version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
ðóññêàÿ âåðñèÿ



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











11 march 2009

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a participat astăzi la festivitatea prilejuită de conectarea la conducta cu gaze naturale a gimnaziului din localitatea Pocrovca, raionul Donduşeni.

Potrivit primarului Ivan RÎLSCHI, acest eveniment constituie, în fond, finalizarea gazificării satului. Datorită eforturilor depuse în ultimii ani în majoritatea din cele 480 de case din Pocrovca s-a aprins flacăra albastră. În numele sătenilor primarul a adus mulţumiri conducerii republicii şi a raionului Donduşeni pentru susţinerea acordată localităţii. În scopul gazificării acesteia de la bugetul de stat au fost alocate 2 mil. 280 mii de lei. De asemenea, peste 90 la sută din case sînt conectate la reţeaua telefonică.

Odată cu conectarea la reţeaua de gaze pedagogii şi cei 93 de elevi ai gimnaziului vor avea condiţii foarte bune de a desfăşura procesul de studii.

În luarea sa de cuvînt Preşedintele Parlamentului a menţionat că în ultimii ani în scopul aprovizionării cu gaze naturale a localităţilor săteşti din republică s-au alocat sute de milioane de lei. Gazificarea, în opinia spicherului, înseamnă nu numai căldură şi lumină, dar şi dezvoltarea infrastructurii energetice la sat, fără de care nu poate fi asigurată eficienţa agriculturii, dezvoltarea economică şi socială a localităţilor rurale în ansamblu.

În aceeaşi zi Marian LUPU a fost prezent şi la ceremonia de inaugurare a complexului memorial din centrul raional Donduşeni consacrat ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan. Complexul memorial include numele şi fotografiile celor 5 tineri ostaşi din raion, care au căzut pe cîmpul de luptă. Actualmente organizaţia raională a veteranilor războiului din Afganistan întruneşte 140 de combatanţi. La înălţarea monumentului au contribuit autorităţile republicane şi raionale, organizaţiile de veterani şi numeroşi cetăţeni din raion.

Este de datoria noastră sfîntă să păstrăm memoria celor căzuţi, să purtăm grija celor care au avut de pătimit de pe urma acelui război, de familiile acestora, a spus Preşedintele Parlamentului, adresîndu-se celor prezenţi la solemnitate. Acesta e cel de-al 20-lea monument din republică închinat eroilor războiului din Afganistan. Dacă în primii ani de după încetarea conflagraţiei, a estimat Marian LUPU, situaţia combatanţilor era incertă, începînd cu anul 2001, autorităţile din republică şi societatea în ansamblu s-a întors cu faţa spre ei. Un punct de cotitură în destinul acestora a fost adoptarea de către Parlament, în 2003, a Legii cu privire la veterani, prin care participanţii la războiul din Afganistan au fost egalaţi în drepturi cu ceilalţi veterani de război. În perioada ulterioară au fost întreprinse acţiuni concrete pentru susţinerea socială a acestora. În particular, împreună cu Uniunea veteranilor războiului din Afganistan, a fost inaugurat şi activează un Centru republican de reabilitare, a spus Preşedintele Legislativului.

Timp de zece ani, cît a durat războiul din Afganistan, prin �experienţa� lui tristă au trecut cca un milion de ostaşi ai fostei URSS, inclusiv peste 12 mii din Republica Moldova, 300 dintre care au căzut pe cîmpurile de luptă.

 

11 martie 2009

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova