Mesaj de salut al dlui Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, rostit la sedinta Consiliului de coordonare al Asociatiei Internationale Business si Parlament in Moldova, 27 martie 2007
Stimati Domni, Stimate Doamne,
Onorata asistenta,
Fiind primul an de activitate a IABP in Republica Moldova, anul 2006 a fost marcat printr-un succes deosebit in stabilirea unor relatii productive intre conducerea Secretariatului General al IABP si conducerea Parlamentului Republicii Moldova. Aceste relatii s-au materializat in activitati concrete ale deputatilor moldoveni, sustinute multidimensional de catre filiala IABP Moldova.
Activitatile de baza practicate au cuprins diverse forme si anume:
- Grupurile parlamentare de lucru de documentare, organizate la solicitarea presedintilor comisiilor, sau individual de deputati. Aceste sedinte au intrunit practicieni din toate domeniile socio-economice vizate de cadrul legislativ discutat, experti externi, ONG-uri, functionari guvernamentali responsabili pentru proiect, reprezentanti ai misterelor de ramura si membri ai comisiilor parlamentare.
- O alta forma au constituit Stagierile la companii oferite deputatilor pentru a sustine examinarea proiectelor de legi sau pentru a asigura suport in anumite domenii de interes legislativ sau in domeniul politicilor publice.
- De asemenea, in dependenta de manifestarea interesului fiecarui deputat, au fost organizate si alte programe, spre exemplu facilitarea discutiilor privind reglementarea activitatilor extraparlamentare ale deputatilor, discutii cu tinerii lideri politici, conferinte tematice una dintre care a fost dedicata analizarii problemelor managementului integrat al frontierei.
Astfel, dezvoltarea continua a mecanismului national de colaborare intre comunitatea de afaceri si Parlament, in baza celor mai avansate practici internationale in domeniu, cu sustinerea tehnica si logistica a biroului IABP in Republica Moldova, prezinta pentru deputatii Parlamentului Republicii Moldova o oportunitate inedita de aplicare in activitatea cotidiana a cunostintelor in domeniul parlamentarismului international, in special al celui European.
Una dintre prioritatile sustinute univoc de conducerea actuala a Parlamentului este fortificarea continua a practicii dialogului deschis si transparent cu societatea civila si in special cu comunitatea de afaceri. In acest context, IABP este foarte bine pozitionata pentru a acoperi aceasta nisa si sunt ferm convins ca parteneriatul intre Parlamentul Republicii Moldova si biroul IABP din Republica Moldova se va dezvolta gradual, generind rezultate valoroase, atit pentru cresterea profesionala a legislatorilor cit si pentru dezvoltarea culturii politice in relatile dintre Parlament si sfera de afaceri.
La acest capitol se impun noi domenii de activitate comuna printre care ar fi si implementarea cu suportul activ al IABP a unui mecanism eficient de expertizare anti-coruptie a actelor legislative, mai ales in contextul implementarii Ghilotinei II.
De asemenea, folosind capacitatile informationale si instructive ale IABP-Moldova, parlamentarii ar putea beneficia nu numai de programe de studiu specializate in diverse sfere ale activitatii socio-economice dar si de modele viabile de colaborare politica in regim sub-parlamentar cu structuri cu functii similare la nivel de autonomii, ca de exemplu Gagauzia, sau, in perspectiva, unitatea administrativ-teritoriala din stinga Nistrului.
Atragerea practicii IABP in procesul pregatirilor si desfasurarilor audierilor parlamentare ale structurilor guvernamentale, atit din punct de vedere al supravegherii implementarii cadrului legal pe diferite domenii socio-economice, cit si la nivel de abordare a problemelor existente cu stabilirea obiectivelor si metodelor de redresare a situatiei ar permite ridicarea eficacitatii acestor practici la nivelul celor europene.
In acest context vin ca suport, in urma crearii Mecanismului European de Business si Parlament (MEBP) in cadrul Parlamentului European, propunerile membrilor Parlamentului European privind programele ce vizeaza Politica de Vecinatate, incluzand schimbul de informatie intre membrii Parlamentului european si membrii Parlamentelor nationale unde se implementeaza un mecanism national al IABP.
Astfel, in cadrul parteneriatului stabilit cu alte agentii internationale, oficiul national IABP Moldova ar putea propune, ca urmare a finalizarii proiectului PNUD, preconizata pentru finele anului curent, sa preia implementarea in continuare a componentei dezvoltarii resurselor informationale din cadrul legislativului si anume resursele informationale ale bibliotecii parlamentare.
Conform datelor sondajului de opinie, efectuat de catre IABP Moldova in scopul identificarii necesitatilor profesionale ale deputatilor in Parlamentul RM, au fost inaintate solicitari de aprofundare continua a cunostintelor in asa domenii ca politicile bugetare, educationale si de securitate energetica, drepturile omului si sistemul de pensionare, politici fiscale si politici vamale. In afara de domeniile propuse de sondaj, ca extrem de importante pentru activitatea profesionala a deputatilor intervievati au fost mentionate si politicile in domeniul administratiei publice si al securitatii internationale.
Acoperirea informationala a acestor deziderate, va ramine in continuare ca o prioritate in activitatea oficiului national al IABP Moldova, si aici indemn toti cei prezenti, prin intermediul agentiilor pe care le reprezinta sa depuna tot efortul pentru a participa cit mai productiv in realizarea comuna a obiectivelor trasate.
Va multumesc.
|