version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
ðóññêàÿ âåðñèÿ



Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar













11 mai 2010

Chişinău, 11 mai 2010. „Şedinţa de astăzi a Comisiei parlamentare speciale privind modificarea art. 78 din Constituţie denotă un început de dialog constructiv în vederea depăşirii crizei constituţionale actuale” - a estimat după şedinţă preşedintele Comisiei parlamentare respective Ion Pleşca, preşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

 

În cadrul şedinţei de marţi a Comisiei parlamentare, reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi Fracţiunii PCRM au expus argumente ce vizează proiectele proprii de modificări ale Constituţiei, ambele fiind aprobate de Curtea Constituţională: proiectul PCRM prevede alegerea şefului statului în trei tururi de către Parlament, iar cel al AIE – în mod direct de către alegători.

 

Membrii comisiei au convenit ca la şedinţele următoare să fie luate în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, iar negocierile se vor axa doar pe cel mai viabil proiect.

 


 

Chişinău, 11 mai 2010. – Evoluţia democratică a Republicii Moldova va avea loc în condiţiile unei stabilităţi politice şi a transparenţei în actul de guvernare. Conducerea îşi doreşte schimbarea calitativă a vieţii cetăţenilor noştri pentru că avem nevoie de o societate sănătoasă, în care nu doar o parte din cetăţeni să trăiască bine, ci toţi. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, la întâlnirea pe care a avut-o ieri cu locuitorii raionului Orhei.

Aflat într-o vizită de lucru în raionul Orhei, Preşedintele Mihai Ghimpu s-a familiarizat cu situaţia social-economică din teritoriu, a luat cunoştinţă de proiectele aflate în fază de pregătire, dar şi de cele în curs de desfăşurare în vederea modernizării localităţilor din raionul Orhei, de gazificare, de dezvoltare a unei infrastructuri moderne. Preşedintele a răspuns la nenumărate întrebări venite din partea celor prezenţi în sală, cele mai multe dintre ele vizând problemele sociale, de infrastructură şi agrare. Totodată, Preşedintele a solicitat o serie de explicaţii conducerii raionului, prezentă la întâlnire, în legătură cu unele aspecte ale problemelor puse în discuţie de cetăţeni.

 

Mihai Ghimpu a menţionat că în realizarea parcursului de integrare europeană a statului nostru şi de modernizare a societăţii, Republica Moldova are o deschidere fără precedent din partea Europei. Partenerii noştri externi aşteaptă ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor, oferindu-ne tot sprijinul şi susţinerea de care avem nevoie, a mai specificat Preşedintele.

 

Referindu-se la implementarea programelor de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a subliniat că desfăşurând reforme „putem schimba o casă veche pe una nouă. Dacă reformele erau realizate acum 20 de ani, cetăţenii noştri lucrau la firme germane, italiene, franceze etc., dar la noi acasă. De fapt, reformele pe care trebuia să le facem în 1994 le realizăm în 2010. 20 de ani din momentul proclamării independenţei am stat cu capul plecat şi ce am câştigat? Sărăcie şi oameni plecaţi peste hotare”. În acelaşi context, Preşedintele a subliniat că relansarea economică, dar şi atragerea investiţiilor străine în economia Republicii Moldova sunt obiective care trebuie realizate în foarte scurt timp pentru a asigura cetăţenilor o viaţă decentă.

 

Totodată, Preşedintele a menţionat că pentru moment este prioritară depăşirea crizei constituţionale, care se poate transforma în criză politică în Republica Moldova. În acest sens, Preşedintele Mihai Ghimpu a solicitat părerea locuitorilor raionului Orhei referitor la mecanismul de alegere a preşedintelui pentru depăşirea crizei constituţionale, respectiv desfăşurarea unui referendum consultativ sau dizolvarea Parlamentului şi desfăşurarea alegerilor anticipate.

 


Mihai Ghimpu:”Fără respectarea legii, nu vom putea realiza programele iniţiate de AIE”

 

Chişinău, 11 mai – Fără respectarea legii, nu vom putea realiza programele iniţiate de Alianţa pentru Integrarea Europeană, care au drept scop modernizarea Republicii Moldova, crearea unui stat de drept, în care sînt respectate toate drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii.

 

În acest context, şeful statului i-a îndemnat pe membrii Consiliului să se implice mai activ în procesele de reformare a sistemului judiciar, menţionînd că nu vom avea succes în direcţia respectivă, dacă oamenii nu vor vedea o nouă abordare a lucrurilor din partea judecătorilor şi nu vor simţi că pot obţine dreptatea în ţară. "Fără supremaţia legii, nu se va produce nici o reformă şi aici un rol foarte mare îi revine justiţiei", a accentuat Preşedintele ţării.

 

Mihai Ghimpu a menţionat că va susţine toate propunerile înaintate de Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv privind participarea acestuia la procesul de expertizare a noilor proiecte de legi, elaborarea şi implementarea unui sistem mai simplu de numire şi eliberare din funcţie a judecătorilor, eficientizarea activităţii poliţiei judecătoreşti etc. "Sînt de acord că este necesară crearea unui Consiliu Legislativ, care va elabora, examina şi propune modificări la diferite acte legislative, dar acesta va purta şi răspunderea pentru calitatea legilor. Mai mult, în viitor, nici un proiect de lege nu va fi examinat de Parlament dacă nu va fi avizat de Consiliul Superior al Magistraturii", a spus şeful statului.

 

În cadrul discuţiilor, membrii Consiliului s-au pronunţat şi asupra unor probleme cu care se confruntă judecătorii în activitatea cotidiană, inclusiv de ordin social şi economic, care, în opinia lor, influenţează negativ executarea obligaţiilor funcţionale. Preşedintele ţării a menţionat că este la curent cu problemele existente şi a dat asigurări că acestea vor fi soluţionate, deoarece instanţele de judecată joacă un rol foarte important în sistemul judiciar, fiind pilonul acestuia.

 


 

Chişinău, 11 mai 2010. – Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu un grup de reprezentanţi ai Asociaţiei Realitate şi Relaţii Internaţionale (ARRI) din Franţa în frunte cu preşedintele acesteia Jean Michel Fauve şi şeful delegaţiei ARRI în Republica Moldova Ambasadorul Bernard Dorin.

 

Oaspeţii francezi au sosit în Moldova pentru a se documenta asupra situaţiei social-politice din republica noastră, relaţiilor externe şi pentru promovarea imaginii Republicii Moldova în Franţa.

 

Preşedintele Mihai Ghimpu s-a referit la eforturile depuse de conducerea Republicii Moldova în vederea soluţionării problemelor economice şi sociale cu care se confruntă actualmente societatea noastră. Pentru aceasta, potrivit Preşedintelui, este necesară o stabilitate politică. În context Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că se va reuşi depăşirea crizei constituţionale. Astăzi a avut loc prima şedinţă a Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea articolului 78 din Constituţie.

 

Reiterând integrarea europeană drept prioritate a politicii interne şi externe a Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul ARRI în vederea includerii republicii noastre în concluziile Consiliului de Asociere din 15 iunie 2010 a deciziilor de iniţiere a negocierilor privind crearea zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător, lansării dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Totodată Preşedintele a solicitat părţii franceze acordarea unui număr mai mare de burse pentru tinerii din Republica Moldova, care doresc să urmeze studiile în Franţa.

 

În cadrul dialogului au fost abordate, de asemenea, aspecte ce ţin de dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-franceze, accentul fiind pus pe cooperarea economică şi atragerea investiţiilor franceze în republica noastră.

 

Asociaţia Realitate şi Relaţii Internaţionale este o organizaţie non-guvernamentală, care întruneşte cca 800 de personalităţi notorii din rândul foştilor şi actualilor demnitari de stat din Franţa, inclusiv din serviciul diplomatic francez, oameni de afaceri, care împărtăşesc aceleaşi convingeri în ceea ce priveşte promovarea, în societatea franceză, a unei cunoaşteri mai bune a realităţii internaţionale.

 

În particular ARRI acordă atenţie subiectului european, pentru a ajuta societatea să  înţeleagă mai bine care sunt mizele şi consecinţele mondializării.

 


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova