Alocutiunea Dlui Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova la cea de-a doua Conferinta Mondiala a Presedintilor Parlamentelor, New York, Sediul ONU (Cartierul General)
Domnule Presedinte,
Domnule Secretar General,
Doamnelor si Domnilor,
Onorata Asistenta,
Imi face o deosebita placere sa ma adresez dumneavoastra cu prilejul celei de-a doua Conferinte Mondiale a Spicherilor Parlamentelor si tin sa precizez ca este o onoare pentru Republica Moldova sa fie reprezentata la cel mai marcant eveniment de diplomatie parlamentara, fapt pentru care imi exprim profunda mea recunostinta.
Evolutia curenta a relatiilor internationale vorbeste convingator despre necesitatea unificarii eforturilor statelor in vederea solutionarii diverselor probleme cu care se confrunta contemporanitatea. In contextul acestor noi provocari apar si noi exigente fata de cooperarea internationala, iar diplomatia parlamentara serveste, in acest sens, drept un remediu in depasirea lor.
Merita mentionat faptul ca, indiferent de disproportia dintre succesele realizate de diverse state in impulsionarea dimensiunii parlamentare pe arena internationala, este evidenta totusi, o tendinta comuna de implicare a Legislativelor nationale in abordarea subiectelor de interes global. In acest sens, Uniunea Interparlamentara este cel mai potrivit cadru de dezbateri interparlamentare, conferind o voce unica alesilor popoarelor.
Conceptul de diplomatie parlamentara, desi intens vehiculat pe parcursul ultimilor ani, ramane a fi inca un concept care permanent isi completeaza si isi extinde semnificatia. In acceptiunea sa generala, diplomatia parlamentara, de regula, implica o serie de actiuni care depasesc cadrul traditional al competentelor parlamentare si se rezuma mai mult la schimb de experienta, asa cum ar fi crearea asociatiilor si grupurilor de prietenie interparlamentare, schimburi de vizite oficiale, participarea in misiuni de monitorizare a alegerilor, trimiterea delegatiilor la adunarile parlamentare ale organizatiilor internationale, etc. Aceste actiuni nu sunt insa niste exemple limitative, instrumentele diplomatiei parlamentare trebuie sa-si gaseasca aplicarea mai activa si in domenii oarecum evitate pana acum, si anume: securitatea si consolidarea democratiei. Aceasta realitate devine si mai semnificativa prin obtinerea de catre Uniunea Interparlamentara, una dintre cele mai importante componente ale societatii civile internationale, a statutului de observator in cadrul ONU.
In contextul fenomenului de globalizare si de integrarea regionala problemele legate de securitate nationala capata tot mai evident o dimensiune internationala. Pericolele majore la adresa securitatii internationale, precum proliferarea armamentului, terorismului si separatismului, care usor poate trece in terorism, nu mai pot fi privite exclusiv prin prisma competentelor Executivelor, abordare ce sufera de un deficit democratic deseori semnalat in practica relatiilor internationale. In acest sens, anume implicarea Parlamentelor asigura un spor de legitimitate in abordarea acestor probleme si diminueaza din sensibilitatea lor.
O masura indispensabila pentru statele care au pasit recent pe calea democratiei este intarirea acesteia, promovarea drepturilor omului si dialogul cu societatea civila constituind parti integrante ale acestui proces. Datorita faptului ca cele doua elemente sunt consfintite preponderent la nivel international, Parlamentele trebuie sa-si asume tot mai hotarat responsabilitatea de a contribui la realizarea practica lor pe plan international.
In contextul celor expuse mai sus, mentionez ca Republica Moldova, alegand calea democratiei parlamentare, si-a exprimat ferm atasamentul fata de valorile si traditiile democratice. In acest mod, abordarii problemelor de securitate si de consolidare a democratiei i s-a conferit o sporita atentie parlamentara. Astfel, in vara acestui an, parlamentarii moldoveni au dat curs planului ucrainean de reglementare a conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova, accentuand necesitatea democratizarii si demilitarizarii regiunii, ce reprezinta un pericol real la hotarele de este ale Uniunii Europene. Totodata, constientizand si urmand traditiile organizatiilor internationale ce sunt exponente ale valorilor democratice, Parlamentul Republicii Moldova, pentru prima data in istoria parlamentarismului moldovenesc, elaboreaza un concept de colaborare cu ONG-urile si pledeaza pentru initierea unui dialog deschis cu societatea civila, fapt ce vine in unison cu conceptul de diplomatie parlamentara interna. De asemenea, Parlamentul Republicii Moldova se implica activ in intensificarea cooperarii cu agentiile ONU in vederea implementarii unor proiecte cum sunt Planul National de Actiuni in domeniul Drepturilor Omului si Strategia de Crestere Economica si Reducere a Saraciei, proiecte ce abordeaza probleme nu numai de interes national, dar si global.
Onorata asistenta,
In conditiile dinamismului, interdependentei si complexitatii proceselor care au loc pe arena internationala, se impune identificarea tuturor domeniilor asupra carora pot fi aplicate instrumentele diplomatiei parlamentare, in spiritul reciprocitatii si respectarii normelor internationale. In acest sens, in perspectiva noilor relatii de colaborare dintre Uniunea Interparlamentara si ONU, consideram oportuna depunerea tuturor eforturilor pentru a intari rolul Uniunii Interparlamentare pe langa ONU si, poate, de ce nu, transformarea ei in viitorul apropiat in Legislativul Organizatiei Natiunilor Unite.
Va asiguram ca Republica Moldova si pe viitor va depune toate eforturile in vederea valorificarii eficiente a noilor oportunitati de solutionare a problemelor de interes comun.
Va multumesc pentru atentie
|