pune piatra de temelie pentru o noua intrunire tematica de anvergura internationala la Chisinau, ce va deveni traditionala in timp si promotoare de idei si concepte de dezvoltare cu caracter inovational in spatiul Europei largite, din care face parte si Republica Moldova.
Va multumesc pentru atentie.
|