Discursul Marian LUPU, Presedinte al Parlamentului, la Conferinta PCESE (sectiunea III "Perspectiva europeana a tarilor PCESE"), Atena, Parlamentul Republicii Elene, 17 martie 2006
Doamnelor si Domnilor,
Onorata asistenta,
Permiteti-mi sa-i multumesc Doamnei Profesor Anna Benaki pentru aceasta oportunitate de a impartasi cu Dumneavoastra viziunile si opiniile mele referitor la perspectiva europeana a tarilor PCESE.
Participarea Parlamentului Republicii Moldova la evenimentul de astazi este de o importanta cruciala pentru noi.
Perspectiva integrarii europene constituie reperul de care se conduc toate tarile PCESE, inclusiv Moldova. Aceasta perspectiva este un angajament pentru viitor - pentru o Europa a pacii, stabilitatii si securitatii, pentru o Europa cu posibilitati egale, pentru o Europa puternica prin valorile si diversitatea sa, pentru o Europa care asigura cetatenilor sai o patrie sigura, oferind sprijin si speranta altor natiuni.
Procesul de Cooperare in Europa de Sud-est se afirma ca un instrument eficient, contribuind la coerenta miscarii pro-europene a tarilor din regiune, orientat la cresterea economica durabila, la promovarea democratiei si respectarii drepturilor omului, precum si la asigurarea securitatii si stabilitatii durabile prin consolidarea cooperarii regionale in Europa de Sud-est. In acest context, cooperarea regionala ofera tarilor participante o asistenta si experienta mai orientata spre integrarea in UE, transformand Procesul de Cooperare in Europa de Sud-est intr-un for pentru dialog, consultatii politice si economice de interes comun in regiune.
Moldova dintotdeauna apartinea Europei, avem o istorie comuna, aceleasi valori si aspiratii, care s-au cristalizat in masura in care obiectivul nostru de integrare europeana sa devina prioritar si ireversibil. Optiunea pro-europeana a devenit o axioma a politicii interne, directorie pentru noua elita politica din Moldova. Cea mai convingatoare confirmare a faptului ca partidele reprezentate in Parlamentul Republicii Moldova dispun deja de maturitatea politica si flexibilitatea necesare pentru promovarea intereselor intregii tari a fost adoptarea in martie 2005, prin vot unanim, a primului document al noii legislaturi, si anume "Declaratia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivului de integrare europeana a Republicii Moldova". Prin semnarea acestei declaratii, Paramentul s-a angajat pentru o cooperare responsabila intre guvernare si opozitie, pentru stabilitatea politicii interne si consolidarea independentei Republicii Moldova. Astfel, Parlamentul tarii si-a stabilit urmatoarele prioritati:
- Respectarea normelor democratice si a principiului suprematiei legii in calitate de conditii fundamentale pentru orice reforme politice si institutionale;
- Constituirea cadrului si mecanismului relevant pentru dinamizarea procesului de armonizare a legislatiei nationale cu principiile Acquis-ului comunitar;
- Accelerarea dezvoltarii sociale si economice, consolidarea capacitatilor administrative, asigurarea dezvoltarii economiei de piata functionala de orientare sociala cu un climat investitional favorabil, combaterea coruptiei, etc.;
- Solutionarea pasnica definitiva a problemei transnistrene pe baza Constitutiei tarii si normelor de drept national.
Doamnelor si Domnilor,
Tin sa folosesc acest prilej ca sa Va multumesc tuturor pentru sustinerea Republicii Moldova in aspiratiile ei de integrare europeana si dorinta sincera de a contribui la consolidarea regionala in Europa de Sud-est prin acordarea tarii, in 2004, a statutului de observator. Republica Moldova este mandra sa devina membru deplin al PCESE cu sprijinul Dumneavoastra in timpul cel mai apropiat.
Tinand cont de importanta acestei calitati de membru regional suntem determinati sa conlucram cu PCESE, ca fiind un cadru pentru eforturile conjugate de consolidare a legaturilor si cooperarii dintre statele participante, de creare a conditiilor pentru prosperitatea tuturor tarilor din regiune, intr-un mediu de pace, securitate, buna-vecinatate si stabilitate.
