version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










25 ноября 2009

Chişinău, 25 noiembrie 2009. - Implementarea reformelor în domeniul liberalizării spaţiului mediatic şi asigurării libertăţii de expresie se va produce în Republica Moldova în conformitate cu cerinţele şi principiile comunitare, a declarat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova în cadrul întrevederii cu Miklos Haraszti, reprezentant OSCE pentru libertatea mass-media. Totodată, Mihai Ghimpu a reiterat angajamentul actualei conduceri de la Chişinău în promovarea principiilor, normelor şi standardelor OSCE: protecţia drepturilor omului, implementarea reformei justiţiei, liberalizarea spaţiului mediatic şi garantarea libertăţii de expresie.

Mihai Ghimpu s-a referit la situaţia mass-media din Republica Moldova, făcând referire la modificările operate în Codul Audiovizualului, la activitatea Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, la mecanismul de alegere a membrilor Consiliului de Observatori al TRM etc. Preşedintele a specificat importanţa funcţionării mecanismelor democratice în societate în vederea asigurării libertăţii presei, independenţei justiţiei şi liberalizării economiei, subliniind totodată faptul că mass-media este un factor indispensabil în asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în promovarea valorilor democratice prin informarea obiectivă şi la timp a cetăţenilor şi, în final, în construirea unui stat de drept şi democratic.

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Miklos Haraszti se află în vizită la Chişinău pentru a se documenta referitor la situaţia din domeniul libertăţii mass-media în Moldova. Vizita are drept scop asistarea actualei conduceri în vederea promovării unei mass-media libere şi pluraliste, în conformitate cu angajamentele asumate.

La întrevedere au mai participat Corina Fusu, preşedinta comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Claus Neukirch, şef-adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Matti Sidoroff, reprezentantul OSCE în Republica Moldova pentru mass-media.  


Chişinău, 25 noiembrie 2009. – Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut astăzi o întrevedere cu Dick Toornstra, şef al Biroului de Promovare a Democraţiei Parlamentare (OPPD), şi cu Mihaela Vincze, administrator OPPD din cadrul Comisiei Europene, în contextul lansării unui proiect comun de asistenţă din partea Parlamentului European şi al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru consolidarea capacităţilor instituţionale şi organizarea eficientă a activităţii Parlamentului Republicii Moldova.

Discuţii asupra respectivului proiect au avut loc şi în cadrul întrevederii de ieri a Preşedintelui Mihai Ghimpu cu experţii Secretariatului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Willem Hendrik de Beaufort şi Olga Kostenko.

Preşedintele Legislativului a dat o înaltă apreciere deschiderii pe care o manifestă în ultima vreme Uniunea Europeană faţă de Republica Moldova, proiectul comun de asistenţă a Parlamentului fiind o dovadă concludentă în acest sens. Recent a fost semnat decretul prezidenţial prin care se dispune iniţierea negocierilor asupra proiectului unui nou Acord dintre Republica Moldova şi Comunităţilor Europene. Negocierea şi semnarea noului Acord cu Uniunea Europeană, potrivit Preşedintelui Mihai Ghimpu, va permite autorităţilor naţionale să intensifice cooperarea moldo-comunitară în domeniile de interes strategic, precum şi să consolideze capacităţile administrative şi cadrul instituţional prin schimb de experienţă şi transferul celor mai bune practice, implementarea reformelor în diferite domenii în conformitate cu principiile şi valorile europene. În acest context spicherul a salutat intenţia Comisiei Europene şi APCE de a lansa proiectul comun de asistenţă pentru Parlamentul Republicii Moldova, care va contribui şi la apropierea treptată a legislaţiei naţionale de aqcuis-ul comunitar.

Proiectul vizează nu doar necesităţile tehnice ale Legislativuluui, dar şi, în special, consolidarea capacităţilor funcţionale pentru organizarea eficientă a activităţii Parlamentului. În această ordine de idei urmează a fi organizate traininguri şi seminare pentru deputaţii şi funcţionarii Parlamentului în cadrul instituţiilor de profil ale statelor-membre UE şi a organizaţiilor interparlamentare internaţionale, organizarea cursurilor de studiere a limbilor moderne etc. Dick Toornstra i-a înmânat spicherului o scrisoare din partea Preşedintelui Parlamentului European Jerzy Buzek, în care se conţine invitaţia pentru un grup de deputaţi şi funcţionari din Parlament de a efectua o vizită de documentare la Parlamentul European. Mulţumind pentru această invitaţie, Mihai Ghimpu a reiterate importanţa vizitei sale la Bruxelles de la începutul lunii octombrie curent.

Biroul de Promovare a Democraţiei Parlamentare (OPPD) din cadrul Parlamentului European a fost înfiinţat în anul 2008 pentru a sprijini instituţiile parlamentare ale democraţiilor noi şi emergente aflate dincolo de graniţele Uniunii Europene.

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова