version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











9 july 2008

Experţi internaţionali vor participa la procesul de evaluare a situaţiei privind studierea limbii de stat de către alolingvi în Republica Moldova şi la elaborarea unei Strategii pe termen mediu de predare a limbii de stat către minorităţile naţionale.

Acest lucru a fost convenit în cadrul întrevederii de astăzi dintre Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Knut VOLLEBAEK, Înalt Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale.

Preşedintele Parlamentului a informat oficialul OSCE că, urmare a unei solicitări a Adunării Populare a UTA Găgăuz-Yeri, Parlamentul de la Chişinău va crea în toamna curentă o comisie parlamentară specială care va monitoriza acţiunile Executivului privind analiza situaţiei în domeniul studierii limbii de stat de către alolingvi şi elaborarea Strategiei de predare a limbii de stat acestor grupuri sociale.

Potrivit spicherului, o Strategie în acest domeniu ar trebui să fie elaborată deja până la finele anului curent şi să prevadă mecanisme noi şi o metodologie adecvată de predare a limbii de stat cetăţenilor alolingvi.

Oficialul OSCE a salutat acţiunile Republicii Moldova în asigurarea armoniei interetnice în societate şi a exprimat deschiderea şi disponibilitatea OSCE de a contribui, prin diverse proiecte, la implementarea politicilor de garantare a drepturilor minorităţilor naţionale.пїЅ пїЅ

În altă ordine de idei, Marian LUPU a apreciat înalt atenţia şi sprijinul acordat de către Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale situaţiei din Republica Moldova în vederea asigurării unei păci sociale şi a armoniei interetnice, inclusiv prin intermediul mai multor acţiuni de predare a limbii de stat în rândurile minorităţilor naţionale, inclusiv funcţionarilor publici din zona de sud a ţării. пїЅпїЅпїЅ

 

9 iulie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova