version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










10 января 2010

Chişinău, 19 ianuarie 2010. – „OSCE susţine noile măsuri pozitive ale conducerii Republicii Moldova în vederea soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Sprijinim aceste acţiuni, desfăşurate în interesul cetăţenilor, atât în mod public, cât şi prin intermediul rapoartelor OSCE”. Aceste declaraţii au fost făcute de reprezentanţii Grupului pentru Moldova a Adunării Parlamentare a OSCE în frunte cu parlamentara suedeză Walburga Habsburg Douglas la întrevederea avută cu Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Reprezentanţii AP OSCE se află la Chişinău într-o vizită de documentare cu referire la evoluţia evenimentelor politice, economice şi sociale în Republica Moldova.

 

Felicitând-o pe Walburga Habsburg Douglas cu ocazia alegerii în fruntea Grupului pentru Moldova, Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat faptul că însăşi constituirea acestui grup în cadrul AP OSCE este o dovadă a atenţiei sporite faţă de republica noastră din partea acestei prestigioase organizaţii internaţionale şi a exprimat aprecieri pentru rolul OSCE şi a misiunii sale în Republica Moldova în calitate de mediator şi partener de încredere în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

 

Referindu-se la problematica transnistreană, Preşedintele Mihai Ghimpu s-a pronunţat cu fermitate pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2, dar şi pentru realizarea angajamentelor Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare şi armamentelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. „Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene constituie premisele necesare şi indispensabile în vederea soluţionării definitive a conflictului şi dorim o implicare mai activă a partenerilor noştri externi pentru atingerea acestui scop”, a spus Mihai Ghimpu.

 

Mihai Ghimpu i-a informat pe reprezentanţii Grupului pentru Moldova a Adunării Parlamentare a OSCE despre necesitatea implementării reformei constituţionale în Republica Moldova în vederea depăşirii crizei şi alegerii preşedintelui, în contextul  realizării parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova.

 

Grupul AP OSCE pentru Moldova a fost creat în anul 2000. Mandatul acestuia prevede promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova în vederea păstrării integrităţii teritoriale a statului nostru prin încurajarea dialogului între ambele maluri ale Nistrului. Soluţionarea problemei transnistrene reprezintă o prioritate pentru Grupul AP OSCE. Walburga Habsburg Douglas a fost aleasă în calitate de preşedinte al Grupului AP OSCE pentru Moldova în septembrie 2009. Din componenţa grupului mai fac parte parlamentarii Pierluigi Mantini din Italia, Canan Kalsin din Turcia şi Jerrz Grafstein din Canada.

 

La întrevedere au mai participat Victor Osipov, viceprim-ministru, responsabil de reintegrarea republicii, Mihai Bălan, consilier prezidenţial în probleme de politică externă şi integrare europeană.


Chişinău, 19 ianuarie 2010. – Aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova nu contravin celor de dezvoltare a unei relaţii constructive cu Federaţia Rusă, a declarat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul întrevederii cu Grigorii Karasin, Secretar de Stat, viceministru al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse. Relaţia noastră cu Federaţia Rusă o vedem în perspectivă mult mai dinamică, mai pragmatică şi mai transparentă, a spus Mihai Ghimpu.

 

Actuala conducere a Republicii Moldova va depune eforturi pentru a restabili şi a dezvolta relaţiile comercial-economice reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă, în interesul cetăţenilor ambelor state, a afirmat Preşedintele Mihai Ghimpu. În acest context, Republica Moldova va găzdui, în luna februarie, cea de-a XI-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică în cadrul căreia vor fi puse în discuţie un şir de subiecte de interes comun.

 

Mihai Ghimpu şi Grigorii Karasin au pledat în favoarea reluării dialogului interparlamentar moldo-rus la nivel de grupuri de prietenie şi al Comisiei interparlamentare de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Federală a Federaţiei Ruse, precum şi pentru un dialog politic constructiv la nivelul celor două state.

 

Federaţia Rusă este un partener important şi în procesul de reglementare paşnică a diferendului transnistrean, a spus Preşedintele Mihai Ghimpu, reiterând necesitatea reluării negocierilor în formatul 5+2, precum şi eforturile conducerii Republicii Moldova de a desfăşura o serie de acţiuni menite să contribuie la sporirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru dialog şi colaborare.

 

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a informat partea rusă despre necesitatea desfăşurării reformei constituţionale în Republica Moldova în vederea depăşirii crizei şi alegerii preşedintelui, în contextul păstrării statutului de neutralitate a statului nostru.

 

Totodată, Grigorii Karasin şi-a exprimat încrederea că relaţiile moldo-ruse vor cunoaşte o dinamică ascendentă, o importanţă deosebită acordându-se şi aspectului economic. Mâine, înaltul oficial rus va avea o întrevedere şi cu reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol în vederea găsirii unor soluţii pentru reglementarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

 

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова