Cuvint de salut al Dlui Marian LUPU, Presedintele Parlamentului RM la Conferinta Anuala "Cooperarea dintre Parlament si societatea civila", 19 decembrie 2006
Doamnelor si Domnilor,
Odata cu angajarea Republicii Moldova pe calea integrarii europene si aprofundarii reformelor democratice, se face simtita mai mult ca oricind, nevoia unei societati civile puternice, fara de care nu poate fi conceput un veritabil stat democratic. Ma bucur sa constat, ca initierea unui dialog intre Parlament si reprezentanti ai societatii civile serveste drept premisa esentiala pentru constientizarea, la un alt nivel calitativ, a rolului sectorului asociativ de gardian si promotor al valorilor si principiilor democratice. Societatea civila da expresie celor mai diverse preocupari ale cetatenilor, servind drept sursa de informare pentru autoritati cu privire la acele interese ce nu pot fi satisfacute decit cu concursul statului. Totodata, sensibilizind problemele neglijate sau uitate, societatea civila devine, pe aceasta cale, o forma suplimentara de reprezentare a intereselor categoriilor marginalizate, nevoile carora trebuie sa se bucure de o atentie mai responsabila din partea autoritatilor publice.
Republica Moldova este un stat tinar care, desi inca nu se poate mindri cu vechi traditii democratice, trebuie totusi sa faca fata provocarilor prezentului, prin dezvoltarea mecanismelor de participare si a aptitudinilor de afirmare ale cetatenilor, utilizind toate resursele disponibile in vederea realizarii acestui scop, inclusiv a celor oferite de catre societatea civila. In acest sens, consider ca autoritatile publice la toate nivelele trebuie sa manifeste o mai mare deschidere fata de cei care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru promovarea si apararea atit a intereselor individuale cit si a celor publice, or, interesul statului consta mai intii de toate in asigurarea realizarii intereselor propriilor cetateni.
Conferinta de astazi vine sa puna in discutie succesele si dificultatile realizarii unei initiative pe care am lansat-o aproape un an in urma, cind, dupa consultari succesive cu mai multi actori activi ai societatii civile moldovenesti, am propus atentiei Parlamentului un proiect de hotarire care aborda in premiera oportunitatea unei deschideri clare a legislativului fata de sectorul asociativ. Atunci, impreuna cu colegii mei din Legislativ am adoptat Conceptia privind Cooperare dintre Parlament si societatea civila, care prevede, de rind cu o serie de mecanisme de cooperare, si organizarea unei Conferinte Anuale, prilej cu care ne-am adunat astazi aici, si la care ne propunem sa evaluam gradul de cooperare de pina acum, precum si sa discutam asupra eficientizarii mecanismelor existente.
In lumina celor expuse mai sus, reiterez importanta organizarii anuale a acestui eveniment, care ne ofera oportunitatea realizarii unui schimb sincer de opinii, precum si identificarii unor solutii concrete pentru problemele cu care ne confruntam in realizarea acestui proiect de interes comun.
Va multumesc pentru atentie.
|