version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










24 сентября 2008

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, l-a primit astăzi pe Avraham Sharon, noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel în Republica Moldova cu sediul la Kiev.

Caracterizînd drept constructive şi pragmatice relaţiile bilaterale moldo-israeliene, Preşedintele Legislativului a accentuat importanţa susţinerii reciproce dintre cele două ţări în diverse domenii de interes comun. Vizita oficială a Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova în Statul Israel din noiembrie 2007, participarea parlamentarilor moldoveni la Forul economic moldo-israelian au contribuit la consolidarea şi diversificarea relaţiilor bilaterale în ansamblu, inclusiv în sfera comercial-economică. Forul economic a iniţiat noi proiecte de cooperare între agenţii economici din cele două ţări, a spus Marian Lupu, specificînd că Parlamentul Republicii Moldova va acorda şi în continuare suportul necesar pentru stabilirea unui parteneriat economic de lungă durată cu Israelul.

În această ordine de idei spicherul a pledat pentru întărirea legăturilor directe şi sistematice la nivel de comisii permanente şi parlamentari, dintre grupurile parlamentare de prietenie, în baza Acordului de cooperare semnat în anul 2002. Grupul de prietenie moldo-israelian din cadrul Parlamentului Republicii Moldova e constituit din 26 de deputaţi.

O importantă punte de legătură dintre cele două state, în opinia Preşedintelui Legislativului, o constituie  Asociaţia israeliană a originarilor din Republica Moldova şi diaspora evreiască din ţara noastră, prin intermediul cărora se promovează un dialog continuu moldo-israelian.

Republica Moldova şi Israelul au posibilităţi de cooperare foarte mari, a estimat, la rîndul său, ambasadorul Avraham Sharon. Ambele state se confruntă cu multe probleme similare, ele nu dispun de resurse naturale proprii. Deaceea principalul nostru potenţial este cel uman, pe care trebiue să-l valorificăm din plin prin scimb reciproc de experienţă.

Referindu-se la conflictul transnistrean, Avraham Sharon, a spus că acesta este unul diferit faţă de situaţia din Georgia şi că ţara sa susţine eforturile conducerii de la Chişinău în vederea soluţionării paşnice a diferendului cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

La întrevedere a participat deputatul Arcadie Pasecinic, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel.

 

24 septembrie 2008

 

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова