version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
русская версия



Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar













9 iunie 2010

 

Preşedintele Mihai Ghimpu va participa

la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament

 

Chişinău, 9 iunie 2010 – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu va participa la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament, care se va desfăşura în perioada 10-12 iunie 2010, în Limassol, Republica Cipru.

 

La conferinţă sunt aşteptaţi circa 350 de participanţi din 47 de state, inclusiv preşedinţi de parlament din statele membre ale Consiliului Europei, precum şi din cele cu statut de observator a APCE. Principalele subiecte care urmează a fi discutate în cadrul conferinţei vizează drepturile şi responsabilităţile opoziţiei în cadrul parlamentului, precum şi rolul instituţiilor parlamentare în respectarea drepturilor fundamentale ale omului la nivel internaţional şi implementarea principiului non-discriminării.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu va rosti un discurs în cadrul Conferinţei Europene a Preşedinţilor de Parlament, iar în final participanţii vor susţine o conferinţă de presă.

 

Potrivit agendei de lucru, Preşedintele Mihai Ghimpu va avea întrevederi bilaterale cu mai mulţi oficiali prezenţi la eveniment: Mevlüt Çavusoglu, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Marios Garoyian, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Republicii Cipru, Bogdan Borusewicz, Preşedintele Senatului Republicii Polonia.

 

La întoarcerea din Cipru, Preşedintele Mihai Ghimpu se va întâlni în Atena şi cu comunitatea cetăţenilor moldoveni din Grecia.

 

Prima Conferinţă Europeană a Preşedinţilor de Parlament a avut loc în 1975, iar potrivit regulamentului, conferinţa are loc o dată la doi ani.

 

 

 


 

Iurie Stratulat a fost numit în funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova

 

Chişinău, 9 iunie – Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretul privind numirea lui Iurie Stratulat în funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele complexului agroindustrial şi ale administraţiei publice.

 


 

Un grup de persoane din domeniul culturii fizice şi sportului au fost decorate cu distincţii de stat

 

9 iunie 2010. Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat un decret privind conferirea distincţiilor de stat unui grup de persoane, care activează în domeniul culturii fizice şi sportului.

 

Prin decret prezidenţial, pentru merite în dezvoltarea culturii fizice şi sportului, contribuţie la pregătirea unor sportivi de performanţă şi realizări deosebite în cadrul unor competiţii internaţionale, ordinul "Gloria Muncii" a fost conferit lui Constantin Cobîlean, director al Şcolii Sportive Specializate din oraşul Călăraşi, Valeriu Grosul, director al Şcolii Sportive specializate din oraşul Dubăsari, şi lui Vitalie Radcicov, veteran al sportului.

 


 

Mihai Ghimpu: "Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova cînd ambasadorii au fost selectaţi după criterii profesioniste"

 

9 iunie 2010. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, cînd în funcţiile de ambasadori au fost selectaţi specialişti după criterii profesioniste, şi nu unele politice. Şi aceasta este un succes pentru statul nostru în realizarea obiectivelor strategice pe plan internaţional.

 

Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu în cadrul întrevederi cu viitorii şefi ai misiunilor diplomatice.

 

În opinia lui Mihai Ghimpu, în perioada cînd unul din obiectivele principale ale guvernării este integrarea europeană, conducerea Republicii Moldova mizează foarte mult pe corpul de ambasadori, care va fi numit în misiunile diplomatice. "Corpul diplomatic actual constituie o forţă foarte puternică a statului, care trebuie folosită la maxim pentru atingerea obiectivelor de modernizare a ţării, propuse în programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană", a accentuat şeful statului.

 

Referindu-se la priorităţile în activitatea viitorilor ambasadori, Mihai Ghimpu a menţionat promovarea imaginii Republicii Moldova, protejarea intereselor statului şi cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, dezvoltarea relaţiilor economice, culturale, etc. "Colaborarea cu diaspora să fie una permanentă şi eficientă, deoarece cetăţeanul Republicii Moldova trebuie permanent să simtă atenţia şi protecţia statului său", a specificat Preşedintele Mihai Ghimpu.

 

În cadrul discuţiilor a fost abordat şi aspectul economic al activităţii şefilor misiunilor diplomatice, fiind menţionat că atragerea investiţiilor în Republica Moldova trebuie să fie permanent în vizorul ambasadorilor. "Lichidarea sărăciei este un alt obiectiv primordial al Alianţei. Dar pentru aceasta trebuie relansată economia naţională, care necesită investiţii. Şi dumneavoastră sînteţi cei, care puteţi contribui substanţial la aducerea acestora în republică", a menţionat Mihai Ghimpu.

 

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova