Cuvint de salut, al Dlui Marian LUPU, Presedintele Parlamentului RM la seminarul "Reglementari si autoreglementari in domeniul audiovizualului", 12 decembrie 2006
Stimati colegi,
Imi face o deosebita placere sa fiu prezent la desfasurarea acestui eveniment, care se inscrie in preocuparile noastre comune de a dezbate si aplica corespunzator noile prevederi legale, adoptate recent de catre Parlament, in domeniul audiovizualului. Este important faptul, ca complexitatea pe care o are problema reglementarii juridice a acestui domeniu isi gaseste reflectie in dezbateri care continua in mediul societatii civile si dupa adoptarea Codului audiovizualului.
Salut initiativa Asociatiei Presei Electronice de a organiza acest seminar in colaborare cu Consiliul Europei intrucit evidentiaza insemnatatea implicarii societatii civile deja la etapa punerii in aplicare a Codului audiovizualului.
Sectorul audiovizualului a servit de-a lungul timpului drept teren pentru aprige confruntari intre exponentii unor opinii divergente si care au dat nastere la abordari conceptual diferite. Cu toate acestea, dezbaterile parlamentare si extraparlamentare din acest an au configurat aparitia si adoptarea unui nou text de lege in acest domeniu - Codul audiovizualului, document care constituie produsul unor compromisuri reciproce si totodata dezbateri aprinse.
Totodata, cu satisfactie constat ca insusi genericul seminarului de astazi - "Reglementari si auto-reglementari in domeniul audiovizualului", sugereaza necesitatea asumarii responsabilitatii atit din partea exponentilor puterii de stat, cit si a mass-mediei. Intrucit libertatea de expresie intr-un stat democratic este un domeniu care nu trebuie sa fie supus unor reglementari juridice prea riguroase, aici se mizeaza foarte mult pe capacitatea acestui sector de a se auto-reglementa prin adoptarea codurilor de conduita, menite sa asigure un comportament conform rigorilor etice ale profesiei.
Este de remarcat rolul pe care l-a jucat societatea civila in promovarea discutiilor de pina acum, precum si cel pe care-l joaca in monitorizarea implementarii corecte a noilor reglementari in materie. In acest sens, va asigur ca Conceptia privind cooperarea dintre Parlament si societatea civila ofera un cadru oportun pentru ca vocea sectorului asociativ sa se faca auzita printre factorii de decizie. Pozitiile, deseori critice, dar care ofera si alternative, ale exponentilor societatii civile, sint intotdeauna bine-venite intrucit ofera mai multa consistenta discutiilor si deciziilor adoptate.
In aceasta ordine de idei, reiterez importanta desfasurarii unor astfel de intruniri cu prilejul carora avem posibilitatea de a face schimb de opinii in probleme majore, abordarea carora necesita eforturi comune. In continuare, doresc tuturor participantilor la acest seminar o munca cit mai productiva, care sa se concretizeze in identificarea bunelor practici si generarea de idei menite sa contribuie pe viitor la asigurarea unei bune implementari a Codului audiovizualului.
Va multumesc pentru atentie.
|