Alocutiunea E.S. domnului Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, la cea de-a XI-a Reuniune a sefilor de stat si de guvern ai tarilor membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (Bucuresti 28-29 septembrie 2006)
Stimate domnule Presedinte,
Stimate domnule Secretar general,
Doamnelor si domnilor,
Permiteti-mi, inainte de toate, sa exprim gratitudine gazdei Conferintei noastre pentru calduroasa ospitalitate si conditiile de lucru excelente pe care ni le-a creat. Ne bucuram ca aceasta Reuniune, primul Sommet al Organizatiei Internationale a Francofoniei reinnoite, isi tine lucrarile pentru intaia oara in regiunea noastra - in Europa Centrala si de Est. De asemenea, folosesc acest prilej pentru a felicita Romania cu ocazia recentei decizii a Comisiei UE de a o admite in sanul familiei europene, ca membru cu drepturi depline, incepand cu 1 ianuarie 2007.
In ultimii ani, prezenta Francofoniei in lume a devenit mai puternica si mai coerenta. Intr-o lume mai interdependenta, conlucrarea statelor comunitatii francofone intru diminuarea efectelor negative ale globalizarii si cautarea formulei care sa asigure sinergia acestei comunitati, sunt tot mai asteptate. In noile conditii, reforma anuntata a Organizatiei Internationale a Francofoniei asigura transformarea OIF intr-un mecanism vibrant si functional al promovarii valorilor pe care le-am imbratisat cu totii, atunci cind ne-am alaturat miscarii francofone: umanismul, solidaritatea umana, dezvoltarea durabila, democratia si alegerile libere, promovarea pacii, apararea drepturilor omului - valori universale ce se regasesc si in Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului adoptate de ONU.
Republica Moldova a sustinut, alaturi de celelalte state membre, modernizarea institutionala a OIF, consfintita in noua Carta a Francofoniei, care asigura transformarea OIF intr-un pivot al sistemului multilateral francofon, amplificand, totodata, dimensiunea politica a Organizatiei. Astazi, putem spune cu un mare grad de certitudine ca Francofonia capata o pondere crescanda in sistemul de relatii internationale, si suntem deosebit de satisfacuti de rezultatele activitatii OIF, prezentate de catre Secretarul General in raportul sau, atit la capitolele promovarii valorilor si practicilor democratice si apararii drepturilor omului, cit si in ceea ce priveste dezvoltarea si integrarea culturala a statelor membre ale comunitatii francofone.
Tara mea a avut ocazia, in decursul ultimilor ani, sa se convinga de eficienta organizatiei reformate. Intre alte exemple, misiunea OIF de observare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care s-au desfasurat in anul 2005, a jucat, de rind cu alte misiuni internationale, un rol deosebit in asigurarea unui scrutin liber si transparent, iar recomandarile acestei misiuni se inscriu intre cele mai relevante recomandari pe tematica respectiva, de care vom tine cont neaparat pe viitor. Mai mult ca atit, chiar, Parlamentul constituit in urma alegerilor din 2005, pe care am onoarea sa-l reprezint la acest Inalt For, a adoptat o noua paradigma de activitate, acordind atentie deosebita transparentei activitatii sale, dialogului cu societatea civila si eficientizarii procesului legislativ.
Suntem deosebit de recunoscatori statelor membre ale comunitatii francofone care, in contextul promovarii valorilor de capatii ale OIF, sustin Republica Moldova in eforturile de solutionare a diferendului separatist transnistrean, eforturi ce au ca scop restabilirea legalitatii si o dezvoltare democratica a regiunii.
As vrea sa mentionez cu satisfactie aici si programele de dezvoltare a politicilor de tineret, lansate de OIF in Moldova in anul trecut, importanta carora este greu de exagerat.
Doamnelor si domnilor,
Am amintit despre politicile de tineret si in contextul discutiei de astazi, discutie dedicata Tehnologiilor informationale si comunicarii (TIC).
Intr-o lume in proces de globalizare, unde granitele nu mai constituie un impediment pentru marfuri, oameni si idei, tehnologiile informationale si de comunicare capata o valoare deosebita pentru obiectivul stabilit de dezvoltare durabila, care, in acceptia Francofoniei, inglobeaza mediul ambiant, dezvoltarea economica, dimensiunea sociala, diversitatea culturala si lingvistica, pacea, democratia si respectul pentru drepturile omului. TIC sunt importante aici pentru ca ofera posibilitatea de a participa activ la edificarea societatii moderne, dar si pentru ca ajuta omul sa faca fata ritmului ascendent al vietii de astazi, astfel reducind din efectele negative ale proceselor globale.
Acest lucru este cu atit mai important atunci cind ne referim la procesul de invatamint. Constienta de importanta critica a asigurarii unei educatii ce ar corespunde exigentelor societatii contemporane a cunoasterii (societe de savoir), Republica Moldova a lansat in anul 2004 un Program national care vizeaza modernizarea sistemului educational, care isi propune, pe linga alte masuri, asigurarea cu calculatoare si cu acces la reteaua globala a tuturor scolilor din tara. Avem convingerea ca acest fapt va contribui considerabil la pregatirea tinerei generatii de a face fata rigorilor zilei de astazi, la educarea unor cetateni responsabili, buni specialisti, si persoane integre.
Am ferma convingere ca tehnologiile informationale raman cheia de bolta a procesului de educatie a tinerilor generatii din spatiul nostru francofon. Din acest considerent, este imperios ca statele membre ale Francofoniei sa uneasca eforturile pentru a reduce fractura numerica (fracture numerique) intre tarile noastre si a ne indrepta, prin actiuni si masuri concrete, spre societatea cunoasterii.
Onorata asistenta,
Folosirea tehnologiilor informationale in educatie implica formarea adecvata a formatorilor. In aceasta ordine de idei, sustinem initiativa Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, privind crearea unei Universitati Francofone a Europei, care ar fi un centru de concentrare pentru toate programele de studii doctorale in limba franceza, organizate de institutiile de invatamant superior, precum si de protejare si promovare a limbii franceze in cadrul intregii Europe - un portdrapel al Francofoniei in lume.
As dori inca o data sa aduc sincere multumiri Presedintelui si Guvernului Romaniei pentru excelenta organizare a Summit-ului Francofoniei si sa-mi exprim speranta ca tarile membre ale OIF vor sustine candidatura Republicii Moldova in calitate de tara gazda a celei de-a XIV-a Reuniuni la nivel inalt a Francofoniei, in anul 2012.
Va multumesc pentru atentie.
|