version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










26 апреля 2005

Intrevederi in Parlament cu ambasadorul Slovaciei

Intrevedere Marian Lupu – Volker Ruehe

Intrevedere Marian Lupu – Marianne Mikko

Intrevederi in Parlament cu ambasadorul Slovaciei

Este pentru prima oara cind, in Parlament, s-a produs o consolidare a tuturor fortelor politice prin adoptarea unanima a Declaratiei cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, a afirmat vicepresedintele Legislativului dna Maria Postoico la intrevederea de astazi cu Jan Soth, ambasador al Republicii Slovace in Republica Moldova cu sediul la Bucuresti. Declaratia este un punct de reper pentru dezvoltarea in continuare a democratiei in Republica Moldova si cresterea credibilitatii ei in exterior. In urmatorii trei ani urmeaza sa ne concentram eforturile asupra realizarii Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana. Pina la finele sesiunii curente, a precizat dna Maria Postoico, expertilor Consiliului Europei va fi prezentat un set e proiecte de legi in diverse domenii menite sa ajusteze legislatia nationala la cea comunitara. In Parlament a fost create deja mai multe grupuri ad-hoc, care vor pregati proiectele respective. In aceasta ordine de idei pentru noi prezinta un mare interes experienta Slovaciei, a spus Maria Postoico.

***

Vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca a solicitat, in cadrul intrevederii cu ambasadorul Slovaciei in Republica Moldova Jan Soth un set de acte legislative pentru a fi studiate de expertii moldoveni in procesul de racordare a legislatiei la standardele europene.

Cu referire la diferendul transnistrean Iurie Rosca a accentuat, ca principala conditie pentru solutionarea acestuia este retragerea trupelor si munitiilor militare rusesti din zona.

Dorim, de asemenea, ca partea ucraineana sa creeze conditii pentru instituirea unui regim vamal mixt si eficient pe perimetrul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean, a spus vicepresedintele Parlamentului.

***

In aceeasi zi ambasadorul Slovaciei in Republica Moldova a avut o intrevedere cu Serafim Urechean, presedintele fractiunii parlamentare «"Alianta "Moldova Noastra"».

***

Diplomatul slovac a apreciat evolutiile pozitive din politica interna a Republicii Moldova, avind in vedere unitatea de pozitii a formatiunilor politice din Parlament privind integrarea europeana a tarii. Jan Soth a exprimat intreaga disponibilitate a Slovaciei de a sprijini eforturile statului nostru pentru apropierea de UE.

In cadrul intilnirilor au fost abordate si alte aspecte privind dezvoltarea relatiilor bilaterale moldo-slovace.

Intrevedere Marian Lupu – Volker Ruehe

Dezvoltarea relatiilor cu Republica Federala Germania constituie o prioritate pentru Republica Mldova in contextul integrarii europene a statului nostru, a declarat Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu in cadrul intrevederii, in seara zilei de 26 aprilie. cu Volker Ruehe, presedinte al Comisiei pentru probleme externe a Bundestagului RFG. Sintem profund interesati in intensificarea cooperarii economice dintre cele doua tari, in atragerea capitalului german in Moldova si crearea de intreprinderi mixte.

Avind in vedere ponderea Germaniei in cadrul Uniunii Europene, cooperarea economica bilaterala ar influenta benefic si procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

In Parlament exista un consens larg privind realizarea unei politici interne si externe orientate spre integrarea europeana, a mentionat Presedintele Legislativului. Aprobarea unanima a Declaratiei cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, Votarea de catre majoritatea fractiunilor parlamentare a Presedintelui republicii denota faptul ca opozitia simte necesitatea asigurarii unei stabilitati in societate.

Volker Ruehe a estimat, la rindul sau, ca extinderea Uniunii Europene este importanta si pentru Republica Moldova pe motiv ca populatia de aici va putea compara nivelul de trai cu statele membre ale UE, iar pentru conducerea republicii acest fapt va constitui o provocare in sensul pozitiv al cuvintului. Extinderea UE, potrivit deputatului german, ar contribui, de asemenea, si la solutionarea problemei transnistrene.

Intrevedere Marian Lupu – Marianne Mikko

In seara zilei de 26 aprilie Presedintele Parlamentului a primit-o pe Marianne Mikko, Copresedinte al Comitetului de cooperare parlamentara Republica Moldova – Uniunea Europeana, sef al Depegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Sintem constienti de faptul ca ne aflam la o etapa calitativ noua in relatia Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, a afirmat in cadrul intrevederii Presedintele Parlamentului. Si nu doar pe dimensiunea parlamentara si cea diplomatica. Noi nu suntem tentati sa obosim UE cu declaratii ca dorim sa ne integram in Europa. Primul document adoptat de actualul Parlament – Declaratia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, este doar inceputul unei ample activitati in interiorul tarii pe o arie extinsa – de la formarea unui stat democratic pina la politici economice, sociale etc. Deputatii au perceperea concreta a faptului ca integrarea europeana are dimensiuni in interior prin ajustarea legislatiei la standardele comunitare, a estimat dl Marian Lupu. Grupurile ad-hoc, instituite recent in cadrul Parlamentului, urmeaza sa elaboreze propuneri in acest sens pe domeniile ce tin de audiovizual si presa scrisa, justitie, sistemul electoral, administratia publica si altele, asfel incit, pina la finele sesiunii curente proiectele respective sa fie expediate pentru expertiza la Consiliul Europei.

Parlamentul nu poate si nu va ramine aparte de implementarea Planului de Actiuni RM-UE, pe care Guvernul l-a luat ca baza in Programul sau de guvernare, a mai adaugat speakerul Legislativului. Comisiile parlamentare de specialitate se vor incadra activ in acest proces prin monitorizarea executarii compartimentelor Planului.

Dna Marianne Mikko a sustinut propunerea Presedintelui Parlamentului de a stabili un regim mai frecvent pentru reuniunile din cadrul Comitetului de coperare RM-UE si un format mai flexibil al acestor intilniri. Pina acum оntоlnirile respective aveau loc numai de doua ori pe an. Reprezentanta UE a dat asigurari ca va sustine si in continuare eforturile concrete ale Republicii Moldova pe calea integrarii in familia europeana.

26.04.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова