version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










27 января 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Daniele MANCINI, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Italiei in Republica Moldova, cu sediul la Bucuresti.

Vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie ROSCA, s-a intalnit cu ambasadorul Linas LINKEVICIUS, reprezentant permanent al Republicii Lituania la NATO, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Daniele MANCINI, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Italiei in Republica Moldova, cu sediul la Bucuresti.

Marian LUPU a apreciat inalt relatiile politice dintre Republica Moldova si Italia, mentionand caracterul si dinamica ascendenta a acestora. Spicherul a subliniat faptul ca Italia reprezinta unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai tarii noastre. In context, Marian LUPU s-a pronuntat pentru extinderea si aprofundarea relatiilor economice bilaterale, mentionand posibilitatea atragerii in Republica Moldova a investitiilor cu capital italian.

In alta ordine de idei, Presedintele Parlamentului a solicitat sustinerea Italiei in cadrul Uniunii Europene in privinta identificarii unor noi modalitati de reglementare a cadrului juridic dintre Republica Moldova si UE, elaborarii unor noi mecanisme de cooperare in cadrul asistentei tehnice a UE si acordarii tarii noastre a Preferintelor Comerciale Autonome.

La randul sau, Daniele MANCINI a exprimat dorinta si disponibilitatea Italiei de a sustine Republica Moldova in cadrul organismelor internationale, inclusiv in cadrul Uniunii Europene.

Ambasadorul Italiei a mentionat faptul ca Republica Moldova prezinta interes pentru oamenii de afaceri italieni, un bun exemplu in acest sens fiind patrunderea in viitorul apropiat a unei importante banci italiene pe piata bancara din Republica Moldova.

Oficialul a mai precizat ca Italia este interesata in dezvoltarea si consolidarea dialogului politic bilateral cu Republica Moldova si aprofundarea relatiilor economice dintre ambele state. In context, ambasadorul a comunicat ca reprezentantii ambasadei italiene vor organiza regulat vizite in Republica Moldova in vederea identificarii mecanismelor de impulsionare a cooperarii economice, inclusiv in vederea atragerii in Moldova a investitiilor cu capital italian.

Vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie ROSCA, s-a intalnit cu ambasadorul Linas LINKEVICIUS, reprezentant permanent al Republicii Lituania la NATO, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Iurie Rosca a informat ambasadorul Republicii Lituania la NATO despre activitatea Parlamentului Republicii Moldova in directia ajustarii legislatiei nationale din domeniul militar, al apararii si securitatii la aquis-ul comunitar. Vicespicherul a subliniat faptul ca Parlamentul deja a realizat un sir de modificari importante la legislatia ce vizeaza functionarea Serviciului de Securitate, iar in sesiunea de primavara vor fi initiate noi modificari la legislatia cu privire la Procuratura Generala, etc. In context, vicepresedintele Parlamentului a exprimat interesul Parlamentului in preluarea experientei Lituaniei si a statelor baltice de reformare a structurilor militare.

De asemenea, Iurie Rosca s-a pronuntat pentru mentinerea unui dialog permanent cu NATO, exprimandu-si speranta ca fractiunile parlamentare vor ajunge la consens in privinta necesitatii consolidarii relatiilor bilaterale cu NATO si activizarii dialogului politic cu aceasta institutie.

In context, vicepresedintele Parlamentului a solicitat sustinere politica in privinta retragerii trupelor si armamentului rusesc din raioanele de est ale tarii, precizand ca Republica Moldova mizeaza, in primul rand, pe sprijinul statelor care s-au confruntat in trecut cu prezenta militara ruseasca pe teritoriul sau.

La randul sau, Linas LINKEVICIUS a salutat elaborarea de catre Republica Moldova a unui Plan Individual de Actiuni de Parteneriat cu NATO (IPAP) si a subliniat necesitatea elaborarii unui Plan National de Implementare a IPAP si stabilirea unui calendar cu termene concrete de realizare a acestuia.

Ambasadorul a accentuat, de asemenea, ca IPAP ofera tarii noastre multiple posibilitati de participare in programele NATO, care nu se limiteaza la colaborarea militara, ci includ un spectru larg de domenii de activitate, inclusiv cooperarea economica. Potrivit ambasadorului lituanian, Republica Moldova ar putea coopera in cadrul IPAP atat in formatul 26+1, precum si la nivel bilateral cu statele membre ale Aliantei Nord Atlantice.

In acelasi timp, oficialul lituanian a exprimat dorinta Lituaniei de a impartasi Republicii Moldova experienta de dialog cu NATO si cea de ajustare a legislatiei si institutiilor nationale la normele comunitare, sugerand, totodata, posibilitatea organizarii schimbului de experti in domeniile ce vizeaza elaborarea conceptiei de securitate a tarii, exercitarea controlului parlamentar, informarea publicului.

27.01.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова