Mesajul adresat locuitorilor din Taraclia de catre Presedintele Parlametului Republicii Moldova, Marian LUPU, cu prilejul celebrarii Zilelor scrisului si culturii slave, 24 mai 2005
Stimate domnule Tolov,
Stimate domnule Ambasador al Republicii Bulgaria in Republica Moldova,
Doamnelor si domnilor, prieteni,
In numele Parlamentului si al meu personal permiteti-mi sa va felicit cordial cu sarbatoarea scrisului si culturii slave, sarbatoare devenita de mai mult timp parte a traditiilor din Moldova.
Putine natiuni se pot mandri cu faptul ca reprezentantii etniilor acestora au adus contributie esentiala la fondarea culturii universale. Or, cazul lui Chiril si Metodiu este unic, dat fiind ca tine de scrisul, devenit temelia dezvoltarii limbii, folclorului si traditiilor nu doar ale bulgarilor, ci si ale rusilor, ucrainenilor, belorusilor si altor popoare. Alfabetului chirilic ii revine un rol aparte si in mentinerea si dezvoltarea ortodoxiei, iar in cazul Bulgariei, aflata mai bine de 500 de ani sub jugul Imperiului Otoman, alfabetul chirilic a fost unul dintre acei piloni spirituali, care nu a permis distrugerea poporului bulgar si a aspiratiilor sale de libertate.
Anume din acest motiv imi face o deosebita placere sa fiu astazi aici, in raionul Taraclia, localitate populata compact de bulgarii din Republica Moldova. Stramosii Dvs., stabiliti in Basarabia in 1830, au transformat stepa Bugeacului intr-o gradina infloritoare. Ei au reusit gratie nu doar harniciei si perseverentei, dar si unor puternice radacini spirituale. Ma bucur sa constat ca aceasta calitate va este proprie si Dvs. ca urmasi, carora niciodata nu le-a fost lipsa sentimentul de recunostinta si respect fata de poporul moldovenesc, popor care acum doua secole a oferit adapost originarilor din Bulgaria.
Aditional, moldovenii si bulgarii sunt apropiati si prin faptul ca anume la Chisinau, care pe buna dreptate este considerat leaganul libertatii bulgare, in 1877 a fost dat citirii decretul imperatorului Aleksandr al II-a despre inceperea razboiului ruso-turc, aducand Bulgariei multasteptata izbavire de asuprirea seculara.
(citit in limba bulgara) "Dragi prieteni, stimati concetateni ! Ziua de 24 mai este de o importanta enorma nu doar pentru poporul bulgar sau alte popoare slavone. Aceasta zi este una dintre cele mai importante pagini din istoria europeana si universala. Pe parcursul secolelor ce s-au perindat, alfabetul chirilic nu doar a supravietuit, dar a devenit un simbol al unitatii spirituale si culturale. Iar sintagma "A cucerit cu spiritul pamanturile pe care le-a luat cu sabia" este, probabil, cea mai elocventa dovada a maretiei si semnificatiei acelei mosteniri, pe care ne-au lasat-o fratii Chiril si Metodiu. Inainte, popor renascut."
Va multumesc.
|