version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










12 ноября 2008

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a întreprins marţi, 11 noiembrie, o vizită de lucru în raionul Ocniţa.

În comuna Bîrlădeni Preşedintele Legislativului a luat cunoştinţă de activitatea gospodăriei agricole „Plaiul Bîrlădean” şi a participat la ceremonia de dare în folosinţă a unei miniîntreprinderi frigorifice pentru păstrarea fructelor cu o capacitate de o mie de tone, construită cu suportul societăţii cu răspundere limitată „Expodil”. Potrivit preşedintelui raionului Ocniţa, Iurie Rusu, „Plaiul Bîrlădean” este o gospodărie cu cea mai avansată tehnologie agricolă şi unul din cei mai mari contribuabili la bugetul raionului şi la bugetul consolidat republican, deţinănd trei ani la rînd întîietatea printre agenţii economici din sectorul agricol. Tatiana Pavliuc, conducătoarea gospodăriei, avea să comunice, că salariul lunar al unui lucrător din gospodărie ajunge pînă la 7 mii de lei. O parte din cei peste 150 de angajaţi ai întreprinderii au revenit la baştină de la muncile de peste hotare. Noul frigider pentru păstrarea fructelor va contribui la sporirea venitului gospodăriei.

„Plaiul Bîrlădean” contribuie esenţial la dezvoltarea socială a comunei. Un exemplu este reparaţia capitală a Centrului de sănătate din localitate, redeschiderea oficială a căruia a avut loc în aceeaşi zi.

Marian Lupu a participat şi la festivitatea prilejuită de începerea activităţii primelor două secţii  ale Casei de ambalare a producţiei agricole din comuna Hădărăuţi - frigider şi uscătorie de fructe. Unitatea agricolă aparţine Companiei „Intragroinvest” condusă de ex-premierul Ion Ciubuc, originar din această localitate. Frigiderul are o capacitate de 500 tone, iar la uscătorie zilnic sînt prelucrate cca 12 tone de fructe. Odată cu darea în exploatare a acestor unităţi agricole în sat s-au deschis 50 locuri noi de muncă. Pintilie Pârvan, şeful Direcţiei generale Tehnologii agriondustriale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a remarcat, că întreprinderea de la Hădărăuţi este prima de acest fel din republică. Ea urmează să fie completată cu secţii de sortare şi ambalare a fructelor şi legumelor, astfel încît să cuprindă întreg ciclul de la achiziţionarea producţiei agricole pînă la comercializarea acesteia la preţuri avantajoase. Participanţii la manifestări au subliniat faptul că apariţia noilor întreprinderi agroindustriale se datorează alocării subvenţiilor de la bugetul de stat, decizie aprobată de Parlament.

Luînd cuvîntul în faţa agricultorilor, Marian LUPU a estimat, că Parlamentul va continua să susţină politica de subvenţionare a acestui segment important ce ţine de păstrarea şi comercializarea producţiei agricole, politica de promovare a programelor investiţionale  în domeniu, ceea ce constituie o necesitate stringentă pentru republică. Prin implementarea unor asemenea proiecte, potrivit spicherului, se realizează o linie strategică de dezvoltare a industriei în localităţile rurale. Concomitent se deschid noi locuri de muncă, diminuindu-se astfel procesele migraţioniste de la sate. Totodată, se dezvoltă spiritul de antreprenoriat şi de cooperare la nivel public - privat. Întreprinderile agricole cu tehnologii avansate, de asemenea, au posibilitatea să contribuie şi la dezvoltarea socială a localităţilor, fără ca acestea să apeleze la ajutorul autorităţilor centrale, a mai spus Marian LUPU.

 

12 noiembrie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова