version francaise
Parlamentul Republicii Moldova
english version
русская версия



Initiative, propuneri
Ordinea de zi a sedintelor plenare
Stenogramele sedintelor plenare
Comunicate de presa
Control parlamentar
Relatiile externe
Cooperarea cu societatea civila
Buletin Parlamentar
Studii si analize













29 ianuarie 2008

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a efectuat la 28 ianuarie curent o vizita oficiala in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Marian LUPU a condus o delegatie parlamentara compusa din reprezentantii tuturor fractiunilor parlamentare si deputati neafiliati.

Autonomia Gagauza solicita optimizarea conditiilor de studiere si aplicare a limbii de stat de catre locuitorii Gagauziei.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a efectuat la 28 ianuarie curent o vizita oficiala in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Marian LUPU a condus o delegatie parlamentara compusa din reprezentantii tuturor fractiunilor parlamentare si deputati neafiliati.


In imagine - Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, si Michael MARTIN, Spicherul Camerei Comunelor din Parlamentul Marii Britanii.

Potrivit programului, parlamentarii moldoveni au avut intrevederi cu Spicherul Camerei Comunelor, Michael MARTIN, presedintele Grupului de prietenie moldo-britanic Lordul DUBS, presedintele Comitetului pentru analiza politicilor europene Michael CONNATRY, presedintele Comitetului pentru UE Lordul GRENFFELL, presedintele Comitetului pentru afaceri externe Mike GAPES. De asemenea, delegatia din Moldova s-a intalnit cu responsabilul pentru Moldova din cadrul Departamentului britanic pentru Dezvoltare Regionala (DFID) Jim MAUND, Presedintele Consiliului de Directori ai Asociatiei de Afaceri Moldo-britanice Norman FRASER, Director al Departamentului pentru studii strategice in cadrul Institutului Regal pentru Studii Strategice de Aparare al Regatului Unit, Jonathan EYAL, Directorul politic din cadrul Ministerului britanic de externe Anthony SMITH.

Discutiile in cadrul intrevederilor s-au axat pe subiecte de interes major, precum situatia politica si socio-economica in Republica Moldova, relatiile bilaterale moldo-britanice, etc. Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a apreciat inalt suportul colegilor britanici, acordat prin intermediul DFID, precum si constituirea Asociatiei de Afaceri Moldo-britanice. Aceasta organizatie va activa sub auspiciile legislativelor din ambele tari si va contribui la promovarea investitiilor britanice in sectoarele de importanta majora pentru Republica Moldova.

Un alt subiect al intrevederilor l-a constituit abordarea relatiilor Republicii Moldova cu Ucraina, Federatia Rusa si Romania, precum si perspectiva solutionarii diferendului transnistrean. In context, interlocutorii au discutat posibile evolutii in conditiile eventualei recunoasteri de catre statele membre UE a independentei regiunii Kosovo. Totodata, colegii britanici si-au reiterat sustinerea pozitiei Spicherului moldovean privind derularea negocierilor in problema transnistreana in formatul "5+2", precum si a respectarii integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Referindu-se la relatiile moldo-comunitare si aspiratiile europene ale Republicii Moldova, oficialii britanici s-au pronuntat in favoarea dezvoltarii politicii "usilor deschise" pentru Moldova, mentionand progresele obtinute, precum si necesitatea continuarii cu perseverenta a reformelor in tara.

Seful Legislativului moldovean a apreciat inalt pozitia constructiva a oficialilor europeni in raport cu aspiratiile europene ale tarii noastre si a solicitat sprijinul partii britanice pentru demararea procesului de consultari in identificarea prevederilor cheie ale unui nou tratat de baza moldo-comunitar. Spicherul s-a pronuntat pentru promovarea acestei solicitari de catre autoritatile britanice in cadrul dialogului cu alte state membre si cu institutiile comunitare. In acest sens, Marian LUPU a relevat importanta acordarii mandatului UE pentru negocierea aranjamentelor procedurale. De asemenea, spicherul a adresat autoritatilor britanice o solicitare de sustinere a promovarii imaginii Republicii Moldova pe agenda politica europeana, subiect care constituie una din prioritatile tarii.

Oficialii britanici au mentionat importanta dimensiunii parlamentare in cadrul dialogului bilateral si multilateral, pledand pentru dezvoltarea si consolidarea parteneriatului dintre legislativele celor doua tari.

Multumind pentru aprecieri si sustinere activa, Presedintele Parlamentului Marian LUPU a optat pentru mentinerea dinamismului in relatiile moldo-britanice si a invitat colegii britanici sa viziteze Moldova pe parcursul anului 2008.

Autonomia Gagauza solicita optimizarea conditiilor de studiere si aplicare a limbii de stat de catre locuitorii Gagauziei.

O adresare la acest subiect a fost adoptata prin Hotararea nr. 304-XXXIII/III din 18 decembrie 2007 de catre Adunarea Populara a UTA Gagauz - Yeri si prezentata Presedintelui Parlamentului Marian LUPU.

"Republica Moldova este un stat polietnic, in care, alaturi de moldoveni, locuiesc ucraineni, rusi, gagauzi, bulgari, evrei, romi, etc. Moldova este patria tuturor cetatenilor alolingvi ai tarii, prin urmare una dintre prioritati trebuie sa fie studierea limbii de stat de catre toti acesti cetateni" - se mentioneaza in adresare.

In documentul citat se mai mentioneaza nivelul insuficient de predare a limbii de stat, precum si ca in institutiile invatamant se aplica metodologia de predare a limbii moldovenesti ca limba materna, fapt ce genereaza probleme de insusire in situatia in care fiecare grup etnic isi are propria limba materna. Ca urmare, in special tinerii nu pot dispune de posibilitatea de a se integra plenar in viata politica si socio-economica a Republicii Moldova.

In opinia Presedintelui Parlamentului Marian LUPU, desi discutat pe parcursul intregii perioade de independenta a tarii, subiectul studierii si aplicarii limbii de stat de catre reprezentantii grupurilor etnice, cetateni ai Republicii Moldova, ramane si azi a fi o problema, pentru solutionarea careia nu au fost intreprinse suficiente actiuni practice, reale. Datele recensamantului, la care se face referinta in adresarea Adunarii Populare a UTA Gagauzia, atesta ca mai putin de 30% din cetatenii alolingvi poseda limba de stat, dintre care 12% sunt gagauzi, in mare parte de varsta inaintata.

Ca raspuns, seful Legislativului a salutat adresarea deputatilor gagauzi, care, in opinia sa, nu doar merita ci si trebuie sustinuta. Spicherul considera ca acest subiect trebuie sa constituie una dintre prioritatile statului si necesita o studiere complexa si minutioasa. In acest context, la una din primele sedinte ale sesiunii, care incepe la 7 februarie, la propunerea Presedintelui Parlamentului, corpul legiuitor va examina si adopta o hotarare privind instituirea Comisiei parlamentare speciale, sarcina careia va fi studierea problemei si organizarea elaborarii unui Program national pentru studierea limbii de stat de catre cetatenii alolingvi ai Republicii Moldova.

29.01.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Pagina de Titlu Scrieti-ne

Copyright © 2001-2009 Parlamentul Republicii Moldova