version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
ðóññêàÿ âåðñèÿ



Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar













6 iulie 2010

Comunicat de presă

 

Chişinău, 6 iulie 2010 – O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova  participă, în perioada 6-10 iulie 2010, la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se desfăşoară la Oslo, Regatul Norvegiei.

 

Timp de cinci zile, Parlamentul Norvegiei (Stortinget) va fi gazda sesiunii a XIX-a a AP OSCE, care are ca tematică "Statul de drept: Combaterea criminalităţii transnaţionale şi corupţiei", subiect ce va fi dezbătut atât în cadrul lucrărilor sesiunii plenare, cât şi în cadrul comisiilor de specialitate. Potrivit agendei de lucru, urmează a fi discutate mai multe rezoluţii la acest capitol, precum şi o serie de subiecte de actualitate, cum ar fi schimbările climatice, procesul de pace în Orientul Mijlociu, securitatea nucleară, criminalitatea cibernetică şi situaţia în Kârgâzstan. În cadrul sesiunii AP OSCE va fi discutată şi rezoluţia privind Republica Moldova.

 

Un subiect important pe ordinea de zi a reuniunii este o sesiune specială în care Preşedintele în exerciţiu al OSCE Kanat Saudabayev, ministru al afacerilor externe al Republicii Kazahstan, se va adresa parlamentarilor şi va răspunde la întrebările acestora, potrivit regulamentului existent. În faţa participanţilor la sesiune vor ţine discursuri Joao Soares, Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Dag Terje Andersen, Preşedintele Parlamentului Norvegiei, Jonas Gahr Store, ministrul afacerilor externe al Norvegiei şi Marc Perrin de Brichambaut, Secretarul General al OSCE. La finalul sesiunii va fi adoptată Declaraţia de la Oslo.

 

Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare OSCE se va încheia cu procedura de alegere de către plenul Adunării a preşedintelui AP OSCE pentru următorul mandat.

 

La sesiunea anuală a OSCE sunt aşteptaţi să participe peste 300 de deputaţi din forurile legislative ale celor 56 de state membre ale OSCE.

 


 

Mihai Ghimpu: ”Numai prin conciliere putem tămădui rana provocată de cei care au instaurat prin violenţă puterea sovietică”

 

Chişinău, 6 iulie - O societate care nu-şi cunoaşte trecutul, nu-şi respectă părinţii sau ascunde adevărul nu are viitor. Declaraţia a fost făcută de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul mitingului de comemorare a victimelor represiunilor staliniste, organizat astăzi în scuarul Gării, unde va fi ridicat un monument în memoria lor.

 

În context, şeful statului a menţionat că pentru adevărul istoric trebuie să luptăm, căci, oricît de paradoxal ar fi, doar adevărul ne poate uni pe toţi, iar viaţa noastră, a tuturor, numai prin adevăr se va îmbunătăţi

 

Referindu-se la deportările şi represiunile care au avut loc acum 61 de ani, Mihai Ghimpu a menţionat că în cadrul acestora au fost nimiciţi sau duşi în Siberia capitalul intelectual şi spiritual al acestui teritoriu, precum şi oameni simpli care erau absolut nevinovaţi. În acest context, şeful statului a citat date concrete despre dosarele fabricate împotriva cetăţenilor de diferite naţionalităţi care locuiau pe teritoriul Republicii Moldova şi care au fost executaţi sau condamnaţi.

 

Mihai Ghimpu a îndemnat societatea moldovenească la conciliere, deoarece numai în cazul unor eforturi enorme din partea tuturor cetăţenilor, a forţelor politice putem tămădui rana provocată de acţiunile criminale ale acelor care instaurau prin violenţă puterea sovietică.

 

În cadrul acţiunilor organizate la piatra de temelie a Monumentului consacrat victimelor represiunilor staliniste, amplasată în scuarul Gării, a fost prezentată macheta viitorului monument, care urmează a fi dezvelit peste un an în acest loc.

 

Tot astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Preşedintele Mihai Ghimpu a demonstrat reprezentanţilor mass-media un teren unde, în anii 1944-1953, în sediile existente pe atunci, au fost executate peste 300 de persoane. Actualmente, în baza unei Hotărîri a Guvernului din 15 septembrie 2008, prin care a fost schimbată destinaţia terenului, aici se desfăşoară lucrări de construcţie a unui complex de blocuri de locuinţe.

 

În acest context, şeful statului a menţionat că va sesiza Procuratura Generală, care urmează să stabilească legalitatea schimbării statutului acestui teren, precum şi a deciziilor ulterioare privind utilizarea lui.


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova