version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










3 ноября 2009

Chişinău, 3 noiembrie 2009. - Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Manfred Grund, deputat în Bundestag-ul german, însoţit de Nicolaus Graff Lamsdorff, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Germaniei în Republica Moldova, Martin Sieg şi Holger Dix, reprezentanţi ai Fundaţiei Konrad Adenauer.

Deputatul german, care este însărcinat cu afaceri pentru relaţiile cu Republica Moldova în cadrul Bundestag-ului, a sosit la Chişinău pentru a participa la inaugurarea Biroului Fundaţiei Konrad Adenauer, eveniment ce a avut loc ieri, 2 noiembrie. Tot ieri Fundaţia a organizat Forul de Politică Europeană „Perspectivele Europene ale Republicii Moldova”.

Mihai Ghimpu a salutat inaugurarea la Chişinău a Biroului Fundaţiei Konrad Adenauer, care, în opinia sa, va contribui în mod substanţial la consolidarea relaţiilor bilaterale moldo-germane pe multiple planuri, inclusiv cu societatea civilă.

Preşedintele Parlamentului a dat o apreciere înaltă sprijinului consecvent acordat de Germania opţiunii Republicii Moldova în favoarea promovării valorilor europene şi realizării parcursului european. În context, Mihai Ghimpu a subliniat importanţa constituirii, la 26 martie 2009, a Forului moldo-german, obiectivul major al căruia este facilitarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. „Este remarcabil faptul că la 25 iunie 2008 Bundestag-ul german a adoptat Moţiunea „A sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova”, iar la 11 august 2009 un grup de deputaţi germani a semnat o Declaraţie în susţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană din Republica Moldova”, a mai afirmat Preşedintele Parlamentului.

Mihai Ghimpu, de asemenea, a adus mulţumiri părţii germane pentru includerea Republicii Moldova în Programul „Burse Internaţionale Parlamentare”, finanţat de Bundestag, care oferă ocazia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior din ţările Europei Centrale şi de Est să ia cunoştinţă de sistemul parlamentar german.

Oaspeţii germani au menţionat, la rândul lor, că Germania este interesată în stabilitatea politică şi relansarea economică a Republicii Moldova. Ei şi-au exprimat speranţa că noua guvernare de la Chişinău va reuşi să rezolve problemele interne ale Republicii Moldova şi să asigure un viitor european pentru cetăţenii ei.

Interlocutorii au optat pentru intensificarea relaţiilor interparlamentare pe multiple planuri, inclusiv la nivelul Comisiilor de profil şi a Grupurilor de prietenie.

Fundaţia Konrad Adenauer este o fundaţie politică din Germania, fondată în anul 1955 şi constituită din 16 oficii regionale. Ea poartă numele primului Cancelar al Germaniei – Konrad Adenauer. Oficiile regionale ale Fundaţiei sunt responsabile pentru implementarea a peste 200 de proiecte în 120 de ţări ale lumii.


Chişinău, 3 noiembrie 2009. - Republica Moldova este dispusă pentru o cooperare constructivă şi pragmatică cu Ucraina, pentru aprofundarea relaţiilor de bună vecinătate şi prietenie între cele două state, a afirmat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în cadrul întrevederii cu Raisa Bogatyryova, Secretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Părţile şi-au exprimat convingerea că, reieşind din priorităţile noii conduceri de la Chişinău privind normalizarea relaţiilor tradiţionale de prietenie şi bună vecinătate, cooperarea pe multiple planuri dintre Republica Moldova şi Ucraina va cunoaşte o nouă dezvoltare. Părţile s-au pronunţat, de asemenea, pentru soluţionarea echitabilă şi în termeni rezonabili a problemelor existente dintre cele două ţări. În acest context se înscrie recenta întâlnire de la Chişinău, din perioada 26-27 octombrie 2009, la nivel de experţi ai ministerelor de externe, în cadrul căreia au avut loc consultări în problemele demarcării hotarului moldo-ucrainean şi a recunoaşterii proprietăţilor Moldovei de pe teritoriul Ucrainei şi ale Ucrainei de pe teritoriul Moldovei. Asemenea consultări vor continua pentru a identifica soluţiile acceptabile pentru ambele părţi.

Potrivit spicherului, Ucrainei îi revine un rol important în procesul de reglementare transnistreană. Mihai Ghimpu şi Raisa Bogatyryova au reafirmat poziţia privind soluţionarea pe cale paşnică a conflictului şi reluarea negocierilor în formatul 5+2. Partea ucraineană susţine, de asemenea, integritatea teritorială a Republicii Moldova şi solicită respectarea deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea contingentului militar şi a armamentului rusesc din zona transnistreană.

Interlocutorii au discutat şi alte aspecte ce ţin de securitatea regională şi au făcut un schimb de păreri vizavi de situaţia social-economică şi cea politică din cele două state. Mihai Ghimpu şi-a exprimat convingerea că actuala conducere de la Chişinău va contribui la intensificarea relaţiilor moldo-ucrainene, subliniind, în context, interesul pentru dezvoltarea unor parteneriate economice durabile şi creşterea investiţiilor străine în economia Republicii Moldova.

A fost abordat şi subiectul ce vizează situaţia epidemiologică din Republica Moldova şi Ucraina în perspectivă naţională şi regională.

În final, Raisa Bogatyryova a reiterat invitaţia Preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei, Vladimir Lytvyn, pentru Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, de a efectua o vizită oficială în ţara vecină.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова