version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
ðóññêàÿ âåðñèÿ



Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Relatiile externe
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar
Studii si analize













25 decembrie 2008

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut astăzi o întrevedere cu Philip REMLER, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate stadiul actual al reglementării transnistrene, precum şi subiecte ce ţin de viitoarele alegeri parlamentare şi activitatea Misiunii OSCE în ţara noastră.

Marian LUPU a accentuat în debutul întrevederii că pe parcursul anului curent Republica Moldova a desfăşurat o activitate intensă pentru a asigura susţinerea din partea comunităţii internaţionale în vederea abordării „în pachet” a soluţionării problemei transnistrene.

În context interlocutorii au salutat întîlnirea de ieri a Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir VORONIN, cu liderul administraţiei transnistrene, Igor SMIRNOV, în cadrul căreia şeful statului i-a înmînat liderului de la Tiraspol pachetul de propuneri privind soluţionarea definitivă a diferendului transnistrean – proiectul de lege cu privire la statutul Transnistriei şi declaraţia privind garanţiile şi principiile de reglementare a conflictului transnistrean, documente, care au fost în prealabil discutate cu toţi mediatorii în procesul de reglementare transnistreană.

Marian LUPU a relevant importanţa derulării negocierilor în formatul “5+2“, care rămâne a fi unul optimal şi asigură transparenţa şi credibilitatea necesare procesului atît în perioada de reglementare, precum şi la etapa post-conflictuală.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 2009 din ţara noastră, Preşedintele Parlamentului a reiterat ataşamentul autorităţilor moldovene pentru implementarea valorilor de bază ale OSCE şi desfăşurarea scrutinului electoral în condiţii democratice, în conformitate cu standardele internaţionale. Pe acest motiv pledăm pentru participarea în campania electorală a unui număr cît mai mare de observatori internaţionali şi, în primul rind, din partea OSCE, a spus Marian LUPU.

În altă ordine de idei, interlocutorii au discutat bunele relaţii de cooperare cu Misiunea OSCE pe dimensiunea parlamentară, convenind asupra oportunităţii intensificării acestui dialog care contribuie la promovarea procesului de implementare a reformelor democratice în Republica Moldova.

 

25 decembrie 2005

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova