Alocutiunea Domnului Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, la Forumul de Afaceri Moldo-Italian (Chisinau, 18 aprilie 2007)
Stimati participanti,
Distinsi oaspeti,
Onorata asistenta,
Doamnelor si Domnilor,
Am o deosebita placere de a va saluta la Forul de Afaceri Moldo-Italian, multumind tuturor participantilor si oaspetilor In particular, tin sa mentionez prezenta reprezentantilor Institutului National pentru Comert Exterior din Italia si sa exprim gratitudine partii italiene pentru suportul si contributia la organizarea acestui eveniment. Este un elocvent exemplu, cand bunele relatii politice impulsioneaza dimensiunea comercial-economica a dialogului moldo-italian. Forul de Afaceri este cadrul propice pentru identificarea unor noi si atractive domenii de cooperare, a caror valorificare va contribui la cresterea volumului schimburilor comerciale bilaterale.
Statisticile denota, ca in Republica Moldova activeaza 276 companii cu capital italian, iar volumul comertului moldo-italian a constituit circa 313 milioane de dolari americani in anul 2006, fiind in crestere cu 10 la suta comparativ cu anul 2005. Salutand aceasta dinamica pozitiva, tin, totusi, sa-mi exprim convingerea, ca statisticile ar fi mult mai avansate in cazul diversificarii domeniilor de interes, printre care mentionez prelucrarea materiei prime in complexul agro-industrial, producerea si asamblarea masinilor si utilajelor pentru industria alimentara, etc.
In acest context, este apreciabila abordarea organizatorilor evenimentului de astazi, conceput in format sectorial. Asemenea abordari permit evidentierea detaliata a oportunitatilor fiecarui sector in parte, a avantajelor pe care le prezinta si, desigur, ofera posibilitatea de a pune in dezbatere problemele si modalitatile de ameliorare a situatiei in domeniile de interes. Astazi, Forul de Afaceri este dedicat sectorului agro-alimentar, reunind oameni de afaceri, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, reprezentanti ai sectorului asociativ, care vor discuta perspectivele si oportunitatile sectorului agro-alimentar din Moldova cu partenerii din Italia.
In cele ce urmeaza voi aduce unele informatii, ce contureaza situatia la zi in domeniul agro-alimentar, fiind unul dintre cele mai importante pentru economia tarii. Astfel, circa 40 % din populatia ocupata este antrenata in sectorul agricol, ponderea caruia constituie aproximativ 15 la suta din PIB. Agricultura, industria de prelucrare a productiei agricole, industria alimentara sunt in mare masura orientate spre export, generand mai mult de jumatate din totalul exporturilor noastre.
Pe teritoriul Moldovei deja activeaza companii, ce au reusit sa obtina avantaje competitive pe pietele internationale si, in acest fel, demonstreaza ca businessul agricol moldovenesc poate implementa cu succes standardele europene ale Bunelor Practici in Agricultura pentru a corespunde standardelor europene de calitate si inofensivitate a produselor alimentare. Ma refer la sistemele HACCP (Analiza riscurilor. Puncte Critice de Control), ISO, EurepGAP (sistem de management al calitatii si bunelor practici in sectorul legume-fructe), implementate cu succes la intreprinderile nationale.
Tin sa mentionez, ca agricultura organica a fost identificata ca una din ramurile de baza, cu valoare adaugata inalta, ce dispune de un considerabil potential generator de export. Moldova dispune de un set de conditii obiective, favorabile pentru dezvoltarea agriculturii organice, printre care terenuri agricole fara pesticide, lipsa industriilor chimice nocive, o industrie de prelucrare a productiei agricole relativ bine dezvoltata si, desigur, apropierea de Uniunea Europeana ca cel mai mare consumator de produse organice. Date fiind aceste premise, autoritatile au avut grija sa asigure cadrul juridic relevant. Astfel, in iunie 2005 Parlamentul tarii a adoptat Legea cu privire la productia agroalimentara ecologica, pentru implementarea careia Guvernul, in februarie 2006, a aprobat un Program national. Aditional, la etapa definitivarii este Strategia inofensivitatii produselor alimentare, urmata de un plan de actiuni pentru implementarea acesteia.
Data fiind orientarea spre export a industriei agro-alimentare, dar si a economiei nationale si, in acest context, existand necesitatea investitiilor, autoritatile moldovene se axeaza asupra dezvoltarii in continuare a politicii comerciale si celei investitionale. Statutul de membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, vectorul ireversibil de integrare europeana, precum si noua pozitie geo-politica a Moldovei, cea de vecin nemijlocit al Uniunii Europene, genereaza un sir de perspective importante. Astfel, din anul trecut, comertul moldo-comunitar se dezvolta in baza Sistemului Generalizat de Preferinte "Plus", in decembrie fiind semnat Acordul privind Spatiul de Comert Liber Central European (CEFTA). Aditional, suntem la ultima etapa a discutiilor pe marginea unui alt format al relatiilor comerciale moldo-comunitare, cel al Preferintelor Comerciale Autonome, care va deveni functional in a doua jumatate a acestui an. Acest regim avantajos va oferi accesul la Piata Unica pentru un numar impunator de produse moldovenesti.
Evident, oferta comunitara va fi valorificata doar la conditia formarii si functionarii pe interior a capacitatilor administrative adecvate. In acest sens, voi mentiona recenta creare a Agentiei Antimonopol si Protectie a Concurentei, formatarea sistemului institutional de inofensivitate alimentara, perfectionarea sistemului de asigurare a calitatii cat in aspect institutional, atat si juridic, prin introducerea graduala a standardelor europene. De asemenea, se lucreaza activ asupra dezvoltarii intensive a economiei, cu accent asupra sectoarelor generatoare de export de marfuri si servicii.
Un comert dinamic si consistent, ca indice al viabilitatii si durabilitatii economiei nationale, este de neconceput in afara unei politici investitionale bine organizate si dezvoltate. In acest sens, in Moldova a fost creat un cadru juridic complet, modern, compatibil cu cel european si stimulativ pentru investitii. Este de mentionat ca, potrivit legislatiei noastre, nu exista nici o discriminare, investitorilor interni si straini fiindu-le acordate drepturi egale. Prin acest pachet de legi se asigura transparenta si stabilitatea politicii economice a tarii, simplificarea crearii si functionarii intreprinderilor, precum si stimularea noilor investitii. Republica Moldova ofera investitorilor un sir de facilitati fiscale privind impozitul pe venit, taxa pe valoarea adaugata, accizele si taxele vamale, pe care le consider substantiale.
Aditional, printre facilitati la dispozitia investitorilor straini, tin sa mentionez existenta unei infrastructuri eficiente de informare si consultare, ale carei componente sunt:
- Organizatia de Atragere a Investitiilor si Promovare a Exportului din Moldova, avand ca sarcini oferirea de informatii utile investitorilor, cautarea partenerilor, determinarea modalitatilor de cooperare;
- Asociatia Investitorilor Straini, menirea careia este de a reprezenta si a promova interesele investitorilor straini in relatiile cu autoritatile publice;
- Camera de Comert si Industrie, a carei functie este de a promova relatiile comerciale intre comunitatea oamenilor de afaceri din interiorul si exteriorul tarii.
Perspectivele si oportunitatile mentionate sunt deja in vizorul comunitatii internationale a oamenilor de afaceri, care tot mai des viziteaza tara pentru a studia oportunitatile de business, fiind in crestere si capitalul strain plasat in Moldova.
Finalmente, voi oferi cateva statistici, care sa confirme rezultativitatea activitatilor noastre. In prezent, in tara activeaza 2,5 mii de intreprinderi cu capital strain, care au investit in economia nationala 1 284 mil. dolari SUA. Fluxul investitiilor straine in anul 2006 a constituit 358,8 mil. dolari SUA. In Moldova sunt prezenti investitori din 88 de tari ale lumii. Cu referinte particulare la partenerii nostri de astazi, tin sa mentionez ca, la 1 ianuarie 2005, cota parte a investitiilor italiene din volumul total al investitiilor a fost de 2,2 %, dublandu-se pe parcursul anului trecut, 2006, fiind la nivelul de 4,4 %.
Stimati colegi,
Voi incheia prin a-mi exprima convingerea, ca Forul de Afaceri moldo-italian va oferi prezentei posibilitatea de a discuta cele mai diverse subiecte de interes reciproc, de a stabili contacte lucrative si durabile, iar oaspetii nostri se vor convinge de evolutiile pozitive si de realitatea avantajelor de a investi in industria agro-alimentara a Moldovei, precum si de faptul ca tara mea este nu numai o gazda ospitaliera, dar si un partener serios si credibil.
Va doresc succese si multumesc pentru atentie.
|