Vorbind despre perspectivele europene ale tarilor PCESE, tin sa accentuez importanta abordarilor, modelelor si formulelor noi care pot asigura interactiunea eficienta dintre statele membre ale PCESE in urmatoarele domenii strategice:
- apropierea de valorile si standardele europene;
- servirea ca o platforma de o importanta strategica pentru integrarea in UE a tarilor PCESE;
- consolidarea sinergiei dintre PCESE si Uniunea Europeana;
- promovarea unui mecanism clar si viabil pentru cooperarea in sectoarele energetic si de comert extern, tinand cont de recentele evolutii. In acest context, comunitatea energetica va reprezenta o parghie practica ce ar putea facilita integrarea tarilor din Europa de Sud-est in Uniunea Europeana;
- oferirea unei abordari comune in contracararea crimei organizate, terorismului, coruptiei si traficului, fenomene care pericliteaza stabilitatea democratica, suprematia legii, economia de piata si dezvoltarea societatilor civile, necesitand raspunsuri de ordin national si transnational din partea tarilor participante ale PCESE;
- consolidarea dimensiunii parlamentare a PCESE.
Totodata, vorbind despre perspectivele relatiilor moldo-comunitare, tin sa mentionez ca Planul de Actiuni Republica Moldova - UE, semnat in februarie 2005, s-a desprins din Acordul de Parteneriat si Cooperare si Comunicatul Comisiei Europene "Europa extinsa - vecinatatea". Desi acest document politic nu depaseste caracterul vag si general al formularilor APC vis-a-vis de perspectivele politice pentru tara, la etapa actuala Planul de Actiuni este acea "foaie de parcurs", realizarea cu succes a careia va deschide calea spre noul format al relatiilor cu comunitatea europeana. Fiind incurajati de faptul ca "UE recunoaste aspiratiile europene ale Moldovei", conducerea politica si societatea civila s-au pronuntat ireversibil in favoarea integrarii europene. Tin sa atentionez ca acest vector se bazeaza pe constientizarea clara a diferentei dintre notiunile de "integrare" si "aderare", deseori confundate. Moldova percepe integrarea sa europeana, in primul rand, ca o sarcina interna de modernizare a structurii sale statale. Aceasta constatare nu este deloc o eventuala "acoperire" in situatia in care perspectivele Republicii Moldova de a deveni un stat membru al UE ar fi amanate pentru un viitor mai indepartat. Autoritatile moldovene nu stau sa astepte pasiv viitorul, ci au luat o pozitie activa si pragmatica pentru a profita de toate oportunitatile procesului integrationist. Reformele politice, economice si social-economice, ce se desfasoara in prezent, sunt de natura europeana si se bazeaza pe preluarea, adaptarea la realitatile locale si transpunerea in sistemele nationale a cuantumurilor legislative si modelelor social-economice comunitare.
Viitoarele hotare ale Uniunii Europene, dupa aderarea Romaniei, nu trebuie sa devina o noua linie de delimitare pentru Moldova, pe care contextul nou o plaseaza intr-o situatie foarte sensibila. Mai mult ca atat, consider ca nu numai Moldova, dar si Uniunea Europeana ar avea de castigat de pe urma acestor actiuni. Beneficiul Moldovei ar fi nu doar sustinerea dezvoltarii sale socio-economice si politice, dar si consolidarea statalitatii, generand noi dimensiuni in solutionarea diferendului transnistrean. Iar acest fapt in modul cel mai direct corespunde doleantelor Uniunii Europene de a avea vecini prosperi si cu o situatie politica stabila. Sunt convins ca, in pofida preocuparilor sale in contextul procesului de extindere, Uniunea Europeana nu va intarzia cu revizuirea relatiilor sale cu tara mea.
Doamnelor si Domnilor,
Europa creste - insa cu cit mai mare devine, cu atat mai mica pare… Ascultam aceeasi muzica… Privim aceleasi filme…Avem aceleasi probleme si provocari…
Cine stie mai bine decat NOI cum sa traim, ce sa visam, la ce sa aspiram, de ce sa ne bucuram si sa ne intristam…
Dar pe langa acestea, NOI CU TOTII, UE SI VECINII SAI ACTUALI, suntem responsabili pentru viitorul nostru european comun... Aici nu pot fi "invingatori" sau "invinsi", la fel cum nu pot fi nici "straini" si "stapani". Cu totii vom fi "participanti", "invingatori" si "stapani", indiferent de faptul cand am venit, sau urmeaza sa venim. Este vorba despre viitorul nostru european comun.
Va multumesc pentru atentie.
|