version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











25 march 2005

Comunicat de presa al Comisiei speciale de desfasurare a alegerilor pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova

Intrevedere: Marian LUPU - Antanas VALIONIS

Comunicat de presa al Comisiei speciale de desfasurare a alegerilor pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova

Comisia speciala de desfasurare a alegerilor pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova aduce la cunostinta opiniei publice ca propunerile de inaintare a candidaturilor la functia de Presedinte al Republicii Moldova pot fi prezentate in temeiul art.5 din Legea nr.1234-XIV din 22 septembrie 2000 "Cu privire la procedura de alegere a Presedintelui Republicii Moldova" pina la data de 29 martie 2005 inclusiv, de la ora 8.00 pina la 17.00 (pe data de 29.03.2005 - de la ora 8.00 pina la 24.00), pe adresa: mun. Chisinau, bd. Stefan cel Mare nr.105, sediul Parlamentului Republicii Moldova, biroul 106.

Candidatura pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova poate fi propusa de catre:

  • persoana care isi inainteaza propria candidatura sustinuta de cel putin 15 deputati;
  • un grup de cel putin 15 deputati.

Propunerea candidaturii pentru functia de Presedinte al Republicii Moldova, va fi prezentata comisiei speciale cel tirziu cu 5 zile inainte de ziua alegerilor si va fi insotita de:

  • consimtamintul scris al candidatului;
  • certificatul lui de sanatate eliberat de institutia medicala abilitata;
  • declaratia despre toate veniturile candidatului din anii 2004-2005;
  • datele biografice ale candidatului (curriculum vitae).

Propunerea candidaturii insotita de toate actele necesare se prezinta pentru verificare Comisiei speciale de catre candidat si/sau un deputat din grupul de deputati care au semnat-o.

Telefoane de contact: 23.77.25 пїЅ urban

1.45 пїЅ interior

Intrevedere: Marian LUPU - Antanas VALIONIS

Relatiile de prietenie si colaborare cu tarile baltice si, in special, cu Lituania sunt in topul prioritatilor noastre, a declarat Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu in cadrul intrevederii de astazi cu Antanas Valionis, ministerul de externe al Republicii Lituania. Sintem constienti de importanta unei colaborari economice cit mai strinse dintre tarile noastre, a spus Presedintele Parlamentului. Republica Moldova este interesata, indeosebi, de experienta Lituaniei de integrare europeana, deoarece acesta este obiectivul major al politicii externe. Domnul Marian Lupu a mentionat ca programele electorale ale principalelor partide participante la alegeri sunt foarte asemanatoare vis-a-vis de prioritatile politicii interne si externe: integrarea europeana, realizarea reformelor economice, democratizarea societatii, libertatea mass-media, solutionarea problemei transnistrene. Este semnificativ faptul ca in prima sa sedinta noua componenta a Parlamentului a adoptat Declaratia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene.

Subliniind necesitatea implementarii Planului de actiuni RM пїЅ UE, Presedintele Legislativului a spus: integrarea europeana nu este numai o sarcina a politicii externe a Moldovei, dar si o chestiune interna. Avem foarte mult de realizat pentru armonizarea legislatiei moldovenesti cu cea comunitara. Si in acest sens avem nevoie de sustinerea, de studierea experientei si de cautarea partenerilor, in special, printre tarile care au aderat recent la UE, inclusiv Lituania.

Cu referire la problema transnistreana, dl Marian Lupu a mentionat ca Moldova este interesata in gasirea unor solutii pasnice de rezolvare a referendului si saluta optiunea de extindere a partenerilor nostri din cadrul negocierilor. Presedintele Parlamentului a salutat de asemenea desemnarea de catre UE a unui reprezentant special pentru Republica Moldova in aceasta problema.

Ministrul lituanian de externe a subliniat, ca tara sa este dispusa sa acorde sprijinul necesar Republicii Moldova pe calea integrarii europene. Pentru aceasta este necesar de a stabili contacte directe si sistematice dintre ministerele si departamentele celor doua tari. In cadrul Parlamentului lituanian s-a luat decizia de a crea un grup de prietenie cu Republica Moldova.

25.03.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova