version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










11 декабря 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Jean - Louis LAURENS, Director general pentru Afaceri Politice a Consiliului Europei, aflat in vizita in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Jose HAPPART, Presedintele Parlamentului Valon, aflat in vizita in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Jean - Louis LAURENS, Director general pentru Afaceri Politice a Consiliului Europei, aflat in vizita in tara noastra.

Marian LUPU a accentuat ca Republica Moldova apreciaza Consiliul Europei drept un important partener in consolidarea procesului democratic in tara noastra, subliniind faptul ca autoritatile vor continua realizarea reformelor democratice in interesul cetatenilor. In acest sens, spicherul a mentionat ca Parlamentul a indeplinit practic in totalitate angajamentele asumate fata de Consiliul Europei, cu exceptia a doua documente: proiectul Legii cu privire la partidele politice si proiectul Codului Educatiei.

Potrivit Presedintelui Parlamentului, forul legislativ va examina in lectura finala proiectul legii cu privire la partidele politice pana la finele sesiunii curente. Totodata, Marian LUPU a accentuat ca ulterior adoptarii acestui document Legislativul va elabora un raport privind modul in care au fost implementate de catre parlamentarii moldoveni recomandarile continute in expertiza expertilor europeni si care va fi expediat forului de la Strasbourg. Marian LUPU a tinut sa precizeze ca prevederile legii respective, care vor contine mecanisme transparente de finantare a partidelor politice, vor intra in vigoare dupa alegerile parlamentare din 2009.

In context, Presedintele Legislativului a mai mentionat faptul ca pe parcursul sesiunii de primavara - vara 2008, parlamentarii vor initia o serie de amendamente la Codul Electoral in vederea alinierii legislatiei electorale nationale la recomandarile Comisiei de la Venetia, OSCE si Comisiei Electorale Centrale elaborate in urma alegerilor locale din anul curent.

In acelasi timp, spicherul a comunicat faptul ca la inceputul sesiunii de primavara 2008 Parlamentul va examina proiectul Codului Educatiei si proiectul de lege privind finantele publice locale, care, dupa aprobare in lectura intaia, vor fi trimise spre expertizare Consiliului Europei.

Interlocutorii au salutat actiunile intreprinse de Legislativul de la Chisinau in vederea alinierii legislatiei nationale la standardele europene, accentuand, totodata, importanta implementarii adecvate a prevederilor legilor. In acest sens, Marian LUPU a reiterat rolul care ii revine forului legiuitor de a monitoriza procesul de realizare in practica a legislatiei si a mentionat faptul ca pe parcursul anului 2008 Parlamentul va desfasura o serie de audieri, inclusiv in plenul Legislativului, privind modul de implementare a legilor ce vizeaza cele mai importante sectoare ale societatii: justitia, drepturile omului, etc.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Jose HAPPART, Presedintele Parlamentului Valon, aflat in vizita in tara noastra.

Marian LUPU a accentuat importanta deosebita pe care o acorda Republica Moldova cooperarii cu Belgia si dinamizarii relatiilor interparlamentare cu parlamentele regionale din aceasta tara. In context, spicherul a mentionat faptul ca Acordul de cooperare intre Parlamentul moldovean si Senatul Belgiei, precum si Memorandumul de cooperare intre grupurile de prietenie din Legislativul de la Chisinau si Parlamentului Federal al Regatului Belgiei ofera un cadru oportun pentru identificarea a noi actiuni de cooperare bilaterala.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a exprimat interesul institutiei legislative moldovenesti pentru preluarea practicii in domeniul decentralizarii si functionarii autonomiilor locale in cadrul Regatului Belgiei. In aceasta ordine de idei, a fost accentuata necesitatea stabilirii unor contacte permanente intre parlamentarii de la Chisinau si omologii din parlamentele regionale ale Belgiei.

Interlocutorii, de asemenea, au abordat aspecte ce se refera la integrarea europeana a Republicii Moldova si importanta negocierii unui nou document juridic odata cu expirarea in 2008 a Acordului de Parteneriat si Cooperare. Potrivit spicherului moldovean, noul document urmeaza sa contina o perspectiva europeana clara pentru tara noastra si sa stipuleze apropierea graduala a Moldovei de cele patru libertati europene.

Partile au mai mentionat importanta practica a acordarii tarii noastre a sistemului de Preferinte Autonome Comerciale, fapt care, in opinia lor, va oferi oportunitati substantiale pentru dezvoltarea a noi contacte de afaceri, initierea unor proiecte reciproc avantajoase si atragerea investitiilor europene. Noul regim, a mai adaugat Marian LUPU, va stimula dezvoltarea comunitatii de afaceri din Republica Moldova si ralierea acesteia la standardele de activitate si cultura de afaceri europene.

In alta ordine de idei, interlocutorii au discutat posibilitatea dezvoltarii unor actiuni de cooperare in sferele ce vizeaza activitatea aviatiei civile si domeniul agroalimentar.

In final, Presedintele Parlamentului Valon i-a adresat Presedintelui Parlamentului moldovean o invitatie de a efectua o vizita in Regiunea Valona din Regatul Belgiei.

11.12.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова