version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










19 ноября 2008

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a participat astăzi la inaugurarea Staţiunii Tehnolojice de Maşini din comuna Crasnoarmeiscoe, raionul Hînceşti.

Aceasta e cea de-a 209-a Staţiune Tehnolojică de Maşini fondate în republica noastră şi cea de-a 5-a în raionul Hînceşti, a menţionat Preşedintele Legislativului în luarea sa de cuvînt din cadrul festivităţii. În perioada anilor 2004 – 2008 de la bugetul de stat au fost allocate în aceste scopuri 135 milioane de lei.

Ne-am pus drept scop tehnologozarea producţiei agricole, a spus în continuare Marian LUPU, deoarece numai în condiţiile aplicării noilor tehnologii agricultura poate fi rentabilă. Şi această tehnică agricolă nouă vine în ajutorul celor ce muncesc pămîntul. Autorităţile republicane cunosc bine necesităţile agricultorilor şi actualmente se caută noi posibilităţi de atragere a investiţiilor în acest sector deosebit de important.

Cooperativa Agricolă de Producere “Servital”, în baza căreia a fost fondată Staţiunea Tehnologică de Maşini, este şi un exemplu reuşit de consolidare a terenurilor agricole. Din componenţa ei fac parte cca 650 de deţinători de cote, suprafaţa totală a terenurilor fiind de 620 hectare. Consolidarea pămîntului, potrivit spicherului, nu este o acţiune politică, ci o necesitate pur economică. Doar pe suprafeţe mari se pot aplica cu efect cele mai avansate tehnologii.

Iurie Levinschi, preşedintele Cooperativei “Servital”, a comunicat, că odată cu deschiderea Staţiunii Tehnologice de Maşini, în localitate au apărut 30 noi locuri de muncă, iar o parte dintre noii angajaţi sunt tineri reveniţi la baştină de la muncile de peste hotare.

La Crasnoarmeiscoe, în opinia Preşedintelui Parlamentului, există posibilitatea implementării şi altor proiecte, creării pe viitor a unui centru agroindustrial. Actualmente în comună locuiesc aproximativ 5 mii de oameni.

Marian LUPU a vizitat şi liceul “Dimitrie Cantemir” din localitate.

 

19 noiembrie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова