version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










1 ноября 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu membrii Comisiei politice ai Adunarii Interparlamentare Europene pentru Securitate si Aparare (CP a AIESA) din cadrul Adunarii Uniunii Europei Occidentale (AUEO), care efectueaza o vizita in tara noastra. Delegatia este condusa de catre Pedro AGRAMUNT, presedinte al Comisiei politice a AIESA.

Presedintele Parlamentului a facut un scurt bilant al situatiei politice din actualul Legislativ, mentionand faptul ca toate fortele politice parlamentare au stabilit drept prioritate integrarea europeana a Republicii Moldova si reintegrarea teritoriala a tarii. Spicherul a mentionat ca acest parteneriat politic contribuie la stabilitatea politica si la obtinerea unor progrese in procesul de realizare a reformelor democratice in Republica Moldova.

"Republica Moldova a demarat un complex proces de realizare a reformelor politice si economice, in corespundere cu angajamentele asumate in fata Consiliului Europei si in cadrul Planului Individual de Actiuni RM - UE. Angajamentul nostru este unul ferm, iar decizia de integrare europeana este una ireversibila", a subliniat Marian LUPU.

Spicherul a mai mentionat faptul ca Parlamentul si-a asumat un rol activ in procesul de integrare europeana, examinand si aproband pe parcursul ultimei sesiuni de primavara-vara circa 40 de proiecte de lege sau amendamente la legislatia in vigoare, care vizeaza domenii esentiale precum justitia, sistemul electoral, mass media, administratia publica locala, etc. In paralel, a mai precizat Marian LUPU, in procesul de elaborare a actelor legislative au fost implicati reprezentanti ai societatii civile, iar actele legislative au fost trimise spre expertizare Consiliului Europei. Potrivit spicherului, Republica Moldova constientizeaza pe deplin importanta preluarii valorilor si normelor europene, precum si faptul ca modelul european este singur model viabil de dezvoltare pentru societatea moldoveneasca.

In acelasi timp, Marian LUPU a mai afirmat ca Republica Moldova are nevoie de sustinere si incurajare din partea comunitatii europene a eforturilor sale de integrare europeana, atat pe dimensiunea politica, precum si sub aspect practic.

In acest context, Presedintele Parlamentului a solicitat sustinerea statelor-membre ale Uniunii Europene in procesul de negociere a unui nou acord juridic in relatiile Republicii Moldova cu UE, precum si de negociere a unui nou aranjament comercial si a unui nou instrument de asistenta tehnica. Spicherul indeosebi a precizat importanta obtinerii de catre Moldova a regimului de Preferinte Comerciale Autonome in relatiile economice cu Uniunea Europeana, intrucat noul val de extindere a UE, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la comunitatea europeana, va avea consecinte negative asupra volumului schimburilor comerciale ale tarii noastre.

Referindu-se la problema transnistreana, Marian LUPU a subliniat importanta si eficienta activitatii Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera (EUBAM), precizand, totodata, ca Republica Moldova doreste consolidarea capacitatilor operationale ale EUBAM si extinderea activitatii acestei misiuni in regim non stop de 24 de ore.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a reiterat pozitia Republicii Moldova in privinta problemei transnistrene, afirmand faptul ca Chisinaul opteaza pentru solutionarea pasnica a diferendului de pe Nistru, care poate fi obtinuta, in primul rand, prin democratizarea regiunii estice a Moldovei. Totodata, Marian LUPU s-a pronuntat si pentru modificarea actualului format de pacificatori si inlocuirea acestora cu o misiune internationala de observatori civili si militari, precum si pentru obtinerea de catre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii a statutului de participant cu drepturi depline in procesul de negocieri.

La randul sau, Pedro AGRAMUNT, presedintele Comisiei politice a AIESA, a salutat modelul pragmatic adoptat de catre Republica Moldova in procesul de integrare europeana si a exprimat disponibilitatea Adunarii Interparlamentare Europene pentru Securitate si Aparare de a dezvolta relatii de cooperare cu Republica Moldova si de a stabili un dialog permanent de colaborare. Oficialul european si-a exprimat la fel speranta ca la sesiunea plenara a AIESA din 18-20 decembrie curent vor participa si parlamentari din Republica Moldova. In prezent, Republica Moldova a solicitat obtinerea unui statut special de participare in cadrul Adunarii Interparlamentare Europene pentru Securitate si Aparare.

Delegatia Adunarii Uniunii Europei Occidentale efectueaza o vizita in Republica Moldova in perioada 1 - 3 noiembrie curent. Din componenta delegatiei fac parte reprezentanti din Romania, Belgia, Estonia, Letonia, Polonia, Italia, Franta, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Olanda.

Programul vizitei mai include intrevederi cu liderii fractiunilor parlamentare, cu Iurie STOICOV, presedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica, cu Andrei STRATAN, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Louis O'NEILL, seful Misiunii OSCE in Moldova, cu Valeriu PLESCA, ministru al APARARII. De asemenea, pe parcursul zilei de joi, 2 noiembrie curent, delegatia europeana se va deplasa la biroul exterior al Misiunii Uniunii Europene de Asistenta a Frontierei.

01.11.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова